Tech product

Wat houdt een smartphone die ‘refurbished’ is precies in?

Wat houdt een smartphone die ‘refurbished’ is precies in
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Is voor jou de tijd aangebroken om een nieuwe smartphone aan te schaffen, omdat de oude het niet meer naar behoren doet? Niet iedereen heeft het geld of de behoefte om de hoofdprijs te betalen voor een gloednieuwe high-end smartphone. Maar je wilt natuurlijk wel een goed toestel dat in alle behoeften voorziet. Dan is het misschien interessant om ook eens te kijken naar een refurbished smartphone. Maar wat houdt dat refurbished nu eigenlijk in?

Wat is refurbished?

Met de term ‘refurbished’ wordt aangeduid dat een gebruikte telefoon in originele staat hersteld is. Een tweedehands telefoon wordt door een expert helemaal nagekeken, waar nodig opgeknapt en schoongemaakt zodat hij er weer bijna als nieuw is. Daarbij worden bijvoorbeeld zaken als een gebarsten scherm of een kapotte camera vervangen. Koop je bijvoorbeeld een iPhone XS refurbished, dan betaal je daar minder voor dat een gloednieuw exemplaar van hetzelfde toestel, terwijl je er wel garantie op krijgt. Daarom zijn refurbished smartphones ook populair. Sommige mensen kopen er een naast een sim only-abonnement, om registratie bij het Bureau Kredietregistratie te voorkomen. Hier worden namelijk leningen vanaf 250 euro geregistreerd, wat als snel het geval is wanneer je een telefoon in combinatie met een abonnement neemt en deze in feite afbetaalt.

Hoe ‘nieuw’ is een refurbished telefoon?

Wat de geschiedenis is van een refurbished telefoon, is doorgaans voor de koper niet bekend. Het kan een retourexemplaar zijn of een showroommodel, maar het kan ook gaan om een toestel dat al redelijk intensief gebruikt is, bijvoorbeeld voor zakelijke doeleinden. In geen van deze gevallen mag de telefoon nog als nieuw verkocht worden, dus worden ze allemaal gerenoveerd. Wel bestaan er onder refurbished smartphones drie verschillende categorieën genaamd ‘grades’. Deze vertellen je iets over de staat van het toestel. Een A-grade refurbished smartphone ziet er nog als nieuw uit. Een B-grade refurbished smartphone kan echter al krassen en eventuele andere gebruikssporen vertonen. Een C-grade refurbished smartphone betreft een toestel dat intensief gebruikt is en daardoor flinke gebruikssporen heeft. Doorgaans vertalen deze verschillen zich ook in de prijs.

Refurbished smartphone

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een refurbished telefoon?

Hoewel het kopen een refurbished telefoon interessant klinkt in verhouding tot het kopen van een gloednieuwe smartphone, zijn er wel een aantal zaken die je in acht moet nemen wanneer je er een wilt kopen. Vergelijk bijvoorbeeld bij een wat ouder model de prijs van een refurbished exemplaar met de huidige nieuwprijs. Mogelijk is het verschil zo klein dat je beter een nieuw exemplaar kunt kopen. Laat het zeker niet na om wat onderzoek te doen naar de aanbieder van de refurbished telefoon. Wat zijn de ervaringen van andere klanten die je voorgingen met hun toestel? Wat zijn hun ervaringen met de aanbieder en hun service? Controleer bij ontvangst van een refurbished smartphone of de beloofde staat ook overeenkomt met de werkelijkheid. Kijk ook naar de garantietijd die je krijgt, want niet alle aanbieders bieden dezelfde garantietijd. Let ook op wat de garantie op de accu is, want het kan gebeuren dat deze niet kapot was en daarom niet vervangen is, maar dat hij toch niet meer de originele capaciteit heeft. Bij een erkende aanbieder van refurbished telefoons hoor je een garantie van 24 maanden te krijgen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like