Het valt niet mee om een vrouw te zijn. Althans, dat krijgen wij mannen met enige regelmaat te horen. En daar valt ook zeker een hoop voor te zeggen. Maar het leven van een man gaat ook niet over rozen. Ook wij voelen ons wel eens beoordeeld op ons uiterlijk, en dat kan best wel eens een beetje pijn doen. Voor mannen bestaan er net zo goed bepaalde idealen waar je aan wilt voldoen omdat je je anders wellicht niet goed genoeg voelt. Het staat natuurlijk buiten kijf dat niemand perfect is en het eigenlijk geen zin heeft om dat wel te willen zijn, maar dat wil niet zeggen dat je eraan herinnerd wilt worden dat je niet aan het perfecte beeld voldoet. We bespreken een aantal dingen die als je man liever niet wilt horen over je lichaam.
“Ik heb groter gehad”
Dit citaat uit de mond van een seksuele partner is wellicht het laatste wat je als man wilt horen. Bestaan er mannen met een grotere piemel dan jij? Vast en zeker. Zijn het er veel? Zou kunnen. Maar betekent dat het wenselijk is dat je partner ervaring heeft met een grotere penis dan de jouwe? Nee, dank u. Als je hoort dat je partner wel eens groter heeft gehad, is het bijna een automatisme om je vervolgens inadequaat te voelen over iets waar je helemaal niets aan kunt veranderen. Wel kun je er je missie van maken om hem zo goed mogelijk te gebruiken. Als je er de juiste dingen mee doet, kan namelijk gemakkelijk blijken dat dat stukje wat jij minder hebt eigenlijk helemaal niet gemist wordt. Dat neemt niet weg dat dit zinnetjes zijn die men beter binnen houdt dan tegen diens seksuele partner zegt, want je richt er alleen maar schade mee aan.
“Jouw borsten zijn groter dan de mijne”
Kijk, overgewicht is niet iets om trots op te zijn, of je het nu zelf veroorzaakt hebt of niet. Maar vaak valt het toch te kwalificeren als een ziekte die zich niet gemakkelijk laat veroorzaken en oplossen als men soms geneigd is te denken. Dat een vrouw het wat minder aantrekkelijk vindt, dat mag natuurlijk. Veel mannen vinden het immers ook niet zo aantrekkelijk als een vrouw overgewicht heeft, hoewel dat gelukkig niet voor alle mannen geldt. Maar het is niet iets waar je mensen op moet willen aanspreken, want men is zich doorgaans toch wel meer dan bewust van het probleem. Als man wil je dan ook niet horen dat je grotere borsten hebt dan een vrouw. Want zelfs het zo is, blijft dit het benadrukken van overgewicht, en dat is gewoon niet prettig. Maar als je het wel te horen krijgt, hoe ongevoelig dat ook is, het kan wel een motivatie zijn om er wat aan te gaan doen.
“Bierbuikje?”
Veel mannen houden van bier. Steeds meer vrouwen ook, maar die krijgen bij overgewicht nooit het verwijt een bierbuik te hebben. Bij mannen wordt daar bij een buikje zelfs vaak van uitgegaan, of bier nu de oorzaak is van het buikje of niet. Daar kun je je door aangesproken voelen, maar het kan je ook niets schelen. Maar net als in het vorige geval, word je hier weer beoordeeld op je lichaam en het feit dat je wat overgewicht hebt. Die opmerking kan je opeens bewust maken van iets dat voorheen helemaal geen rol speelde voor je, en daar kun je dan onzeker en ongelukkig van worden. Dus of je een bierdrinker bent of niet, niemand hoeft commentaar te leveren op jouw buik. Jij ook niet op die van anderen, overigens.
“Je vriendin is groter dan jij”
Nog zoiets dat, net als het formaat van je piemel, niet werkbaar is: je lichaamslengte. Maar het is wel zo dat de conventie is dat je als man groter bent dan je vrouwelijke partner en dat je een beetje uitgelachen kunt worden als het andersom is. Dan lijkt het immers alsof je gedomineerd wordt door de vrouw in kwestie. Maar als je klein bent, is dat nu eenmaal zo. Mag je dan niet uitgaan met langere vrouwen? Natuurlijk wel. Dit is zo’n gevalletje waar je overheen zult moeten leren stappen, want langer word je niet. Als anderen daar dan wat over te zeggen hebben, is dat vooral oppervlakkig en kinderachtig.
Natuurlijk zijn er nog wel meer dingen te bedenken die je liever niet wilt horen, maar dit zijn vier zaken die je onzeker kunnen maken en daarom extra inhakken. Zelf kun je er vaak echter weinig aan doen. Als het gezegd wordt, wordt het gezegd. Het is aan de ander om jouw gevoelens in overweging te nemen en aan jou om weerbaar te zijn en je niet zomaar uit het veld te laten slaan.