Huisje, boompje, beestje. Het is een oud cliché, maar veel mensen streven ernaar in het leven. Bij dat ideaalbeeld hoort dan vaak ook nog een huwelijk. Dat is natuurlijk wel een tamelijk traditionele gedachte, dat een relatie moet leiden tot een echtelijke verbintenis, zeker als er kinderen in het spel zijn of er een kinderwens is. Maar moet je echt trouwen om dit leven als geslaagd te kunnen beschouwen? Eigenlijk niet. Daarom bespreken we in dit artikel vijfmaal een goede reden om nooit te trouwen, met de kanttekening dat er tegelijkertijd ook helemaal niets mis met het huwelijk en het gewoon iets moois blijft.
Slechte voorbeelden gezien
Als je opgegroeid bent in een gelukkig gezin, kan het huwelijk iets prachtigs en waardevols lijken dat je zelf ook graag zou willen hebben in je volwassen leven. En dat kan het zeker ook zijn. Helaas geldt dit niet voor iedereen en is het percentage huwelijken dat eindigt in een scheiding best hoog. Als dat het voorbeeld is wat je meegekregen hebt, namelijk dat huwelijken ongelukkig zijn en niet werken, is het heel goed te begrijpen dat je er weinig vertrouwen in hebt. Het tegendeel kan bewezen worden als je het toch aangaat, maar daarvoor moet je eerst een forse drempel over zonder garantie op succes.
Bang voor ingewikkelde break up
Om maar door te gaan op scheidingen: lang niet alle relaties houden stand. Daar heb je zelf mogelijk ook ervaring mee. Uit elkaar gaan is al pijnlijk genoeg, maar als je wettelijk aan elkaar verbonden bent, wordt het nog ingewikkeld ook. Dat is niet een proces waar veel mensen op zitten te wachten. Echtscheiding kan echt een slepende affaire worden, en er bestaat niet voor niets de term ‘vechtscheiding’. Het is in die zin veel makkelijker om een relatie te beëindigen die wat meer casual is. Als je die ‘vrijheid’ wilt behouden, is trouwen inderdaad niet de beste keuze.
Voor kinderen hoeft het niet
Er was een tijd dat het een schande was om buiten het huwelijk een kind te hebben. Als dat gebeurde, moest je zo snel mogelijk gaan trouwen. Dat is gelukkig verleden tijd in onze moderne maatschappij. Het is helemaal niet ongewoon meer om wel een toegewijde relatie mét kinderen te hebben zonder dat je ooit gaat trouwen. Dat is immers ook helemaal niet per se nodig, want in feite verandert trouwen niet zo veel aan je leven, los van die trouwring om je vinger. Totdat je gaat scheiden, want dan merk je zoals hierboven beschreven het verschil dus wel.
Individuele levensstijl als reden om nooit te trouwen
Een huwelijk is een relatie met een grote commitment. Je trouwt niet om af en toe wat samen te doen, je gaat echt een leven samen aan waarbij je sterk met elkaar vervlochten bent. Dat is niet voor iedereen. Als jij een nogal individuele levensstijl hebt en veel waarde hecht aan je onafhankelijkheid, kan het erg verstikkend aanvoelen om in zo’n relatie te zitten. Voor jou is het mogelijk genoeg om een relatie hebben waarbij je elkaar vrij laat en ieder zijn eigen leven heeft. Of misschien kom je er wel achter dat een relatie überhaupt niet voor jou is. Dan moet je zeker nooit gaan trouwen.
Geen zin om financieel met een ander verstrikt te zijn
Je kunt ook op een puur zakelijke manier tegen het huwelijk aan kijken, want het heeft ook zakelijke consequenties. Je verbindt jezelf op papier ook financieel aan elkaar. Huwelijkse voorwaarden kunnen dat weliswaar beperken, maar ook dan nog word je op veel manieren nog samen als een eenheid beschouwt. Het kan dat je er helemaal niet op zit te wachten om op die manier financieel met een ander verstrikt te zijn. Ook dat is een reden om nooit te gaan trouwen.
Liefde en verbondenheid zijn niet afhankelijk van het huwelijk. Ze kunnen ook bestaan zonder een wettelijke basis. Het gaat immers om een gevoel en een natuurlijke band. Liefde en verbondenheid ontstaan niet door het ondertekenen van een papiertje. Schaam je dus vooral niet als je nog niet getrouwd bent en het eigenlijk ook niet ziet zitten om dat wel te zijn. Het kan een mooie volgende stap zijn in je relatie om elkaar op die manier trouw te zweren, maar die trouw kan ook bestaan zonder het huwelijk. De liefde is mooi genoeg op zichzelf, en ook het leven kan op zichzelf al mooi (of zwaar) genoeg zijn.