Wheels

Wat maakt een auto mannelijk?

Wat maakt een auto mannelijk?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het geldt gelukkig niet voor alle mannen, maar voor een deel van ‘ons’ is onze auto onze grote trots. Als er iets mee gebeurt is dat een reden tot grote treurnis. Sommigen zouden zeggen dat het een soort verlengstuk van het geslachtsdeel is, zoveel eigenwaarde halen sommige mannen eruit. Dat mag natuurlijk allemaal, want het blijft mooi speelgoed. Er zijn ook mannen die het niet uitmaakt waarin ze rijden, als ze maar van A naar B kunnen komen, maar stiekem willen velen van ons liever niet gezien worden in een auto die niet mannelijk genoeg is. Maar wat maakt een auto eigenlijk mannelijk? We doen een poging om dat te identificeren.

Het formaat van de auto

Size matters! Bij kleine autootjes denken we toch misschien iets te veel aan of dat als symbolisch gezien kan worden voor ons geslachtsdeel. Een grote auto, dat is pas mannelijk. Plaats innemen op de weg, kleinere auto’s aan de kant drukken omdat jij eraan komt, dat is mannelijk. Neemt natuurlijk niet weg dat een grote auto niet alleen een symbool van mannelijkheid is, maar ook van succes. Als je je die auto kunt veroorloven, dan heb je het vast goed voor elkaar. En dat hebben en het kunnen laten zien is toch een soort alfa-behoefte die ook bij mannen hoort, hoewel er zeker ook vrouwen zijn waarvoor hetzelfde geldt. Overigens valt het directe verband tussen het formaat van de auto en het geslachtsdeel te betwisten, want je moet wel aardig zeker van jezelf zijn om in een lullig klein autootje te stappen. En daar is dan vaak een goede reden voor.

Kracht en hoge prestaties maken een auto mannelijk

Mannelijkheid en kracht zijn twee zaken die vaak in één adem genoemd worden. Een auto moet dus ook krachtig zijn om als mannelijk gezien te kunnen worden. Dat betekent een retesterke motor met indrukwekkende prestaties waarmee je iedereen voorbij rijdt. Snel accelereren hoort er natuurlijk ook bij, want je wilt bij het stoplicht zijn wel de eerste zijn die weg is en als je een inhaalmanoeuvre onderneemt moet dat niet op een lullige snelheid gaan. Grote trekkracht en een hoge topsnelheid zijn factoren die mannen ook interessant vinden aan een auto en die we dan graag ook laten vallen als we het met andere mannen over auto’s hebben, of misschien zelfs als we indruk op vrouwen willen maken. Die daar in de meeste gevallen dan weer helemaal niets mee kunnen.

Wat maakt een auto mannelijk?

Stoer en robuust design

Het uiterlijk doet er natuurlijk ook toe. Dat passen we toe op vrouwen, maar ook op onszelf, dus geldt het evengoed voor onze auto. Dat is dan ook meteen een reden waarom hij geen schade mag oplopen, want dat is een beetje als rondlopen in een shirt met en enorme vieze vlek erop. We willen graag een auto die er representatief, maar zeker ook stoer uitziet. Dat betekent dat hij een robuust ontwerp moet hebben die uitstraalt dat er – net als met onszelf – niet mee moet fucken. Kortom, het moet een auto zijn met brede schouders, een agressief ogende grille plus een gespierd uiterlijk dat kracht en daadkracht uitstraalt. Daar durven we wel mee gezien te worden. Sterker nog, het kan zelfs wat robuustheid en stroomlijning die we zelf ontberen compenseren. Niet alleen de kleren maken de man, de wagen ook!

Veel geluid

Bovenstaande zaken zijn allemaal tot daar aan toe. We doen er misschien een beetje gekscherend over, maar wil je een stoere, grote en krachtige auto? Prima, geef er je geld maar aan uit als je het ervoor over hebt en je er lekker bij voelt. Dan hebben andere ook nog eens iets om te bewonderen. Maar er zijn ook mannen die kicken op auto’s die zo veel mogelijk geluid maken, zodat iedereen kan horen dat jij langskomt of optrekt, en dat is wél problematisch. Het gaat hier namelijk om luidruchtige auto’s die leefomgevingen verpesten met geluidsoverlast, maar dat is voor de afnemer dan geen factor van belang. Dit ligt in het verlengde van de auto als symbool van status, succes en mannelijkheid: het zegt ‘kijk mij eens’. Helaas zijn er ook nog vrouwen die dat stoer vinden en ervoor vallen, dus het werkt nog ook. Maar als je enig besef hebt van je omgeving en over empathisch vermogen beschikt, moet het feit dat een auto veel geluid produceert geen prioriteit voor je zijn.

Verder zijn wij mannen ook gevoelig voor technologische innovatie. Daarin lopen we graag een beetje voorop op anderen als het even kan. Auto’s die voorzien zijn van de nieuwste technologieën en innovaties zijn daarom ook extra interessant voor mannen, vooral omdat we ermee kunnen pronken en interessant over kunnen doen. Want misschien dat het daar op neer komt, dat we willen kunnen pronken om onze mannelijkheid te tonen. Dan helpt het als je auto lekker mannelijk is.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like