Bijna iedereen gebruikt ze wel eens: scheermesjes. De prijs van een pakje scheermesjes liegt er echter niet om, want voor vier mesjes ben je al gauw € 15,- kwijt. Een gladde kin snijdt dus ook flink in je budget. Hoe komt het toch dat die mesjes zo duur zijn? De Rekenkamer laat zichzelf het mes op de keel zetten, door een heuse barbier, en zoekt het uit.
Marc de Hond gaat langs een drogist en leert daar dat Nederlanders zich bijna allemaal met hetzelfde merk scheermesjes scheren.
Stefan Stasse rekent samen met een dermatoloog uit hoeveel kilometer (!) haar een gemiddelde man elk jaar weer van zijn baard afscheert.
Sofie van den Enk bezoekt het nanolab waar zij een oud scheermesje onder een microscoop bekijkt en leert dat een haar net zo sterk is als een koperdraadje.
Jaïr Ferwerda berekent in een messenwinkel dat er waarschijnlijk niet meer dan 9 cent aan staal in een scheermesje van € 4,50 verwerkt zit.
Scheertrends
Vroeger
In de 70’s werd de baard vooral gezien als een vorm van protest. Hippies konden op deze manier laten zien dat ze hun eigen weg gingen. In het bedrijfsleven was het dragen van een baard toentertijd ook ongebruikelijk. De KLM heeft in 1973 nog een piloot geschorst vanwege diens baard. De ‘officiële’ reden was dat het zuurstofmasker niet goed zou aansluiten, maar volgens andere baarddragers was het pure discriminatie.
Tegenwoordig
Hoewel uit psychologisch onderzoek is gebleken dat mannen met baard mannelijker, volwassener, zelfbewuster, moediger en dominanter worden gevonden dan mannen zonder baard, kom je in het bedrijfsleven weinig baarden tegen. Volgens Jort Kelder zijn baarden nog steeds “not done”. “In de top van het Nederlandse bedrijfsleven kom je met een baard niet binnen.”
In de creatieve sector is de baard wel ‘hip’. Waar het vorig jaar nog trendy was om met een drie dagen baardje of een stoppel baard voor de dag te komen, verschuift deze trend volgens barbier Rob Slaats langzaam naar de volle baard. “Een volle baard is stoer en mannelijk, mits deze goed is onderhouden. Dit betekent dat de nekharen en wangen wel zijn geschoren en de baard zelf mooi getrimd is.”
Scheren kun je leren
Loop je te hannesen met scheerschuim en botte mesjes? Of kom je WC-papier tekort om alle wondjes te bedekken? Wij vroegen barbier Rob Slaats naar zijn tips & tricks van het scheren. Scheren kun je namelijk leren.
De tips
1. Benodigdheden
Gebruik goed materiaal. Een scherp mes en goede scheerzeep. “Zeep droogt je huid uit. Vandaar dat ik een wat vette scheerzeep gebruik.”
2. Inzepen zonder handen
Om de zeep zo goed mogelijk te verspreiden gebruik je een scheerkwast van dashaar. Deze neemt het meeste water op.
3. Inzepen en “kwasten”
“Maak ronddraaiende bewegingen zodat je zeker weet dat alle haren zijn ingezeept. De vette zeep trekt in de haren en zorgt ook voor een soepele huid.”
4. Rob windt er geen doekjes om
De barbier bedekt het gezicht van zijn klant met warme doeken, zodat de huid kan instomen. Zodra deze zijn afgekoeld, kan het scheren beginnen.
5. Scheren in de juiste richting
Begin met de bakkebaarden, de wangen en de hals. Daarna de kaken, de kin en de bovenlip.
“Scheer altijd eerst met de baardgroei mee. Dit voorkomt wondjes en zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk haar weghaalt.”
6. Moeilijke gebieden
“Bij de adamsappel trek ik de huid iets naar links en daarna naar rechts zodat ik als het ware om de adamsappel heen scheer. Hetzelfde trucje werkt ook bij de kaaklijn en de kin.”
7. De tweede ronde
Zeep de baard nog een keer in en scheer voorzichtig tegen de richting in. “Je huid is nu soepel genoeg en de haren zijn al kort en zachter.”
8. After shave
Was eventueel het gezicht met koud water en dep de huid droog. De huid is nog erg kwetsbaar en wordt gemasseerd met after shave balsem. “Deze balsem prikt niet en verzorgt de huid.”
BRON De rekenkamer