Lifestyle

Weet jij wat deze vier dresscodes inhouden?

Weet jij wat deze vier dresscodes inhouden?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Black Tie, White Tie, Business Casual, Tenue de Ville.. Het zijn termen waar vaak vrij casual mee gesmeten wordt in uitnodigingen alsof de ontvanger zomaar weet wat ermee bedoeld wordt. Maar weet jij wat elk van deze vier dresscodes, want dat zijn het, nu precies inhouden? Dat is wel van belang, want je wilt geen modderfiguur slaan door verkeerd gekleed op een gelegenheid aan te komen. Daarom bespreken we in dit artikel deze vier bekende dresscodes waar jij als man op enig moment mee te maken kan krijgen. Dan kun je alvast gaan shoppen om zo’n outfit in de kast te hebben.

Black Tie

Een van de meest gebruikte dresscodes voor mannen is Black Tie, ook wel Cravate Noire genoemd. Dit is een kledingvoorschrift voor avondgelegenheden zoals diners, gala’s of bruiloften. Deze dresscode zou je als semi-formeel kunnen omschrijven, maar desalniettemin klinken de voorschriften behoorlijk streng. Je wordt geacht in een zwarte smoking te verschijnen waarvan de revers van satijn zijn en de knopen gestoffeerd. Je mag een wit pochet toevoegen, maar dat is niet verplicht. Wel dien je onder je jasje een wit smokingoverhemd te dragen met een (zelf gestrikte!) zwarte vlinderdas. Het overhemd moet dan ook nog eens een gestijfde geplooide voorkant hebben en wingtip boord (ook wel ‘vadermoordenaar’ genoemd). Aan de mouwen van je overhemd dien je manchetknopen te dragen. De pantalon van je smoking moet fluwelen strepen aan de zijkanten hebben en je moet er zwarte sokken met lakschoenen onder dragen. Je polshorloge moet af.

White Tie

Het meest formele en traditionele kledingvoorschrift is White Tie, oftewel Cravate Blanche. Ook deze dresscode wordt toegepast bij officiële avondgelegenheden, maar dan vaak de formelere types, zoals recepties, gala’s en ontmoetingen van staatshoofden. Maar ook studentenverenigingen willen nog wel eens White Tie gala’s organiseren. Als man draag je hierbij een rokkostuum met lakschoenen en zwarte sokken. Het rokkostuum bestaat uit een zwarte jas met twee lange panden aan de achterzijde en twee scherpe punten aan de voorkant. De revers van het jasje zijn van zijde en je kunt eventueel een wit pochet in het borstzakje dragen. Onder het jasje draagt je een wit overhemd waarvan het boord openstaand is en omgeslagen punten heeft. Ook draag je een zelf gestrikte witte vlinderdas. Het overhemd wordt omgeven door een wit vest genaamd het rokwit. Deze komt net onder het zwarte jasje uit. Je pantalon is zwart met een dubbele biest aan weerszijden. Ook bij White Tie draag je geen polshorloge.

Weet jij wat deze vier dresscodes inhouden?

Tenue de Ville

Bij Tenue de Ville denk je misschien aan stadskleding, maar om precies te zijn is het een dresscode voor chique gelegenheden die overdag plaatsvinden. Dat kan een bruiloft zijn, of een opening, receptie of chic tuinfeest. Als man draag jij bij Tenue de Ville een pak met das en als je wilt ook een gilet. Het is zaak dat het jasje, de pantalon, de riem en de schoenen één geheel vormen en dat je niet voor combinaties gaat, hoewel een subtiel patroon in het jasje nog wel kan. Is het evenement zeer formeel, dan worden donkere pakken gedragen. Bij een evenement dat wat informeler van karakter is, mogen ook wel lichtere kleuren worden gedragen, mits het effen kleuren zijn. Het overhemd dat je draagt dient lichter van kleur te zijn dan je jasje. Draag onder je pak nette lederen broque schoenen van leer en voeg als je wilt als accessoires een pochet en/of horloge toe.

Business Casual

De enige dresscode in dit lijstje waar je enigszins opgelucht adem bij haalt is Business Casual. Dit is een zakelijke dresscode voor het werk, dus eigenlijk is dit meer een dagelijks kledingvoorschrift. Bedrijven die willen dat werknemers zakelijk, maar niet te formeel op kantoor verschijnen, houden Business Casual aan als dresscode. Daarbij draag je comfortabele kleding, maar verschijn je niet in een T-shirt met jeans. Nette vrijetijdskleding zijn het uitgangspunt. Bijvoorbeeld een chino als broek, want die zit qua netheid tussen de jeans en de pantalon is. Deze kies je in een donkere of zachte, onopvallende kleur en combineer je met een overhemd zonder das. Daaroverheen draag je een colbert of blazer. In de koudere maanden van het jaar, kun je in plaats daarvan kiezen voor een cardigan of sweater. Onder je broek draag je nette veterschoenen, bijvoorbeeld derbies, oxfords of bucks. Elegante accessoires zijn een goede aanvulling bij de Business Casual kledingstijl.

Het valt niet mee, die dresscodes. Er wordt nogal wat van je verwacht. Je moet het ook allemaal nog maar eens in de kast hebben hangen. Wees voorbereid door alvast een tenue aan te schaffen, huur een pak of vermijd formele evenementen met strenge dresscodes simpelweg!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like