Baarden Lifestyle product Review

Kale plekken in je baard: dit is wat je moet doen

Kale plekken in baard
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Ten onrechte denkt men wel eens dat een man altijd een volle baard moet kunnen laten staan. We hebben immers toch baardgroei? Dat wil echt niet zeggen dat iedere man overal even veel begroeiing heeft. Sterker nog: veel mannen hebben te maken met lege plekken in hun baard. Alleen zie je het niet altijd, omdat ze al een manier gevonden hebben om ze te bedekken. Heb jij die manier nog niet gevonden? Of heb je ineens een kale plek in je baard waar je eerder gewoon haar had zitten? We geven een aantal tips voor wat je kunt om lege plekken te voorkomen en wat je kunt doen als je te maken krijgt met kale plekken in je baard.

Onregelmatige baard? Laat hem langer groeien

Heb jij van nature een onregelmatig patroon met lege plekken in je baardgroei? Dan wil dat niet zeggen dat je dit niet kunt verbergen, maar daar moet je wel wat geduld voor kunnen opbrengen en accepteren dat je dan een tijdje met kale plekken in je baard rondloopt. Laat je baard langer groeien en houd er rekening mee dat niet alle haren even snel groeien. Geeft dit drie tot vier maanden en kijk of je de kale plekken in de baard kunt opvullen door de langere baardharen die eromheen groeien. Uiteraard verzorg je je baard wel gewoon netjes in de tussentijd. Gebruik een goede baardtrimmer en zoek de juiste balans tussen kort bijgewerkt en langer om lege plekken te bedekken.

Je bent overigens echt geen uitzondering als je op deze manier een volle baard ‘veinst’. Bijna iedereen heeft wel lege plekken in zijn baard, maar weet het te bedekken. Daarnaast is het ook zo dat jij je hyperbewust bent van je kale plekken, terwijl het anderen misschien niet eens zo opvalt. Lukt het na vier maanden nog niet om de lege vlekken in je baard te bedekken, dan kun je wellicht beter kiezen voor een korte baard of een stoppelbaard. Ook die kunnen mooi en stoer zijn als je het in een mooi model scheert waarbij je het accent op de volbehaarde plekken legt.

Zorg voor strakke lijnen

Lukt het je niet om een volle en volledige baard te laten staan? Dan zul je het moeten doen met de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt. Modelleer van de begroeiing die je wel hebt een nette baard met strakke lijnen. Zo accentueer je het deel dat wel netjes begroeid is en zie je er verzorgder uit. Het zijn vooral de lijnen bij je wangen en je hals die ertoe doen hierbij.

De ‘drie dagen baard’

In een korte baard vallen kale plekken vaak veel minder op, zeker als je baardharen wat lichter van kleur zijn. Daarom is een kortere, netjes bijgewerkt baard een prima alternatief wanneer het niet lukt om een langere baard er mooi vol uit te laten zien. Men noemt zo’n kortere baard waarin lege plekken nauwelijks opvallen schijnbaar een ‘drie dagen baard’. Die termijn verschilt natuurlijk per persoon. Ruud Lubbers zou er na drie dagen al als Grizzly Adams uitgezien hebben, vermoeden wij, maar als jij geen five o’ clock shadow hebt, dan is ongeveer drie dagen wel realistisch.

Op de juiste manier en het juiste moment trimmen

Wanneer je je baard voor het eerst laat groeien, doe je er verstandig aan om naar een barbier te gaan om hem op de juiste manier te laten trimmen. Dat geeft je ook de tijd om de juiste kneepjes te leren waarmee je ook je lege plekken kunt verbergen. Op een gegeven moment, als je baard wat verder gegroeid is, kun je hem zelf gaan bijhouden. Daarvoor heb je ten eerste een goede baardtrimmer nodig. Ga je hem zelf trimmen, dan moet je eerst je halslijn vormen en daarna pas de rest van de baard. Doorgaans is twee à drie keer trimmen per week voldoende om een nette baard te houden. Trim nooit na het douchen. Dit is wél het moment om baardolie of baardbalsem aan te brengen, maar je moet je baardharen niet trimmen als ze nat zijn. Dat zijn ze namelijk dikker en langer dan wanneer ze droog zijn, waardoor het risico levensgroot is dat je er meer afhaalt dan de bedoeling was. Niet doen dus!

Onderstaand zie je de baardtrimmers die wij aanbevelen:

kale plekken baard opvullen

Gezonder leven

Geloof het of niet, maar een gezond leven is ook van invloed op je baardgroei. Baardharen hebben profijt van zaken als vitamines andere voedingsstoffen, net zoals dat het geval is bij de rest van je lichaam. Drink je veel water, dan zul je bijvoorbeeld merken dat je baard zachter wordt omdat hij beter gehydrateerd wordt. Voldoende slaap zorgt voor een sterk lichaam en gezonde haren. Je bloedcirculatie op peil houden door middel van sport is ook goed voor je beharing. Dat stress voor haaruitval kan zorgen zal je ook niet onbekend in de oren klinken, en het is dan ook zeker denkbaar dat het voor kale plekken in je baard kan zorgen.

Aanpassingen in je dieet

Je dieet is van invloed op de gezondheid van je baardharen en dus ook op je baardgroei. Vitamines en mineralen helpen om je lichaam gezond te houden en daarmee ook je baardharen. Haren zelf zijn eiwitfilamenten, wat inhoudt dat je baard er gezonder uit zal gaan zien als je meer eiwitrijk voedsel gaat eten. Om je dieet eiwitijker te maken, moet je zaken als eieren, noten en boerenkoel gaan eten. Dit is ook voeding die de productie van testosteron verhogen, dat ervoor kan zorgen dat je baard er voller en dikker uit gaat zien.

