Lifestyle product

9 algemeen verkrijgbare whisky’s die het proberen waard zijn

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Ah, de wondere wereld van whisky, of whiskey als je de Ierse spelling wilt aanhouden. Er valt zo veel in te ontdekken als bereid bent met aandacht te drinken. Maar het aanbod is zo groot dat je in de slijterij niet weet waar je het moet zoeken om tot een keuze te komen. Daarom helpen we je een handje met het bespreken van negen algemeen verkrijgbare whisky’s die absoluut het proberen waard zijn.

Dalwhinnie 15 Years

Deze single malt uit de Schots Highlands wordt geproduceerd in de hoogst en koudst gelegen distilleerderij van Schotland. De Dalwhinnie 15 Years proeft alsof hij met het zuiverste water gemaakt is en heeft een vriendelijk, zacht en toch vol karakter met tonen van honing en een lange afdronk. Dat maakt hem ook geschikt voor een beginnende whiskydrinker die de wereld van single malts wil ontdekken.

The Singleton of Dufftown 12 Years

Binnen de Highlands whisky-regio in Schotland zijn Speyside whisky’s een klasse apart. Ze karakteriseren zich met een grassig aroma en een zachte smaak. Nergens komt dat zo goed naar boven als in deze 12 jaar gerijpte single malt van The Singleton. Daarnaast zijn er in het rijke smaakprofiel ook zoete fruittonen te ontdekken, evenals bruine suiker en geroosterde noten. Deze volle maar milde single malt met prettig warme afdronk is dan ook zeer geschikt voor beginnende single malt drinkers.

Deanston Virgin Oak

Zoek je een betaalbare single malt en houd je van die typische houtsmaak die nieuwe eikenhouten vaten geven aan een whisky? Probeer dan zeker de Deanston Virgin Oak. Eikenhout voert de boventoon in het smaakpalet van deze zacht, iets zoete en volle Highland single malt. Daarnaast vind je tonen van fruit, vanille, honing en kruiden in deze toegankelijke whisky.

Maker’s Mark Original Bourbon Whisky

Ook Amerikaanse bourbons vallen onder de whisky’s. Maker’s Mark is de bourbon voor whiskydrinkers die dachten dat ze niet van bourbon hielden. Waar het karakter van bourbons vaak wat onverfijnd is, is Maker’s Mark de uitzondering. Naast het te verwachten eikenhout, proef je in deze zachte bourbon whisky ook tonen van karamel en noten. Het zachte karakter heeft deze toegankelijke whisky te danken aan het gebruik van rode wintertarwe.

Connemara

Ierland is helaas niet rijk aan single malt whisky’s, maar met Connemara heeft men toch een pareltje. Deze geturfde whisky heeft een ondertoon die past in het spectrum van Ierse single malts en ze onderscheidt van de Schotse whisky’s: een tikkeltje zurig. Daarbovenop komt het typische rokerige turfaroma dat, hoewel sterk, er toch in slaagt om deze whisky mild te houden in vergelijking met veel Schotse peated single malts.

Ardbeg 10 Years

Durf je het aan om een van de meest rokerige whisky’s van Schotland te proberen? De Ardbeg 10 Years mag met recht een klassieker genoemd worden. Het kenmerkende aroma van deze Islay single malt heeft wat medicinaals, omdat het aan jodium doet denken. De smaak is echter een prachtige explosie van turf, rook en zelfs wat droptonen die zeker niet aan iedereen besteed is, maar door liefhebbers van peated whisky op een voetstuk geplaatst wordt.

The Ardmore Legacy

Wil je liever voorzichtig snuffelen aan peated whisky? Dan is The Ardmore Legacy een buitengewoon toegankelijke en ook nog eens betaalbare introductie in de wereld van geturfde single malts. Deze toegankelijke balans wordt bereikt door het gebruik van zowel geturfde als ongeturfde mout. Verder zorgen vanille- en honingtonen voor een wat zoetig karakter.

Talisker 10 Years

Deze single malt whisky die afkomstig is van het eiland Skye is karaktervol, en hoe kan het ook anders met zo’n herkomst. Talisker 10 Years is een krachtige, uitdagende single malt whisky met een zilt aroma, een rokerig en turfachtig karakter en – zeer kenmerkend voor deze single malt – een peperige afdronk. Omdat hij zo uniek is in zijn klasse, is het de meeste bekroonde whisky ooit. Die móet je dus wel proberen.

Old Pulteney 12 Years

Nog zo’n single malt met een uniek karakter: Old Pulteney 12 Years. Dit wordt ‘the maritime whisky’ genoemd door de ligging van de destilleerderij aan de zee in het noorden van Schotland. Dat is terug te vinden in het kenmerkende zilte aroma van deze whisky, die gerijpt wordt in ex-bourbonvaten. De afdronk is krachtig en kruidig. Misschien niet meteen dé whisky voor beginnende drinkers, maar wel toegankelijk.

Het voordeel van de whisky’s in dit lijstje is ook dat je er niet de hoofdprijs voor betaalt. Ook qua prijs zijn ze redelijk toegankelijk, wat het de moeite waard maakt om er eens een te proberen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like