Lifestyle

We moeten het even hebben over de man-bun

We moeten het even hebben over de man-bun
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Eén van de meest opvallende fenomenen op het gebied van uiterlijk die de laatste jaren het daglicht heeft gevonden, is de man-bun. Oftewel: mannen met een staartje boven op hun hoofd. Iemand heeft het aangedurfd om het uit te proberen, en het is een succes geworden, dus nu voelen best veel mannen zich gelegitimeerd om hun haar op die manier te dragen. En dat is natuurlijk prima, maar toch lijkt het ons een goed idee om eens wat nader stil te staan bij die enigszins beruchte man-bun.

De oorsprong van de man-bun

Geloof het of niet, de oorsprong van de man-bun is eigenlijk diep geworteld in de geschiedenis in verschillende culturen over de hele wereld. Al eeuwenlang hebben mannen in verschillende samenlevingen hun haar in knotjes gedragen. Vaak was het een teken van status of spiritualiteit, maar in sommige gevallen was het simpelweg een praktische haarstijl. In het oude China droegen mannen knotjes als een teken van hun sociale status, terwijl de haarstijl in Japan door samoerais gebruikt werd als een functionele haarstijl onder hun helm tijdens de strijd. Maar ook in Europa heeft de top-knot bij mannen een geschiedenis. Namelijk bij de de Scandinavische Vikingen, die natuurlijk bekend staan om hun moedige expedities. Zij maakten gebruik van een vergelijkbare stijl waarbij het haar aan de achterkant van het hoofd werd samengebonden. Zo blijkt dus maar dat de man-bun diepe wortels in de geschiedenis heeft.

De moderne opkomst van de man-bun

Maar waarom is de man-bun dan nu toch opeens zo’n hit? En sinds wanneer? De haarstijl werd in de vroege jaren ’10 van deze eeuw omarmd door beroemdheden. Iconen zoals Jared Leto, Harry Styles en Jason Momoa speelden een grote rol bij het populariseren van deze relaxte en toch gedurfde haarstijl. De man-bun wordt vaak gezien als een expressie van persoonlijke stijl en individualiteit, waardoor mannen een unieke uitstraling kunnen creëren die past bij hun eigen smaak. Hoewel je natuurlijk wel kunt afvragen of het nog een expressie van persoonlijke stijl en individualiteit als je een populaire trend volgt.

We moeten het even hebben over de man-bun

Materiaal voor discussie

Je kunt de man-bun mooi vinden of niet, maar daarnaast is het in bredere zin onderwerp van discussie gebleken. In eerste instantie over gender. Sommigen beschouwen de man-bun als een positieve breuk met traditionele genderstereotypen, waarbij mannen meer vrijheid hebben om te experimenteren met hun uiterlijk. Andere walgen er juist om die reden van. Maar er wordt ook gesproken over culturele toe-eigenening. Veel huidige dragers van de man-bun hebben immers geen historische of culturele binding met de oorspronkelijke betekenissen van deze haarstijl. In deze tijd vol gevoeligheden waarin dit soort zaken onder een vergrootglas ligt, kan een man-bun beschuldigingen van cultural appropriation opleveren. Voor sommigen zal dat een reden zijn om er niet meer mee door te gaan.

Wat vinden vrouwen van de man-bun?

Maar wat vinden vrouwen eigenlijk van de man-bun? Een veelgehoorde klacht is dat mannen het ‘staartje bovenop’ gestolen hebben van de vrouw, die daar nu niet meer mee kan rondlopen. De ‘bun’ is dus volledig gecultiveerd door mannen. Betekent dit dat vrouwen ook een afkeer van de man-bun hebben? Dat verschilt natuurlijk per persoon. Er zijn meer dan genoeg vrouwen die zo’n staartje op de hoofd van een man aantrekkelijk vinden, maar er zijn er zeker ook die het te belachelijk voor woorden vinden. Maar laten we zeggen dat die dan ook niet tot je publiek horen als drager van een man-bun. You can’t please everyone, so you’ve got to please yourself, zong Rick Nelson niet voor niets ooit.

Zelf een man-bun nemen?

Heb je zelf interesse in het experimenteren met een man-bun? In zes stappen kun je dat realiseren. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je haar minstens 15 cm lang is voor de gewenste stijl. Was en conditioneer je haar grondig om een optimale basis te creëren voor het maken van een top-knot en kam je haar zorgvuldig om klitten te verwijderen. Dat levert een strakkere man-bun op. Verzamel al je haar op de gewenste hoogte, die kan variëren van je kruin tot de achterkant van je hoofd. Gebruik een haarband of elastiek om je haar stevig vast te binden, en zorg ervoor dat het niet te strak zit om ongemak te voorkomen. De strakheid en positie van de knot kun je aanpassen naar jouw voorkeur, of je nu een nette, hoog geplaatste bun of een losse, nonchalante stijl wilt.

De ‘knot van zelfexpressie’ heeft dus in een korte tijd een plek veroverd als een populaire haarstijl voor mannen. Het blijft een keuze waar je kritiek op kunt verwachten, van mensen die het niet mannelijk vinden tot mensen die vinden dat je aan culturele toe-eigening doet. Wat je je daar van aantrekt, moet je zelf weten. In ieder geval is het een haarstijl die door de eeuwen al over de hele wereld al door mannen gedragen is, dus waarom zou jij je er nu niet van bedienen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like