Biotine supplementen slikken

We zeiden het al, je moet goed voor je lichaam zorgen, dan zorgt je lichaam ook goed voor jou. Laat je een baard staan, dan kan het geen kwaad om biotine supplementen te gaan slikken. Biotine kennen we ook wel als vitamine B8 of vitamine H. Het draagt bij het behouden van een normale huid onder beharing, maar zorgt ook voor snellere groei van vollere haren. Daarmee gaat er nog steeds niets groeien op een kale plek, maar het maakt de haren eromheen wel dikker, zodat je er beter de kale plek mee kunt bedekken.

Je lichaam een handje helpen met baardverzorgingsproducten

Als je voor je hoofdhaar shampoo, conditioner of een haarmasker nodig hebt om het fit te houden, dan is het niet onlogisch dat je baard ook kan profiteren van verzorgingsproducten, toch? Dat is dan ook zo. Het gebruik van bepaalde natuurlijke middelen kan bijdragen aan een gezonde baardgroei. Denk daarbij aan zaken als ginseng, tea tree olie en engelwortelextract. Maar ook oliën als jojoba-olie, arganolie, druivenpitolie en amandelolie hebben een reputatie hoog te houden. Verzorgingsproducten als baardolie, baardbalsem en baardshampoo helpen met behulp van zulke ingrediënten om je baardharen gezond en gehydrateerd te houden én hydrateren ook de huid onder je baard, die anders snel kan uitdrogen, jeuken en schilferen. De meeste baardverzorgingsproducten zorgen ervoor dat je baard ook lekker zacht wordt en goed in model te brengen en houden wordt. Als jij je best doet om je baard en de huid eronder zo goed mogelijk te verzorgen, zal je baard je ook minder snel in de laten. Dat is dus niet ijdel, maar gewoon een kwestie van de broodnodige verzorging. Hieronder zie je de beste baardolie, de beste baardbalsem en de beste baardshampoo!

Injecties bij kale plekken in je baard

Ontstaan er opeens eivormige kale plekken in je baard waar je kort hiervoor nog wel haar had? Dan zou het een fenomeen genaamd alopecia areata kunnen zijn. Dat is een ziekteproces waarbij er irritaties of ontstekingen rondom haarzakjes komen die voorkomen dat er nieuwe haren groeien. Dat is een eindige aandoening die doorgaans binnen één à twee jaar vanzelf weer verdwijnt. Dat neemt niet weg dat je er niet op zit te wachten om met een kale plek rond te blijven lopen. Speciaal bij deze aandoening is het mogelijk om door middel van injecties met ontstekingsremmers het gebied rondom de haarzakjes te kalmeren. Na één of twee behandeling zal er weer haar kunnen groeien op de plek. Wel moet je eerst langs de huisarts om uit te sluiten dat het gaat om iets anders, zoals een schimmelinfectie of een auto-imuunaandoening. Blijkt het inderdaad om alopecia areata te gaan, dan kun je bij een cosmetisch arts injecties laten zetten. Dit kost uiteraard wel wat, en is geen remedie tegen kaalheid door veroudering.

Baardtransplantatie

Het uiterste redmiddel, voor wellicht een opplakbaard, is een het laten uitvoeren van een baardtransplantatie. Dit kan echt ja, maar het kost natuurlijk ook wat. Wat er gebeurt bij een baardtransplantatie, is dat er hoofdharen verplaatst worden vanuit je hoofdhuid naar de kale plek(ken). Vaak worden hiervoor haren uit de nek gebruikt, omdat het daar niet zo opvalt als er wat haren verdwijnen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je daadwerkelijk voldoende hoofdhaar hebt om te kunnen laten transplanteren naar je baard. Schrik niet als je getransplanteerde haren uitvallen, want dat is heel gewoon. Daarna groeit het namelijk opeens weer terug. Zie het als geplante zaadjes die baardgroei stimuleren op voorheen kale plekjes. Je moet er dus een paar maanden geduld bij kunnen opbrengen, maar het resultaat kan zeer de moeite waard zijn.

De gladgeschoren look

Ja, een baard is gaaf. Maar een baard is niet essentieel om je mannelijkheid te bewijzen. Ook gladgeschoren mannen doen het prima in het leven. Sommige vrouwen (of homoseksuele mannen) geven zelfs de voorkeur aan gladgeschoren. Natuurlijk is het jammer wanneer je geen epische baard kunt cultiveren, maar het geld dat je bespaart aan baardolie, baardbalsem, baardshampoo en andere verzorgingsproducten voor de baard kun je weer in andere zaken steken. Er leiden meerdere wegen naar Rome en anno 2024 hoeven al die willen te kaap’ren varen echt geen mannen met baarden te zijn.

Bonustip: gebruik de producten van HairLust

Om je baard op de best mogelijke manier te verzorgen, bieden de producten van HairLust uitkomst. Op dit moment kun je bij dit merk uit twee baardverzorgingsproducten kiezen:

  • Wonder Beard™ Grooming Oil. Met deze olie verzorg je je baard én verhoog je de haardichtheid. Hiermee neem je dus ook snel afscheid van de kale plekken in je baard.
  • Wonder Beard™ Shampoo. Met deze shampoo van HairLust verzorg je je baard op de best mogelijke manier. De shampoo bevordert ook nog de baarddichtheid en helpt het ontwarren. Je baard oogt hierdoor strakker en je hebt niet langer last van kale plekken in je baard. Ondertussen ruikt je baard ook nog lekker en voelt je baard heerlijk aan.
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like