Lifestyle

Waarom je toch voor merkkleding moet gaan

mode debaard
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Merkkleding, de ene zweert erbij, de ander vindt het maar geldverspilling. Wat is dat merkje op je broek of trui immers nou helemaal waard? Voor hetzelfde geld kun je van onbekende merken veel meer kleiding krijgen. Dat is een idee dat goed in het Nederlandse concept van zuinigheid past, maar tegelijkertijd ook aan populariteit te verliezen. Vooral jongeren, die over het algemeen toch niet zwemmen in het geld, kiezen vaker voor merkkleding. Gooien ze daarmee dan het zuurverdiende geld van hun onderbetaalde bijbaantjes weg? Niet per se. Er zijn verschillende, goede redenen om tóch voor merkkleding te kiezen.

Je komt er goed mee voor de dag

De voornaamste reden die in ieder geval voor de eerder genoemde jongeren geldt, maar in feite voor iedereen die kiest voor merkkleding: het geeft je een verzorgde uitstraling, en wekt nadrukkelijk het idee op dat je geld en smaak hebt. Het een is wellicht belangrijker dan het ander, maar de manier waarop je over komt is voor velen van ons, niet ten onrechte, een belangrijke motivatie. Het geeft zelfvertrouwen als we het gevoel hebben dat we goed voor de dag komen, en daar draagt het aanhebben van kleding die zichtbaar van een duur merk is aan bij. Noem het oppervlakkig, maar het is een teken voor de ander dat jij het belangrijk vindt hoe je eruit ziet en bereid bent daarin te investeren. De notie dat je dan ook smaak hebt is natuurlijk niet erg objectief. Merkkleding is vaak toonaangevend, wordt veel gezien in reclame-uitingen en daarmee als de standaard voor modieus kleden gezien.

Minder kans op onnodige impulsaankopen

Ken je dat, dat je iets tegenkomt wat je aardig vindt maar niet nodig hebt, en dan toch meeneemt omdat het toevallig goedkoop is? Dat noemen we een impulsaankoop: een aankoop waar je niet echt over nagedacht hebt en waarvan maar de vraag is of je er daadwerkelijk veel aan gaat hebben. Het aanschaffen van merkkleding is voor de meesten van ons die niet omkomen in het geld niet bepaald een impulsaankoop. Wanneer een paar jeans 130 euro kost, kijk je doorgaans nog eens extra goed in de passpiegel of het echt wel mooi zit, en vraag je jezelf nog eens goed af hoe comfortabel het zit. De kans dat je thuiskomt met een kledingstuk wat echt goed bij jou past, is dan natuurlijk wel groter. Idem dito als je bijvoorbeeld je kleding van Tommy Hilfiger, Jack & Jones of PME Legend bij expresswear.nl bestelt: je denkt er thuis voor de spiegel nog eens even extra goed over na. Als je op deze manier met het aanschaffen van je kleding omgaat, zal je ook niet snel kastruimte tekort komen om alle kleding die je toch niet of nauwelijks draagt op te slaan.

Het gaat aanzienlijk langer mee

Een belangrijk argument in het voordeel van de keuze voor merkkleding boven goedkopere kleding, is het feit dat je er in principe langer plezier van kunt hebben. De hogere prijs van merkkleding is immers niet alléén gestoeld op populariteit, naamsbekendheid en imago, maar ook op de kwaliteit van het product. De stoffen die gebruikt zijn, zijn doorgaans dikker en steviger en zullen minder snel krimpen in de was. Prints zijn duurzamer. De kleding is ook vaak kleurecht, waardoor de kleuren minder snel vervagen. En, wat een detail lijkt maar wat oprecht van bijzonder groot belang is, het naaiwerk is vaak aanzienlijk beter uitgevoerd. Naden die losraken of uitscheuren zal je dus lang niet zo snel overkomen. De hoge aanschafprijs van het kledingstuk zorgt er ook nog eens voor dat je er veel zuiniger op zult zijn, wat er ook weer voor zorgt dat je er langer plezier van hebt. Je hoeft dan ook minder vaak nieuwe kleding te kopen. Als je dat allemaal op een rijtje zet, blijkt merkkleding misschien wel helemaal niet zo duur te zijn.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like