Lifestyle

Waarom je goed op je prostaat moet blijven letten

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De prostaat is zo’n onderdeel van het mannelijk lichaam waar we het niet graag overhebben. Het zit in je schaamstreek, maakt onderdeel uit van de spermaproductie en doet z’n ding zonder dat we er aandacht aan besteden. Toch gaan veel mannen er op een gegeven moment problemen mee ondervinden. Die problemen kunnen klein zijn, maar ook serieus zijn. Alle reden om dus goed op je prostaat te blijven letten.

Symptomen van prostaatproblemen

De belangrijkste symptomen van prostaatproblemen zijn te herkennen in je toiletgang. Merk je dat je de laatste tijd ongewoon vaak moet plassen, ook ’s nachts, en dat je er moeite mee hebt om je plas op te houden? Dan kan dat een indicatie zijn dat er iets niet in orde is met je prostaat. Anderzijds kunnen problemen met urineren ook op prostaatproblemen duiden. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je slechts een zwakke urinestraal kunt produceren, of als je urinestraal moeilijk op gang komt. Ook veel nadruppelen is een symptoom, evenals het gevoel dat er urine achterblijft na het plassen. Al deze zaken kunnen duiden op een vergrote prostaat.

Vergrote prostaat

Omdat de prostaat dicht bij de blaas zit, kan hij tegen de blaas gaan drukken. Dit veroorzaakt het eerdergenoemde gevoel dat je voortdurend moet plassen. De ruimte in je blaas wordt hier immers door verkleind. Omdat de prostaat daarnaast ook bij de uitgang van de plasbuis zitten, kan een vergrote prostaat ervoor zorgen dat de opening gedeeltelijk afgekneld wordt. Dit zorgt ervoor de eerdergenoemde problemen met de urinestraal en het nadruppelen.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een zeer veelvoorkomende vorm van kanker. Maar liefst 15 procent van de mannen krijgen het, hoewel ze er lang niet altijd iets van merken. In veel gevallen zit het in de familie, want het is een erfelijke vorm van kanker. Prostaatkanker is dan ook lang niet altijd kwaadaardig. Toch overlijden elk jaar 2500 mannen in Nederland aan de gevolgen van prostaatkanker. Vaak wordt prostaatkanker per toeval ontdekt bij een bloedonderzoek.

Het onderzoek

Prostaatkanker ontwikkelt zich vaak pas na de 45 jaar. Dat wil niet zeggen dat je rustig moet afwachten als je merkt dat je problemen hebt met plassen of je om een andere reden zorgen maakt. Veel mannen laten het echter op z’n beloop omdat ze de prostaatcheck niet zien zitten. Daarbij moet de huisarts namelijk met een vinger in je anus om te voelen of de prostaat afwijken vertoont. Dit gebeurt met een gehandschoende en goed gladgemaakte vinger. Dit duurt niet lang, maar kan wel een vervelend gevoel geven, hoewel het niet per se pijn hoeft te doen.

Behandeling

Er bestaan een aantal mogelijke behandelingen bij prostaatproblemen. Ten eerste is er het voorschrijven van alphablokkers. Deze ontspannen de gladde spieren in de blaasuitgang en de prostaat, waardoor er minder weerstand ontstaat en de urinestraal verbetert. Bij een duidelijke vergroting van de prostaat kunnen ook 5-alpha-reductaseremmers worden voorgeschreven. Deze verkleinen de prostaat en stoppen de prostaatgroei. Soms volstaat een behandeling met medicijnen niet en moet er een operatieve ingreep plaatsvinden. Dat kan een TURP-operatie zijn of een laserbehandeling. Bij een TURP-operatie wordt via een katheter door de plasbuis een klein apparaatje ingebracht dat met elektriciteit een stukje van de prostaat wegbrandt. Hierdoor wordt de prostaat uitgehold wordt en de doorgang voor de urine dus groter wordt. Bij een laserbehandeling wordt via een cystoscoop wordt een laserdraad ingebracht. Daarmee wordt overtollig prostaatweefsel verdampt en weggesneden. Bij kwaadaardige prostaatkanker zijn bestralingen of operatieve verwijdering noodzakelijk.

Je prostaat gezond houden

Kun je er dan zelf wat aan doen om je prostaat gezond te houden en prostaatproblemen te voorkomen? Jawel. Uit onderzoek blijft dat mannen die vaak sporten in verhouding tot mannen die weinig bewegen tot wel 30 procent minder kans hebben op prostaatklachten. Gezond eten kan ook een positieve bijdrage leveren. En dan komt hier het argument dat je kunt gebruiken om je partner te overtuigen: regelmatig klaarkomen kan de kans op prostaatkanker met 20 procent verkleinen. Dat is natuurlijk ergens ook niet onlogisch, want de prostaat heeft een actieve rol in de productie van sperma en het afgeven hiervan bij een orgasme. Daarnaast is het ook zo dat bij een orgasme de bekkenbodemspieren en de prostaat zich samentrekken, en dat zorgt er dus voor dat de prostaat in beweging blijft. Heb je geen partner? Dan heb je dit geheel in eigen hand.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like