Lifestyle

6 waarschuwingen voor als je op vakantie naar IJsland wil

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Gaandeweg gaan komen er meer landen op ‘geel’ te staan, hoewel het aantal landen waar we nu al naartoe kunnen reizen zonder bij terugkomst in quarantaine te moeten nog steeds zeer beperkt is. Nieuw op het lijstje is IJsland. Niet bepaald een zon-zee-strandvakantie, maar het natuurlijk ook niet zo dat iedereen per se dat als ideale vakantie heeft. Zoek je rust en ruige natuur, dan kun je in IJsland een prachtige tijd beleven. Stond dit land al op je lijstje, dan is dit wellicht het moment om hem van je bucket list te strepen. Toch sturen we je niet op pad naar IJsland zonder een aantal welgemeende waarschuwingen.

Het waait er… hard

In Nederland kan het waaien. Sommige mensen gaan naar het strand om uit te waaien. Maar je hebt Nederlandse wind en je hebt IJslandse wind. En het kan helemaal geen kwaad om daar goed op voorbereid te zijn wat kleding betreft. Want het waait er zo ongeveer de hele tijd, en hard ook. Dat is ook niet gek, het is immers een eiland. Maar we willen je er toch graag voor waarschuwen om het niet te onderschatten, want anders kan het nog wel eens een tamelijk oncomfortabele vakantie worden.

Kleine nederzettingen

IJsland kent twee plaatsen die voor steden kunnen doorgaan. Reykjavik is met afstand de grootste plaats in het land, en het noordelijk gelegen Akureyri mag ook nog een stad(je) heten. Houd er rekening mee dat het daarbuiten dun bezaaid is. Dat wil niet alleen zeggen dat er veel ruimte tussen de nederzettingen zitten, maar ook dat de voorzieningen beperkt zijn. Soms heb je maar één of twee restaurants waar je terecht kunt, en verwacht zeker ook niet om de paar kilometer een tankstation. Denk dus vooruit als je buiten Reykjavik gaat (wat overigens absoluut aan te raden is).

Hoge prijzen

IJsland is geen vakantiebestemming voor de toerist die op een klein budget reist. Tenzij je van plan bent om in hostels te verblijven, kun je rekenen op kamerprijzen waar je van schrikt. Gezien het tamelijke gebrek aan concurrentie buiten Reykjavik valt er weinig rond te shoppen, je moet het ermee doen. Datzelfde geldt voor de prijzen in restaurants en de prijzen die je aan de pomp betaalt wanneer je een auto huurt. Als je naar IJsland gaat, moet je het jezelf in die mate gunnen dat je ook accepteert dat het een dure reis wordt.

Geen zuipfestijn

In het verlengde van het vorige, maar zeker een aparte vermelding waard, ligt het feit dat IJsland niet de partyhoofdstad van de wereld. We bedoelen niet dat het er niet gezellig, maar vooral dat er aan alcohol een serieus prijskaartje hangt. Ze weten daar wat accijns heffen is, zullen we maar zeggen. Wil je zelf alcohol kopen, dan kan dat niet in een gewone supermarkt, maar moet je speciaal naar een door de staat gerunde drankenhandel. Dat is overigens ook het geval in andere Scandinavische landen. Daarom zijn Scandinaviërs ook zo snel dronken in het buitenland, waarschijnlijk.

Noorderlicht

Ga je binnenkort al naar IJsland? Reken er dan niet op dat je het noorderlicht gaat zien. Helaas is dat alleen zichtbaar als het écht donker wordt. Rond deze tijd van het jaar is dat al niet meer het geval in IJsland. Het voordeel daarvan is lange dagen met veel daglicht en een redelijke kans op enigszins aangename temperaturen, plus een kleinere kans op sneeuw. Maar helaas betekent het dus wel dat je het noorderlicht misloopt.

Reken niet op snelwegen of overal asfalt

Dat IJsland een modern Westers land is, wil niet zeggen dat er snelwegen zijn en alle wegen verhard zijn. Reken er dus ook niet op dat je snel veel meters kunt maken. Los van de regio bij Reykjavik zijn alle wegen één baan in beide richtingen. In het oosten van het land is zelfs een deel van de ringweg niet verhard. Ga je van de ring af, dan kun je ook voor relatieve lange stukken op onverharde wegen terecht komen. Aangezien het weer nogal veranderlijk is IJsland en het op ieder moment gaan regenen of zelfs sneeuwen, kan dat een modderige aangelegenheid worden. Dus dat wordt naar de carwash voordat je de huurauto inlevert.

Niets van dit alles betekent dat IJsland niet de moeite waard. IJsland is prachtig, fascinerend, veilig en niet eens zo ver weg. Maar het is een bestemming met zijn eigen uitdagingen waarvan het handig is als je je er op tijd van bewust bent. Daar hebben we met dit artikel aan willen bijdragen. Geniet van dit mooie land, huur zeker een auto om zelf zo veel mogelijk van het land te kunnen zien en begin op tijd met sparen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like