Lifestyle Geen categorie

Waarom jij Tbilisi moet bezoeken

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Londen, Parijs, Rome, Madrid… Europa zit vol met potentiële city trips waarvan velen van ons een aardig deel wel al heeft kunnen afvinken. Dat betekent dat je of buiten Europa op zoek moet naar nieuwe stadsbestemmingen, of over de minder gebaande paden moet. We laten in het midden of het nu Europa of toch net Azië is (men is het er nog niet zo over eens), maar Tbilisi in Georgië is een stad die steeds meer ontdekt wordt als een hippe bestemming en daar ook steeds meer op ingesteld raakt. Waarom moet jij Tbilisi bezoeken? We geven een aantal voorbeelden van wat er zoal te doen is in Tbilisi.

De charme van gammele, karakteristieke gebouwen

De oude stad van Tbilisi heeft vele invloeden ondergaan gedurende haar lange bestaan. Een typische feature die uit die invloeden voortgekomen is, zijn de typische balkonnetjes en galerijen rondom binnenplaatsjes. Vaak is het een en ander behoorlijk aan de gammele kant, wat het geheel eigenlijk een extra charme geeft. Natuurlijk zijn er ook gebouwen die gerestaureerd zijn en er uitstekend bij liggen, doorgaans rondom de bezienswaardigheden, maar de meest authentieke gedeeltes van het oude Tbilisi vind je juist op de plekken waar dit nog niet gebeurd is.

Vind de echte Georgiër op de markt

Voor het echte Tbilisi en niet de toeristische kant is een bezoek aan de centrale markt de moeite waard. Deze vindt plaats in verschillende hallen bij het centraal treinstation van Tbilisi. Hier vind je de echte Georgiërs en hun dagelijkse bestaan. Worstel je door de kleine gangetjes langs de kraampjes waar de gewone man zijn inkopen doet. Koop fruit of snoep, of zelfs een net pak. Neem een bekertje kvass, een frisdrank van granen gemaakt, voor een dubbeltje van een oude dame die met een grote tank op klandizie staat te wachten.

Bezoek de zwavelbaden

Een van de voorname bezienswaardigheden van Tbilisi zijn de zwavelbaden. Je vindt ze in de oude stad. Tbilisi werd vernoemd naar deze hete bronnen, die je herkent aan de laag geplaatste gebouwen met bakstenen koepels. Inmiddels is het complex opgedeeld in verschillende privaat gerunde wellnesscentra waar je een eigen ruimte kunt huren. Maar op kleine schaal is het ook nog mogelijk om gebruik te maken van een publiek bad, waar voor je voor niet al te veel geld tussen de Georgiërs kunt ontspannen.

Stad van mooie uitzichten

Tbilisi is een stad met fantastische uitzichten. De oude stad ligt tegen een berg waar een fort op staat op, met aan de overkant een aantal woningen op klifs boven de modderige rivier die door de stad loopt. Deze schoonheid is vanuit verschillende hoeken goed te bewonderen. Neem bijvoorbeeld de kabeltram naar het Mtatsminda-park, en je ziet zowel vanuit de tram zelf als boven op het platform de stad aan je voeten liggen. Om bij de kabeltram te komen moet je flink tegen de berg op. Een taxi is aan te raden. Ook vanaf het fort en het standbeeld van Moeder Georgië kijk je van boven de oude stad op de lang uitgerekte stad. Hier kom je met een kabelbaan die vanuit het park tegenover de oude stad vertrekt. Vanaf het platform rondom de enorme Samebakathedraal heb je een mooi uitzicht op de oude stad onder het fort.

Chique straten en bebaarde hipsters

Tbilisi is een vooruitstrevende stad die zich los maakt van haar Sovjet-geschiedenis en waar de vrije geest steeds meer begint te heersen. Je vindt wijkjes waar straatkunst het decor vormt, leuke bars en restaurants waar je ook als vegetariër aan je trekken kunt komen, chique straten met upmarket horeca en winkels en je komt links en recht geheid bebaarde hipsters tegen die ‘gewoon’ Engels spreken en je van harte verwelkomen in hun zaak. Er is wel een keerzijde aan het feit dat de stad zich open aan het stellen is voor de westerse wereld, en dat is dat je op de meer toeristische plekken enorm veel lastig gevallen wordt met folders en aanbiedingen. Dat maakt het des te meer de moeite waard om de achteraf gelegen straatjes en wijkjes te bezoeken.

Vliegen naar Tbilisi

Helaas zijn er nog geen directe vluchten vanuit Amsterdam naar Tbilisi. Wil je vliegen naar Tbilisi, dan zal je vanuit Duitsland moeten vertrekken, of accepteren dat je een tussenstop maakt. Dat kan in Riga, Moskou of Istanbul zijn, om een aantal voorname knooppunten opnoemen. Om deze reden zijn vliegtickets naar Tbilisi dan ook niet spotgoedkoop, maar daarvoor krijg je wel een bijzondere stad in hartelijk en mooi land.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like