Lifestyle

Wat leer je bij het volgen van een EHBO cursus?

Wat leer je bij het volgen van een EHBO cursus?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Veel mensen zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om te weten wat te doen in een noodsituatie, maar lang niet iedereen weet daadwerkelijk hoe ze moeten handelen. Een EHBO cursus biedt de kennis en vaardigheden waarmee je voorbereid bent op het verlenen van eerste hulp bij verschillende ongelukken en medische noodgevallen. Maar wat leer je nu eigenlijk precies tijdens zo’n EHBO cursus? In dit artikel geven we daar overzicht over.

Basisprincipes van eerste hulp

Ten eerste leer je tijdens een EHBO cursus uiteraard de basisprincipes van eerste hulp. Daar hoort het beoordelen van de situatie en het slachtoffer bij, evenals het bieden van de juiste hulp en het inschakelen van professionele hulp als dat nodig is. Een belangrijk onderdeel is het verlenen van eerste hulp zonder dat je het slachtoffer verdere schade toebrengt. Tijdens de cursus leer je ook hoe je de situatie veilig kunt maken, zodat je zelf geen risico loopt, en krijg je tips voor het effectief communiceren met hulpdiensten. Ook leer je hoe je een slachtoffer in een stabiele zijligging kunt leggen als deze bewusteloos is maar nog wel ademt. Zo voorkom je dat iemand stikt in zijn of haar eigen tong of braaksel.

Reanimatie en AED-gebruik

Onmisbaar zijn natuurlijk levensreddende reanimatievaardigheden. Die horen dan ook bij de meest cruciale vaardigheden die je tijdens een EHBO cursus leert. Je leert in het geval van een hartstilstand snel te handelen, zodat je het verschil kunt maken tussen leven en dood. Je oefent met hoe je borstcompressies moet geven en hoe je mond-op-mondbeademing uitvoert. Dat lijkt misschien niet moeilijk, maar het is belangrijk om te weten hoeveel kracht je moet gebruiken en hoe vaak je de compressies moet uitvoeren. Het vergt namelijk meer precisie dan je wellicht denkt. Daarnaast komt vaak ook het gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator) voorbij. Dit apparaat kan het hartritme herstellen door middel van een elektrische schok. Tijdens de cursus krijg je de kans om te oefenen met een AED-trainingsapparaat, zodat je in een noodsituatie snel en adequaat kunt handelen.

Behandeling van wonden en bloedingen

Natuurlijk leer je tijdens een EHBO cursus ook hoe je wonden en bloedingen kunt behandelen. Dat gaat van kleine snijwonden tot ernstige, levensbedreigende bloedingen. Je leert hoe je wonden moet schoonmaken, verbinden en steriel moet houden om infecties te voorkomen. Bij ernstige bloedingen leer je hoe je druk moet uitoefenen om het bloeden te stoppen en hoe je eventueel een tourniquet kunt aanleggen. Daarnaast komt vaak ook de behandeling van brandwonden aan bod. Het is immers ook belangrijk om te weten hoe je eerste- en tweedegraads brandwonden kunt behandelen en een slachtoffer met ernstige brandwonden zo snel mogelijk de juiste zorg kunt bieden.

Wat leer je bij het volgen van een EHBO cursus?

Verstuikingen, breuken en andere letsels

Ook het behandelen van verstuikingen, breuken en ander letsel aan spieren en botten komt aan bod tijdens een EHBO cursus. Zoals eerder al gezegd leer je hoe je een slachtoffer kunt stabiliseren totdat professionele hulp ter plaatse is, bijvoorbeeld met geïmproviseerde spalken om de beweging van gebroken botten te minimaliseren, plus technieken om gezwollen ledematen te behandelen. Daarnaast leer je ook wat je moet doen bij verzwikkingen of verstuikingen.

EHBO bij bewusteloosheid, shock, beroertes en hartaanvallen

Tijdens een medische noodsituatie kun je ook te maken krijgen met een slachtoffer dat bewusteloos is. Vaak verkeert deze persoon in een kwetsbare situatie. Daarom is het belangrijk dat je tijdens de EHBO cursus leert je hoe je iemand in zo’n geval veilig kunt helpen zonder de situatie te verergeren. Daarnaast is ook het herkennen van de symptomen van shock (zoals bleekheid, zweten en snelle ademhaling) een belangrijk onderdeel van de cursus. Je leert wat je bij shock moet doen om het slachtoffer kalm te houden en tegelijk diens bloedcirculatie op peil te houden. Maar je moet natuurlijk ook shock en bewusteloosheid kunnen onderscheiden van een beroerte of hartaanval. Daarom leer je de symptomen hiervan te herkennen, onder andere met de FAST-methode voor beroertes. Natuurlijk leer je ook wat je moet doen totdat er professionele medische hulp arriveert.

Vergiftigingen en verstikking

Je kunt ook geconfronteerd worden met vergifting en verstikking. Je leert je hoe je kunt handelen bij een vergiftiging door het herkennen van symptomen, het inroepen van professionele hulp en het toepassen van eerste hulp. Dat kan bijvoorbeeld het stimuleren van het braken zijn. Daarnaast leer je hoe je eerste hulp kunt verlenen bij verstikking. Zoals de Heimlich-greep, een techniek waarmee een blokkade in de luchtwegen kan worden verwijderd door druk op de buik uit te oefenen. Ook leer je hoe je verstikking bij baby’s en kinderen kunt behandelen, want dit moet op een andere manier worden aangepakt dan bij volwassenen.

Een EHBO cursus bied je de tools en kennis die je nodig hebt om adequaat te handelen in medische noodsituaties. Of het nu gaat om het behandelen van een simpele snee of het redden van een leven door reanimatie, de vaardigheden die je leert, kunnen een enorm verschil maken. Met een EHBO-cursus ben je niet alleen beter voorbereid, maar als het goed als ook zelfverzekerder. Zo vergroot je ook de veiligheid van je omgeving. Het is een investering in jezelf en in de mensen om je heen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like