Lifestyle

Wat is nu het verschil tussen al die soorten IPA-bieren?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Twee biersoorten zijn op het moment erg populair: stout en IPA. Op beide stijlen wordt door craft beer brouwers volop gevarieerd, waardoor een hoop nieuwe sub-genres zijn gecreëerd. Zo is er een hele lijst van variaties op de traditioneel sterk gehopte en daardoor bittere IPA bieren. De stijl zelf ontstond in de zeventiende eeuw, toen schepen vanuit Engeland vijf maanden onderweg waren om India te bereiken. Om bier gedurende die tijd goed te houden bedachten brouwers dat er meer hop aan het bier toegevoegd moest worden bij wijze van conserveringsmiddel en het alcoholgehalte verhoogd moest worden. Zo ontstond de India Pale Ale. Maar wat houden al die hedendaagse variaties daarop eigenlijk in?

Session IPA

Na de alcoholvrije IPA (die overigens best te drinken is, probeer de Bavaria IPA 0.0 eens bijvoorbeeld), is de Session IPA de lichtste variant van IPA bier. Het is ook een van de minst bittere IPA-soorten. Voor deze stijl wordt de techniek ‘dry-hopping’ gebruikt. Dit resulteert in een opvallend droge smaak die een klein beetje doet denken aan droge wijn.

Black IPA

Bij een Black IPA, die ook wel Cascadian Dark Ale wordt genoemd, wordt de mout voor het bier geroosterd. Zo ontstaat een donkere kleur. Hoewel het bier daardoor qua uiterlijk wat meer lijkt op dubbels of quadrupels, is het hoppige karakter nog gewoon sterk aanwezig in de Black IPA. Een Black IPA is doorgaans lekker vol van smaak.

West Coast IPA

De West Coast IPA werd uitgevonden in Californië en staat bekend om zijn sterke bitterheid, soms zelfs tot het maximale wat je als mens kunt onderscheiden. Daarnaast zijn de smaaktonen doorgaans citrus en naaldbomen. Dit is het gevolg van het gebruik van cascade, citra en chinook hop uit Amerika. Door het gebruik van ‘crystal’ mout is de West Coast IPA wat minder droog van smaak. Bij de West Coast IPA wordt aangeraden om bij het drinken ook de geur goed te laten binnenkomen voor de optimale beleving.

East Coast IPA

Waar de brouwerijen aan de Amerikaanse westkust bijna smaakloze gisten gebruiken, wordt bij een East Coast IPA gemuteerde en complexe Britse gisten gebruikt. Deze produceren veel geur en smaak wanneer de suiker gefermenteerd wordt. Dat zorgt voor tropische smaaktonen en banaanachtige smaken. Dit biedt de brouwers ook de mogelijkheid om minder hop voor de smaak te hoeven gebruiken, waardoor een East Coast IPA wat minder bitter is. Een East Coast IPA wordt niet gefilterd. De New England IPA ofwel NEIPA is een variatie hierop en doet vaak aan tropisch vruchtensap denken.

Double IPA

De Double IPA oftewel DIPA, ook wel eens Imperial IPA genoemd, is een sterkere en hoppige versie van de India Pale Ale. Dat wordt bereikt met een hoog gehalte aan mout en hop. Deze ingrediënten helpen er ook voor te zorgen dat de DIPA een hoog alcoholpercentage heeft van tussen de 8 en 12 procent.

White IPA

Een wat minder bekende variant op de IPA is de White IPA. Dit is namelijk een combinatie van de Amerikaanse IPA met een Belgisch witbier. Dat zorgt voor een goudkleurig bier dat in sommige gevallen nevelig is en in andere gevallen juist weer helder. Qua smaak krijg je met een White IPA de moutige en kruidige aroma’s van de eerdergenoemde Belgische witbieren en de citrus- en harsachtige hopkarakters van een American IPA. White IPA’s zijn vaak doorgaans enkel beschikbaar in de zomer.

Brut IPA

Een van de nieuwste en meest unieke variatie op de IPA is de Brut IPA. Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, is een champagnebier. Deze werd voor het eerst gebrouwen in San Francisco. In de Brut IPA zit de hoppigheid van een IPA gecombineerd met de typische droogheid van champagne. Die droogheid wordt bereikt door het gebruik van het amylase enzym. Die is in staat is om complexe suikers af te breken, waardoor het bier minder zoet wordt.

Al deze variaties maken de vraag ‘wat is een IPA bier?’ een stuk moeilijker om te beantwoorden. Je kunt tegenwoordig bij de echte bierwinkels een enorme variatie aan IPA bier kopen, soms voor enigszins bizarre prijzen. Er valt een hoop lekkers ontdekken. Hopelijk hebben we je met deze toelichtingen een beetje kunnen helpen om de keuze een beetje te filteren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like