Sports

Wie gaat dit jaar het EK winnen?

Wie gaat dit jaar het EK winnen?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Voetballiefhebbers kunnen hart weer ophalen, want het EK is er weer. En zeg nou zelf, dat zorgt toch voor een leukere zomer dan een zomer zonder eindtoernooi. Al was het alleen maar omdat we dan veel langer zonder voetbal moeten, terwijl we nu vier weken van de ene wedstrijd na de andere hebben. Net zoals altijd wordt er natuurlijk ook deze keer weer druk gespeculeerd over wie uiteindelijk de beker mee naar huis mag nemen. Uiteraard hopen we dat dat Nederland is, maar is dat ook realistisch? Met andere woorden: wie gaat dit jaar het EK winnen? We lopen een aantal sterke deelnemers af.

Nederland

Uiteraard beginnen we bij Nederland. Wij Nederlanders hebben altijd hoge verwachtingen omdat we onszelf een topvoetballand vinden. Voor een klein landje leveren we ook veel goede voetballers, maar kunnen we ons echt meten met de allergrootsten? We vrezen van niet. De experts van Opta Sports denken daar hetzelfde over, want die zetten Nederland slechts op de zesde plaats van kanshebbers op de titel. Die voorspelling is gemaakt voordat Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners moesten afhaken, dus de kansen zijn er niet bepaald beter op geworden voor het Nederlands Elftal. Maar vanuit deze positie waarin de verwachtingen wat lager zijn, kunnen we natuurlijk wel verrassen. De vorige keer dat we met de beker naar huis gingen, wat overigens ook enige keer was, vond het toernooi ook plaats in Duitsland.

Duitsland

De Duitsers zijn dit jaar dus de gastheren, en dat geeft ze toch een thuisvoordeel. Zij zullen meer toegewijd publiek achter zich hebben in de stadions dan andere landen. Daarnaast lijkt de dip die der Mannschaft gehad heeft wel een beetje voorbij en komen de anders altijd gevaarlijke Duitsers weer richting volle kracht. Een klein smetje is een enquête die in Duitsland gehouden werd waaruit bleek dat relatief veel Duitsers vinden dat er te veel allochtonen in de selectie zitten en dat het niet kan dat een allochtoon aanvoerder is. Daar gaat zo’n selectie, die er met afgrijzen op heeft gereageerd, niet harder van lopen.

Engeland

Eigenlijk lijken de Engelsen een beetje op ons. Zij denken ook dat ze het voetbal hebben uitgevonden, alleen is dat bij hen dan ook daadwerkelijk zo. Net als Nederland zijn de verwachtingen altijd hoog en valt de uitkomst vaak toch een beetje tegen. Op het vorige EK kon men de beker ruiken, maar een slechte penaltyserie in de finale voorkwam dat ze hem mochten optillen. Ditmaal kan bondscoach Gareth Southgate het zich permitteren om Manchester City-ster en publiekslieveling Jack Grealish thuis te laten, en dan moet je toch wel een aardige selectie hebben. Toch denken we niet dat de Engelsen hoge ogen gaan gooien.

Wie gaat dit jaar het EK winnen?

Spanje

Er was een tijd niet zo heel lang geleden dat de Spanjaarden alles wonnen wat los en vast zat. Die gouden tijden zijn ook weer voorbij gegaan, en sindsdien beschouwen we ze niet zo snel meer als de gedoodverfde titelkandidaat. Maar als de wind goed staat, zijn de Spanjaarden in staat om een swingend toernooi te hebben waarbij ze iedereen de hielen laten zien. Daarom beschouwen we Spanje als een zogenaamde ‘outsider’: een wat minder voor de hand liggende maar toch niet onwaarschijnlijke kandidaat voor de winst.

Portugal

Ook Portugal wordt door Opta Sports meer kans toegedicht dan Nederland. Je zou Portugal dan ook kunnen omschrijven als een sluipmoordenaar. Ze spelen lang niet altijd overtuigend voetbal, maar probeer er maar eens van te winnen. Dat hebben wij Nederlanders ook aan den lijve ondervonden. Op het WK maakte de Portugese bondscoach al niet meer altijd gebruik van de diensten van Cristiano Ronaldo, en de vraag is of nu anderhalf jaar later de in Saoedi Arabië spelende ‘goat’ nog heeft wat er van hem verwacht wordt. Anders zijn we benieuwd wie de nieuwe kartrekker moet zijn.

Frankrijk

Safe the best for last, letterlijk. Frankrijk staat bovenaan het lijstje van kanshebbers dat Opta Sports samenstelde, en eigenlijk kan niemand daar verrast over zijn. Het is een fantastisch team waar vrijwel iedereen van verliest, ook Nederland. Dat deden we al twee keer in de kwalificatiefase, en nu mogen we in de poulefase opnieuw tegen de Fransen. Als we het naar de finale halen, komen we ze waarschijnlijk wéér tegen. Want het zou de verrassing van het toernooi zijn als Frankrijk die finale níet weet te halen. Eigenlijk kunnen we ze de beker net zo goed al meteen geven, dan zijn we er ook gewoon vanaf.

Vergeet dat laatste, want we gaan gewoon vier weken voor de televisie zitten om ons te laten vermaken door spelers van wisselende kwaliteit. En dat de uitkomst voorspelbaar lijkt, hoeft te pret niet te drukken. Want er zijn wel eens vaker verrassingen geweest, zoals Griekenland die door de bus te parkeren de beker won. Maar laten we hopen dat we niet zó’n EK gaan krijgen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like