Geen categorie

Waarom mannen baarden dragen?

Waarom mannen baarden dragen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Dit is voor iedere man verschillend. De één doet het, omdat het trendy is. Nou ja, was. In 2013 en 2014 was de baard helemaal trendy. Nu lijkt deze niet langer tot de modetrends te horen. Dat wordt onderstreept doordat de volle baard niet meer terug komt op de catwalk en modeshows. So what?! Er is natuurlijk altijd nog een grote groep mannen, die een baard draagt voor de mannelijkheid! Het onderscheidt ze van de jonge jongens. En de trendgevoelige ‘mannen’. De baard heeft een stoer imago. Naast dit imago bestaat er ook een vooroordeel over mannen met baarden. Een vooroordeel wat ten onrechte als antwoord wordt gebruikt op de vraag: waarom mannen baarden dragen? Luiheid. Dat is misschien wel het grootste misverstand dat er over de baard bestaat. Een goede verzorgde, volle baard vraagt meer tijd en aandacht dan een dagelijkse scheerbeurt. En ik heb het dan niet over dat stoppelbaardje, want menig man tijdens hun zomervakantie laat staan. Ja, dat baardje is pure luiheid!

Waarom hebben mannen een baard

Zelf besloot ik een aantal jaren geleden in december om mij niet langer te scheren. Eerlijk is eerlijk. Ik heb mijn vrije dagen rondom kerst en oud & nieuw gebruikt om door die eerste dagen heen te komen. Met een nette kantoorbaan, voelde het toch wat oncomfortabel om ongeschoren op mijn werk te verschijnen. Aangezien ik geen sterke baardgroei heb duurde het wel even voordat duidelijk werd dat ik mij niet vergeten te scheren was, maar mijn baard liet staan. En ook ik kreeg de vraag waarom. Meerdere keren zelfs. Persoonlijk wilde ik het gewoon eens proberen. Vrouwen doen toch ook wel eens een andere kleur in hun haar? Of probeer je nooit eens een ander kapsel? Nou, ik was benieuwd naar een baard. Ik kreeg te horen dat het uit de mode was. Dat het mij niet zou staan. Zat ik soms in een midlife crisis? En toch heb ik voet bij stuk gehouden en ben ik inmiddels zo’n 2 maanden onderweg. Ik heb wel eens getwijfeld, want het is wel even doorzetten hoor. Geduld hebben. Maar spijt heb ik nog niet gehad. En zelfs de mensen die zeiden dat het mij niet zou staan, zeggen nu dat ze het toch wel mooi vinden. En weet je, ik voel me inderdaad nog mannelijker!

De reden waarom mannen een baard hebben

Zo zie je maar. Het is voor iedere man verschillend om een baard te dragen. En dat is maar goed ook. Het wordt mij steeds duidelijker dat het ook sterk onderdeel kan zijn van een leefstijl. Een leefstijl waar mooie kleding, stoere horloges, een goed glas whisky of lekker biertje en een kwalitatief goede sigaar bij hoort. Iedereen is vrij om dat te doen wat hij zelf wil, maar ik merk dat het mij boeit. Daar wil ik meer van weten! En jij?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like