Lifestyle

Zo scoor je duurzame kleding

Zo scoor je duurzame kleding
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Ben je van plan om duurzamer te leven en wil je hier graag alle aspecten van het leven bij betrekken? In dat geval ben je nu aan het goede adres, want we willen het graag even hebben over de kleding die je draagt. Goedkope kleding wordt door allerlei kanalen steeds populairder, zelfs als we weten dat deze niet eerlijk geproduceerd wordt. Fast fashion, zoals het genoemd wordt, wordt goedkoop geproduceerd en gaat niet lang mee. Dit is natuurlijk ontzettend slecht voor het milieu, dus hier moeten we vanaf. Hoe weet je of je duurzame kleding koopt? Dat leggen we graag even aan je uit!

Selecteer de juiste materialen

Er zijn veel materialen die slecht zijn voor het milieu, omdat ze bijvoorbeeld plastic bevatten of slecht te recyclen zijn. Gelukkig zijn er ook heel veel opties die een stuk duurzamer zijn, waaronder biologische kleding. Dit is kleding van bijvoorbeeld biologisch katoen, waarbij geen schadelijke pesticiden gebruikt worden om het land te beschermen tegen ongedierte. Ook kan het zo zijn dat de verf die gebruikt wordt voor de kleding niet schadelijk is voor het milieu en duurzaam afgevoerd of hergebruikt kan worden. Kijk dus altijd naar labels in kleding, want het materialenlijstje kan je veel vertellen over hoe duurzaam het kledingstuk zelf is.

Kijk kritisch naar het merk

De grote ketens staan er over het algemeen om bekend dat ze kleding laten maken in landen waar het personeel niet heel goed betaald wordt. Dat geldt natuurlijk niet voor alle ketens, dus doe voordat je kleding aanschaft eens een klein onderzoek. Welke merken kun je beter achterwege laten in je kledingkast als je voor duurzame opties wilt gaan? Door wat tijd te investeren in het selecteren van ‘goede’ merken, kun je in het vervolg sneller duurzame kleding kopen. Zo ben je goed geïnformeerd en is het aanschaffen van een duurzame garderobe een stuk gemakkelijker!

Shop eens tweedehands

Een optie die je zeker ook eens moet bekijken is het scoren van tweedehands kleding. Hoe mooi is het om kleding te kopen voor een prikkie en tegelijkertijd nog eens duurzaam bezig te kunnen zijn? In tweedehands winkels kun je ontzettend mooie kledingitems vinden die wellicht amper gedragen zijn door de vorige eigenaar. Het zou toch zonde zijn om hier de volle mep voor te betalen als je het ook gewoon in een kringloop of tweedehandswinkel kunt scoren? Dat is ook nog eens goed voor je portemonnee.

Zoek kleine bedrijven

Als je bereid bent om iets meer geld te betalen voor een duurzame missie, kijk dan eens naar bedrijven van kleine ondernemers. De pioniers van onze samenleving willen verandering zien en dus gaan ze zelf een kledinglijn ontwerpen die volledig duurzaam is. Aangezien grote multinationals vaak tekortschieten doordat ze zoveel mogelijk winst willen maken, zijn er voldoende ondernemers die het graag anders willen aanpakken. Probeer dus eens bij dit soort mensen te kijken of ze kleding hebben die je bevalt. Het zal je verbazen hoeveel keuze je hebt en het hoeft niet eens ontzettend veel duurder te zijn dan de grote kledingmerken.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like