Lifestyle

4 tips voor als je jezelf niet aan het sporten krijgt

4 tips voor als je jezelf niet aan het sporten krijgt
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

We weten het allemaal wel: sporten is goed voor je en eigenlijk ook noodzakelijk voor een gezonde levensstijl. Sommigen hebben er ook echt plezier in, anderen doen het een beetje plichtmatig. Liever geniet je ervan, maar het belangrijkste is dat je jezelf in ieder geval zo ver krijgt om regelmatig te gaan sporten. Maar dat vindt niet iedereen even gemakkelijk. Het kan erg moeilijk om de tijd en energie te vinden om te gaan sporten, je gemotiveerd te voelen en jezelf van de bank te krijgen. Geldt dit voor jou, weet dan dat je zeker niet de enige bent. Dat wil echter niet zeggen dat je niet aan moet doen. We geven vier tips voor als je jezelf niet aan het sporten krijgt.

Zoek een sportmaatje

Veel mensen vinden het moeilijk om zichzelf te motiveren om te gaan sporten. Dan is het handig als iemand je kan motiveren of in ieder geval als stok achter de deur kan fungeren. Het kan prettig zijn om een sportmaatje te hebben waar je samen mee gaat sporten. Niet alleen is het fijn om het niet alleen te hoeven doen en er iets sociaals van te maken waarbij je aanspraak hebt, ook kan de een de ander motiveren als die er even geen zin in heeft. Zo is de kans groter dat je tóch van die bank komt om te gaan sporten, ook omdat je een bepaalde verplichting voelt ten opzichte van je sportmaatje. Dat klinkt als we het zo zeggen als iets vervelends, maar het kan juist erg nuttig zijn.

Kies een teamsport

In een plaats van een sportmaatje, kun je natuurlijk ook een heel team of clubje als stok achter de deur nemen. Teamsporten kunnen motiverender zijn dan individuele sporten omdat er meer een spelelement in zit, waardoor er vaak ook directer plezier uit te halen valt. Daarnaast kan het heel gezellig zijn om onderdeel uit te maken van een groep en kun je daar leuke contacten aan overhouden. Ook is het team én een eventuele trainer natuurlijk een motivatie om te komen opdagen, want anders krijg je het de volgende keer te horen! Overigens kan een vergelijkbaar resultaat worden behaald door je aan te sluiten bij een clubje om samen een individuele sport uit te oefenen. Ook dan kan er een trainer bij komen kijken.

4 tips voor als je jezelf niet aan het sporten krijgt

Personal trainer

Niet alleen als onderdeel van een team of clubje kun je een trainer gebruiken als stok achter de deur om te gaan sporten. Ook als je een individuele sport wilt gaan doen, kun je een trainer inschakelen. Dat is dan een zogenaamde personal trainer die jou persoonlijk begeleidt. Dat is geen goedkope aangelegenheid, maar kan wel erg effectief zijn. Niet alleen om te zorgen dat je komt opdagen (want het kost je immers geld), maar ook ervoor te zorgen dat je stevig en op de juiste manier traint. Zo is de kans groter dat je het gewenste resultaat behaalt. Wees wel bereid om een beetje lijden, want een personal trainer daagt je doorgaans flink uit en laat je dingen doen die je uit jezelf waarschijnlijk niet gedaan had. Maar daar is helemaal niets mis mee als je iets wilt bereiken met het sporten.

Koppel er een beloning aan

Het kan erg lastig zijn om jezelf van de bank te krijgen om te gaan sporten als je de beloning nog niet echt ziet. Dat wil niet zeggen dat je er niet zelf een beloning aan kunt koppelen. Ga bijvoorbeeld ergens sporten waar je naderhand in de sauna, het stoombad of het bubbelbad kunt duiken om lekker te ontspannen. Of beloof jezelf dat je na het sporten van een lekker drankje mag genieten in de kantine. Als je niet per se flink hoeft af te vallen, geeft het immers niet om jezelf na het verbranden van al die calorieën ergens op te trakteren. Wil je wel afvallen, dan is het resultaat van je inspanningen eigenlijk natuurlijk de beloning.

Alle begin is moeilijk, en in veel gevallen is sporten aan het begin vooral vermoeiend en zorgt het voor spierpijn. Maar na een paar keer kun je al de voldoening gaan voelen van het sporten. Als je lekker gesport hebt, voel je vaak blijer en tevredener. Dat is een bekend chemisch proces, en niet een vage observatie. Na een tijdje ga je je ook fitter voelen, en ook dat is een beloning die het gaan sporten de moeite waard maakt. En wie weet ontmoet je door het sporten ook nog leuke mensen waar je fijn contact mee kunt hebben. Maar besef dat je afhankelijk blijft van je eigen doorzettingsvermogen om sporten te integreren in je leven en zo er een gezondere levensstijl op na te houden.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like