Lifestyle

6 redenen om géén hond te nemen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De hond is de beste vriend van de mens, zegt men wel eens. Dat geldt in ieder geval voor het baasje, en dus is het heel begrijpelijk dat mensen het hebben van een hond romantiseren. Er zitten natuurlijk ook veel mooie kanten aan, niet in de laatste plaats de onvoorwaardelijke liefde die je elkaar over en weer geeft. Ook kan het natuurlijk gewoon gezellig zijn, zo’n hond in huis. Maar er zitten zeker ook minpunten aan het nemen van een hond. Als een reality check bespreken we daarom zes redenen om géén hond te nemen.

Verschillende malen per dag uitlaten

Als je een hond neemt, neem je ook verantwoordelijkheden op je. Het is een levend wezen wiens behoeftes je serieus dient te nemen. Wil je niet dat je hond in huis zijn of haar behoefte doet, dan betekent dat dat je hem of haar moet uitlaten. Net zoals wij mensen verschillende malen per dag naar de wc moeten, moet een hond ook elke dag verschillende malen de kans krijgen om zijn of haar behoefte te doen. Dat is nogal een commitment, elke dag je hond drie of vier keer uitlaten door weer en wind, laat in de avond en vroeg in de ochtend. Daar moet je maar net zin in hebben.

Je kunt ze niet heel lang alleen laten

Bovenstaande is ook een reden waarom je je hond niet vele uren achter elkaar alleen kunt laten. Hij of zij moet immers zijn behoefte kunnen doen. Daarnaast heeft een hond ook gevoelens en behoefte aan aandacht en ruimte. Als je weet dat je weinig tijd voor je hond gaat hebben en hij of zij veel alleen thuis zal zitten, moet je er eigenlijk niet aan beginnen, want dat is gewoon zielig voor de hond. Het is immers een levend wezen, geen entertainment dat alleen maar ‘aan’ staat wanneer jij er tijd en aandacht voor hebt.

Poep opruimen

De openbare ruimte behoort aan ons allen toe en het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om die schoon te houden. Maar daar heeft jouw hond geen boodschap aan wanneer hij of zij tijdens het uitlaten de behoefte moet doen. Het gevolg is dat aan jou als baasje de taak is toebedeeld om verse drollen van je hond met een dun plastic zakje op te rapen en het geheel bij je te houden tot je het in een prullenbak kunt dumpen. Daar zit verdomd weinig romantiek in. Je moet het er maar voor over hebben!

Ze vragen veel aandacht

We sneden het al even aan: een hond is een levend wezen met gevoelens dat aandacht nodig heeft om een gelukkig leven te kunnen leiden. Zeker wanneer je hond een deel van de dag alleen moet doorbrengen, is de behoefte aan aandacht wanneer je er wél bent groot. De hond heeft immers alle energie kunnen opsparen en die moet er ook uit. Dat betekent dat hij of zij veel aandacht van je gaat vragen. Daar moet je zelf maar net de energie voor hebben na een dag werken als je ook de behoefte hebt om zelf te ontspannen.

Blaffen is slecht onder controle te krijgen

Honden kunnen niet op veel verschillende manieren communiceren, dus blaffen en janken ze. Dat doen ze bijvoorbeeld om jou en andere gezinsleden te beschermen tegen vreemdelingen, maar ook als er andere honden voorbij komen of als ze behoeftes hebben waaraan voldoen moet worden. Deze vorm van uiting is moeilijk onder controle te krijgen, omdat ze de hond eigen zijn. Dat kan voor jezelf ergerlijk zijn als je rust in huis wilt, maar ook voor de buren die er sowieso niet om gevraagd hebben.

Overal haren

Voor de hygiëne in huis is een hond niet bepaald bevorderlijk. Veel honden laten een hoop haren achter. Dat betekent dat je veel vaker zult moeten stofzuigen om het huis schoon te houden. Je wilt immers ook geen gasten ontvangen in een huis vol hondenharen, laat staan dat je daar zelf dag in, dag uit tussen wilt leven. Niet alleen moet je dus de hond zelf vaak uitlaten, maar ook de stofzuiger moet regelmatig even uitgelaten worden in huis.

Denk er dus eerst nog eens goed over na voordat je een hond neemt. Als al het bovenstaande het je waard is en je wil vol voor (het welzijn van) je hond gaan, dan komt het vast goed en heb je hopelijk veel plezier van de bijzondere band die honden en baasjes met elkaar kunnen hebben. Maar als je de consequenties niet wilt aanvaarden, kun je beter geen hond nemen, hoe graag je het ook denkt te willen en van dieren houdt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like