Baarden

Wat kun je doen tegen een jeukende baard?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Help, mijn baard jeukt! Velen van ons trotse baarddragers zullen deze klacht helaas herkennen. Dat een beginnende baard jeukt is iets normaals waar iedereen die zijn baard wil laten staan doorheen zal moeten. Maar wanneer je volgroeide baard jeukt, kan de oplossing natuurlijk niet zijn om hem dan maar af te scheren. Daarvoor hebben we hem immers te lang gecultiveerd. En je gaat toch niet je grote trots afscheren voor een beetje jeuk? Om de jeuk aan je baard het hoofd te bieden hebben we een aantal tips op een rijtje gezet voor je.

Wassen met de juiste middelen

Een jeukende baard wordt doorgaans veroorzaakt door de huid die verstopt zit onder de baard. Hoewel je het niet goed kunt zien, is het mogelijk dat je een droge huid hebt onder je baard. Omdat niet te verergeren, is het van belang dat je je baard niet wast met normale zeep, want deze droogt de huid en de baardharen uit. Met speciale baardshampoo verklein je de kans op een droge huid en jeuk aan je baard. Zo’n speciale shampoo is zachter voor je baard en de huid. Na het wassen met baardshampoo, is ook het gebruik van een conditioner voor je baard aan te raden. Hier worden je baardharen namelijk zachter van, waardoor ze de huid minder snel irriteren.

Niet föhnen

Droog je pas gewassen of nat geworden baard voorzichtig af met een zachte handdoek. Dit is het best voor zowel je huid als de baardharen zelf. Gebruik je een harde, schurende handdoek, dan irriteer je je huid. Wanneer je jouw baard droogt met behulp van een föhn, drogen zowel de haren als je huid uit door de hoge temperatuur. Dit doet meer schade dan goeds. Wees geduldig en voorzichtig tijdens het drogen van je baard dus.

Borstel je baard

Een droge huid veroorzaakt schilfers. Die schilfers blokkeren de weg naar je baard wanneer je bijvoorbeeld baardshampoo gebruikt. Naast het feit dat schilfers in je baard natuurlijk sowieso onwenselijk zijn, het is zonde als je je best doet om je baard met de juiste middelen te wassen en alsnog een droge huid houdt. Daarom is het goed om je baard te borstelen. Zo kun je de schilfers en dode huidcellen, die ook nog eens voor een stugge baard zorgen, uit je baard verwijderen. Het kost even wat tijd, maar je krijgt er een mooiere, zachtere en schone baard van, en de onderliggende huid wordt er beter bereikbaar door.

Olie of balsem voor je baard

Nadat je je baard netjes uitgeborsteld hebt en de meeste dode huidcellen en schilfers verwijderd hebt, kun je je baard behandelen met speciale olie of balsem voor baarden. Dit is niet alleen goed voor het behandelen van je baardharen en het stylen van je baard, maar ook de onderliggende huid profiteert hiervan door de voedingstoffen uit de olie of balsem op te nemen. Gebruik het product op een droge baard. Om de olie of balsem goed te kunnen verdelen over je baard haren, voldoet het verspreiden van met behulp van enkel je handen eigenlijk niet helemaal. Je loopt ermee het risico dat veel plekjes onbedekt blijven. Een baardkam biedt hier uitkomst bij. Deze helpt om de olie of balsem goed over alle haren te distribueren.

Blijf van die baard af!

Natuurlijk staat het intelligent als je je baard aanraakt tijdens het nadenken. Natuurlijk wil je even voelen of jouw trotse baard er nog zit. En natuurlijk wil je krabben wanneer je baard jeukt. Het is allemaal erg verleidelijk, maar wanneer je al last van jeuk hebt doe je er beter aan om het af te leren om eraan te gaan zitten. Op je handen zitten bacteriën (hallo corona!) en die maken het voor je huid niet fijner op. Sterker nog, ze zorgen voor nog meer jeuk. Volg de bovenstaande tips op en probeer verder zoveel mogelijk van je baard af te blijven!

Wellicht kun je uit bovenstaande tips concluderen dat wat meer ijdelheid de oplossing is voor een jeukende baard. Dat is dan maar zo. Als we al zo ijdel zijn dat we een stoere baard willen laten staan, is het geen overbodige luxe om er goed voor te zorgen. Een mooie en gezonde baard vergt nu eenmaal tijd, geld en liefde!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like