Sports

Zo gaan de stadions voor het WK 2022 eruitzien

Zo gaan de stadions voor het WK 2022 eruitzien
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het wereldkampioenschap voetbal van 2022 wordt in Qatar gespeeld. Dat is om vele redenen bijzonder. Het is bijvoorbeeld het eerste WK voetbal in het Midden-Oosten. Het is ook het eerste WK voetbal dat in de winter gespeeld gaat worden. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de stadions moderner dan ooit tevoren. Dat komt onder andere doordat er een aantal momenteel gebouwd worden om dienst te doen tijdens het toernooi. Het is leuk om eens te kijken naar een aantal bijzondere elementen die in de stadions terug te vinden gaan zijn straks.

Het ideale klimaat

Het is weliswaar zo dat het toernooi in de wintermaanden gespeeld gaat worden, maar dat neemt niet weg dat de temperaturen nog altijd flink zullen oplopen. Om de fans hier zo min mogelijk last in te bezorgen is ervoor gekozen om speciale aircosystemen aan te leggen. Daarmee moet worden gezorgd dat het wel heel comfortabel kijken wordt. Daarnaast wordt bekeken hoe de zon buiten gehouden kan worden en de warme wind bestreden kan worden, zonder dat er in een hal gespeeld hoeft te worden. Dit lijkt heel vanzelfsprekend, maar zijn niet eerder op deze schaal toegepast.

Duurzamer dan ooit

Ook niet onbelangrijk is dat de stadions worden gebouwd op een manier die goed is voor het milieu. Duurzaamheid is dan ook erg belangrijk. De stadions moeten 0 uitstoot hebben. Daarnaast worden de systemen voor bijvoorbeeld de grote airco’s zoals hiervoor besproken ook nog eens op een manier gemaakt zodat er geen schade aan het milieu wordt aangebracht. Daarmee moet het wereldkampioenschap duurzamer dan ooit worden. Dit zal trouwens ook op allerlei vlakken terug te zien zijn tijdens dit toernooi. Denk bijvoorbeeld aan de manieren waarop met transport wordt omgegaan en dergelijke. Dit zal een flink verschil gaan maken.

In en uit elkaar te halen

Wat ook een leuk aspect is, is dat de leiding in Qatar zelf ook wel weet dat de stadions hun functie verliezen na het toernooi. Het land is nu eenmaal te klein voor acht stadions van mondiaal topniveau. Daarom worden een aantal van de stadions zo gebouwd dat ze ook weer uit elkaar te halen zijn zonder ze te slopen. Daarvoor wordt een bouwstijl gebruikt die snel populair aan het worden is. De stadiondelen die verdwijnen worden verscheept naar achterstandsgebieden. Daar zullen voetbalclubs de beschikking krijgen over een tweedehands stadion. Een noviteit die niet eerder op deze schaal uitgevoerd is in de wereld.

De uitstraling naar buiten

Natuurlijk gaat het niet alleen maar om duurzaamheid en liefdadigheid. Ook moet het toernooi gewoon een uitstraling naar buiten bieden. Die uitstraling moet zeggen dat Qatar gewoon een leuk en gezellig land is. Dat lijkt in ieder geval goed te lukken met de vrolijke vormen en de bijzondere kleuren door de ledverlichting die aangebracht wordt. Op die manier krijg je dus een reeks hele mooie en leuke stadions. De ledmuur rondom Al-Shamal Stadion wordt bijvoorbeeld echt een bijzondere bezienswaardigheid die ook liefhebbers van techniek of architectuur zal aanspreken naast de voetbalfans.

Aandacht voor de praktische zaken

Tot slot is het ook nog eens zo dat de stadions de leidraad gaan vormen voor alle stadions over de hele wereld die na 2022 gebouwd gaan worden. Feyenoord kan er bijvoorbeeld nu al wat van leren, van de plannen van Qatar. Waar het bijvoorbeeld gaat om zaken als bereikbaarheid en aantrekkelijkheid is eigenlijk aan alles gedacht. Op die manier vormen de stadions een mooi geheel met hun omgeving. Het vervoer verloopt vloeiend, er zullen bijna geen rijen rondom de stadions komen te staan en zaken zoals plezier en natuur staan net zo goed centraal als het stadion zelf.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like