Geen categorie

Welke E-nummers vragen speciale aandacht?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen die veelvuldig voorkomen in bewerkte voeding om er iets aan toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld smaak of kleur zijn, maar ook het verbeteren van de houdbaarheid. Wanneer een stof goedgekeurd is door de EU, ga je ervan uit dat het veilig is. Helaas blijkt uit onderzoek dat er wel degelijk gevaren zitten aan het consumeren van sommige E-nummers. De fabrikant is verplicht om E-nummers op de verpakking van het product te vermelden. Desalniettemin is het niet altijd makkelijk om ze herkennen, wanneer bijvoorbeeld in plaats van het mogelijk schadelijke E-nummer een term als sucralose wordt gebruikt. Dit is iets om alert op te zijn. Gelukkig is niet elk e-nummer even slecht, want sommige zijn van natuurlijke afkomst. We hebben een aantal een lijst van de slechtste E-nummers die speciale aandacht vragen gemaakt.

Chemische zoetstoffen

Maak jij gebruik van light producten omdat je wilt afvallen of gewoon omdat je denkt dat het beter voor je is? Let dan op, want hier worden vaak chemische zoetstoffen aan toegevoegd. Deze bevatten weliswaar minder calorieën, maar ze zijn zeker niet gezonder. Ze hebben een slechte invloed op het lichaam, en kunnen zorgen voor diabetes en zelfs kanker. Ironisch genoeg kunnen ze ook tot obesitas leiden. Wees daarom op je hoede met de volgende zoetstoffen en hun bijbehorende E-nummers: acesulfaam K (E950), aspartaam (E951), cyclamaat (E952), isomalt (E953), sacharine (E954), sucralose (E955) en xylitol (E967).

Mononatriumglutamaat/MSG (E621)

Dit E-nummer komt veel terug in kant-en-klare voedingsmiddelen, zoals soepen, magnetronmaaltijden en diepvriesmaaltijden. Daarnaast zit het in ‘ongezonde’ zaken als chips, koekjes en snacks. Het schakelt onder andere het gevoel van vol zitten in je hersenen uit, zodat je maar door blijft eten. Ook zorg MSG ervoor dat cellen beschadigd raken of zelfs kapot gaan. Dit kan dan weer zorgen voor zaken als obesitas, hoofdpijn, moeheid, depressies en heeft een nadelig effect op geheugen.

EDTA (E385)

EDTA staat voor ethyleendiaminetetra-azijnzuur en wordt aan producten toegevoegd om de juiste structuur te realiseren. Dat klinkt onschuldig, maar de zelfde stof wordt in ziekenhuizen gebruikt om bij metaalvergiftiging zware metalen uit het lichaam te halen. Bij testen op proefdieren is gebleken dat EDTA zorgt voor chromosoombeschadiging. Vermoedelijk kan het ook bloedarmoede, bloed bij het plassen, spierkrampen, diarree en overgeven bij langdurige consumptie veroorzaken.

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan (E432)

Net als EDTA is Polyoxyethyleen-20-sorbitaan een stabilisator die structuur van producten regelt. Verder wordt het gebruikt als emulgator of synthetisch hulpmiddel. Het kan nierproblemen veroorzaken, evenals gewichtstoename, huidaandoeningen, digestieproblemen en urineweginfecties.

Propyleenglycol (E1520)

Roken is ongezond. Sommigen zijn daarom overgestapt op de e-sigaret. Hierin wordt propyleenglycol gebruikt om kunstmatige rook te ontwikkelen. Dat is beter dan nicotine, maar niet per se gezond. Propyleenglycol kan nier- en leverschade veroorzaken wanneer je het regelmatig gebruikt. Het zit ook in veel cosmeticaproducten.

Kleurstoffen

Kleurstoffen worden in veel bewerkte voeding gebruikt. Deze kunnen volgens sommige onderzoekers leiden tot een lager IQ en gedragsproblemen bij kinderen veroorzaken. Ook zouden ze kankerverwekkend kunnen zijn. In sommige landen bestaan daarom al verboden, maar in Nederland nog niet. Let op de E-nummers E133 (blauw), E124 (rood) en E110 en E102 (geel).

Kaliumbromaat (E924)

Kaliumbromaat is kankerverwekkend. Het komt voornamelijk voor in brood en deegproducten, omdat het voornamelijk gebruikt wordt als deegverbeteraar. Het is verboden in de EU, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Wees er alert op in andere landen.

BHA en BHT (E320)

Deze twee E-nummers worden als conserveringsmiddel gebruikt en komen terug in chips, plantaardige oliën, ontbijtgranen, bewerkte rijst en kauwgom. Ze worden in verband gebracht met grote gevaren, zoals bloedstelling, longproblemen en tumoren in de maag. Bij langdurig gebruik hebben ze ook invloed op de ontwikkeling van tumoren in de lever. De concentraties van BHA en BHT in onze voeding zijn klein, maar speciale aandacht hiervoor is verstandig.

Hoe vermijd je E-nummers?

Wat kun je nu nog wel eten om E-nummers te vermijden? We willen vooropstellen dat niet alle e-nummers even slecht zijn, maar raden wel aan om ze zoveel mogelijk te vermijden. Eet je verse groenten en fruit, dan ontloop je ze al. Ook bij ‘naturel’ zuivelproducten blijf je vrij van E-nummers. Kaas bevat wél E-nummers zodat het zijn kleur behoudt. Verder kun je veilig eieren, noten en pinda’s eten.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like