Tech Lifestyle

Wat moet je weten over 5G

5g
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Nederland heeft uitstekende 4G netwerken. Dat merk je pas echt als je even bij de oosterburen kijkt of een uitstapje naar België maakt. Je mobiele internet wordt ineens veel langzamer. Onze netwerken worden binnenkort nog sneller! In 2020 krijgt Nederland de vijfde generatie mobiele netwerken ook wel 5G genoemd.

Het 5G netwerk in Nederland laat nog even op zich wachten. In ons land zijn er drie grote providers met een eigen netwerk, KPN, T-Mobile en Vodafone. Dit drietal is al begonnen met de ontwikkeling van 5G. In 2020 verwachten wij de eerste landelijk dekkende 5G netwerken. Waarom is het 5G netwerk nodig en wat moet je over dit netwerk weten?

Hoge snelheden dankzij 5G

Een van de grootste voordelen van 5G is de hoge snelheid. Het nieuwe netwerk is nog sneller en 5G is ontworpen om snelheden tot 20 Gbps aan te kunnen. Ter vergelijking, het huidige 4G netwerk in Nederland biedt snelheden tot zo’n 344 Mbps (circa 0,34 Gbps). Het 3G netwerk laat je met snelheden tot 10 Mbps (circa 0,01 Gbps) surfen. Je snapt dat het nieuwe 5G netwerk dus veel sneller wordt. Voor het normale gebruik met je telefoon is 4G al razend snel. 5G is dan ook vooral bedoelt voor technieken die nog meer datasnelheid nodig hebben. Technieken zoals het Internet of Things (IoT), zelfrijdende auto’s en slimme steden. Wij verwachten dat 5G ook als vervanging van je internet abonnement thuis gaat gelden.

Betrouwbaar en stabiel

Er is nog een groot voordeel van het 5G netwerk, namelijk betrouwbaarheid en stabiliteit. Door de enorme toename van smartphone gebruik en met name het dataverbruik van deze telefoons vragen consumenten steeds meer van hun provider. De huidige 4G netwerken leveren al een flinke snelheid, maar je merkt nu al beperkingen. Vooral tijdens drukke evenementen waarbij veel mensen op de been zijn merk je die beperkingen. Doordat er veel mensen tegelijkertijd op het netwerk willen is het bereik niet altijd even goed. De 5G technologie biedt hierbij een uitstekende oplossing. We zien nu al dat providers 5G masten gebruiken bij evenementen zodat klanten geen last meer hebben van netwerkproblemen. Met de komst van het 5G netwerk kun je binnenkort zelfs op drukke festivals of op Koningsdag in Amsterdam je Netflix serie eventjes afkijken.

5g internet

Ontwikkeling nieuwe technieken

De vijfde generatie mobiele netwerken zal de ontwikkeling van nieuwe technieken bespoedigen. Dankzij het nieuwe netwerk worden technieken als Domotica (slimme huizen), IoT, zelf rijdende auto’s en Voice diensten zoals Siri en Google Assistent nog beter.

De hoge snelheid waarmee je over het 5G netwerk kunt surfen zorgt ervoor dat zelfs de kleinste apparaten toegang kunnen krijgen tot het netwerk. Er komen steeds meer slimme technieken die er voor zorgen dat bijvoorbeeld de poort van je huis of deur van je garage bedient kan worden vanaf je smartphone. Ook de ontwikkeling van de zelfrijdende auto krijgt hiermee een boost. Doordat auto’s in de toekomst gebruik kunnen maken van nog snellere dataverkeer. Voor zelfrijdende auto’s is het namelijk van groot belang dat zij sneller informatie verwerken en analyseren zodat ongelukken voorkomen worden. Het nieuwe netwerk kan zelfs helpen met files verminderen. Dankzij slimme sensoren en het nieuwe netwerk is het in de toekomst mogelijk dat vrachtwagens op optimale snelheid invoegen en bijvoorbeeld in colonnes rijden.

Voor de gewone consument begint de 5G pret pas in 2020 of misschien wel later. Zelfs al zijn er inmiddels telefoons te koop met 5G connectiviteit. In Nederland kun je daar nog niet van genieten. De gigantisch hoge datasnelheden in ons land verwachten wij pas tegen het einde van 2020 of in 2021.

Wil je op de hoogte blijven van 5G en welke telefoons er 5G ondersteunen? Op vergelijkingssite Telefoon.nl kan je telefoons vergelijken op specificaties, kenmerken en prijs.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like