Lifestyle

5 schoonmaaktips voor mannen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Natuurlijk willen we als man in 2022 geëmancipeerd zijn en zijn we extra alert op stereotype genderrollen. Het huishouden is niet iets waar vrouwen zich exclusief mee moeten bezighouden, daar moeten we zelf ook een rol in nemen. Maar dat wil niet zeggen dat we het altijd allemaal even goed snappen en precies weten hoe we het handig kunnen aanpakken. Neem nu het schoonmaken van je huis. Dat kan vast efficiënter en beter. Maar hoe? We geven vijf schoonmaaktips voor mannen.

Van boven naar beneden

Bij schoonmaken komt een hoop logisch redeneren kijken dat desalniettemin niet bij iedereen vanzelf komt, zeker niet bij ons mannen. Waar begin je als je bijvoorbeeld je woonkamer gaat schoonmaken? Het goede antwoord is dat je éérst hoge plekken schoonmaakt en dan van boven naar beneden werkt. Dit om de simpele reden dat stof of ander vuil kan neerdwarrelen en het doodzonde is als daardoor oppervlakken die je als schoongemaakt had daardoor opnieuw vuil worden. Eerst met de plumeau langs het plafond dus, daarna bovenop hoge kasten schoonmaken en vervolgens pas lager gelegen oppervlakken schoonmaken. De vloer doe je uiteraard als allerlaatst.

Van schoon naar vuil

Van boven naar beneden werken is niet altijd aan de orde, bijvoorbeeld als je het sanitair schoonmaakt. Dat is ook meteen een goed voorbeeld om een andere methode te bespreken, namelijk het van schoon naar vuil werken. Je wilt niet voor ieder oppervlak in je toilet een nieuw doekje hoeven pakken, maar je wilt ook geen vuil verspreiden. Vouw je doekje zo op dat je verschillende vlakken hebt waartussen je kunt wisselen. Begin vervolgens schoon te maken bij de onderdelen die het minst vuil of onhygiënisch zijn. Zo kun je met hetzelfde doekje door telkens een nieuw vlak te gebruiken een groot deel van de ruimte doen. Als laatste doe je uiteraard de toiletbril en de toiletpot.

Eerst afstoffen

Om ‘nat’ schoonmaken makkelijker te maken, is het verstandig om eerst ‘droog’ schoon te maken. Dat wil zeggen dat je eerst afstoft alvorens je met een nat doekje gaat poetsen. Als je met een nat doekje een stoffig oppervlak schoonmaakt, krijg je immers een ophoping van vuil die moeilijk mee te nemen is met het doekje en ook nog eens verspreid wordt over andere oppervlakken als je door blijft poetsen met hetzelfde doekje. Stofwisserdoekjes, waar je normaliter de vloer mee doet, zijn hier erg handig voor. Ze kunnen ook het schoonmaken van je toilet een stuk makkelijker maken als je er eerst het stof mee weghaalt voordat je ‘nat’ gaat poetsen.

Ontkalken

Waar water loopt, ontstaat kalkaanslag. Als je niet consequent dagelijks aan het poetsen of droogmaken blijft, zie je kalkaanslag ontstaan op kranen, in wasbakken, in je douche en in je wc-pot. Kalk kan behoorlijk lastig zijn om weg te krijgen, omdat het keihard wordt en slechts laagje voor laagje verwijderd kan worden. Om effectief kalkaanslag te verwijderen heb je een zuur schoonmaakmiddel nodig. Daarvoor bestaan speciale ontkalkmiddelen, maar het kan ook goedkoper, namelijk met azijn. Ook dat is een zuur, en het kost heel weinig. Het ruikt niet zo lekker, maar als je eerst ontkalkt en daarna de rest van je schoonmaaksessie doet, bedekt het andere schoonmaakmiddel de zure geur. Leuk feitje: wist je dat je azijn ook kunt gebruiken als goedkope wasverzachter? Het laat geen geur achter in je kleding en werkt uitstekend.

Ontvetten

Vettige aanslag is weer een heel ander beest. Vettigheid ga je niet te lijf met een zuur middel, maar met een alkalisch middel. Een alkali zit aan de andere kant van het pH-spectrum en heeft ontvettende eigenschappen. Een ijzersterke, goedkope en zeer populaire ontvetter is Dasty. Deze koop je bij de Wibra en werkt uitstekend. Wel moet je na het gebruiken van een ontvettingsmiddel het oppervlak dat je ontvet hebt nogmaals afnemen om de resten van het ontvettingsmiddel zelf te verwijderen. Wil je liever een milder ontvettingsmiddel gebruiken dat zelf minder sporen achterlaat, gebruik dan Glassex.

Dit klinkt allemaal natuurlijk als een hoop werk. Maar in de praktijk zal blijven dat het schoonmaken juist en stuk makkelijker en efficiënter gaat als je het op deze manier doet. Je moet er even routine in ontwikkelen. Er zit dus niets anders op dan regelmatig thuis aan het poetsen gaan!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like