Wheels

6 zaken om over na te denken bij de aanschaf van een nieuwe auto

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Is de tijd gekomen voor jou om een nieuwe auto aan te schaffen? Dan ga je een ingewikkelde keuze tegemoet, want er zijn een hoop zaken in overweging te nemen voordat je tot de aanschaf van een auto overgaat. We bespreken zes zaken om over na te denken bij de aanschaf van een nieuwe auto.

Wat zegt deze auto over mij?

Wat zegt jouw nieuwe auto over jou? Dat is een overweging die je mee kunt nemen met je keuze. Vind je het belangrijk dat jouw auto aansluit bij jouw persoonlijkheid of hoe je graag gezien wilt worden, dan vallen er wellicht al een hoop auto’s af. Kan het je niets schelen hoe je eruitziet in je nieuwe auto, dan maakt het uiterlijk van de auto ook weinig uit en heb je alle keuze van de wereld.

Vervoersmiddel of statussymbool?

Hoe zie jij je nieuwe auto? Is het alleen een middel om je van A naar B te vervoeren? Of is een statussymbool waar je graag mee wilt kunnen pronken? Afhankelijk van hoe je hierin staat kun je hele andere keuzes maken. Interessant genoeg mag het statussymbool vaak meer kosten dan het praktische vervoersmiddel.

Toekomstige verkoopprijs

Een van de grote gokken die je op dit moment maakt bij het kopen van een auto, is wat hij nog gaat opbrengen als je hem over een aantal jaren weer wilt verkopen. Is er dan bijvoorbeeld nog wel een markt voor brandstofauto’s of heeft de elektrische auto dan al zo veel terrein gewonnen dat niemand meer een brandstofauto wil? Dan loop je het risico dat je er weinig terugkrijgt voor je auto. Kies je nu voor een elektrische auto, dan kun je het geluk hebben dat er over een aantal jaar veel vraag is naar tweedehands elektrische auto’s. Maar de techniek kan ook ingehaald zijn door een andere, innovatieve techniek tegen die tijd. Ook is het bij elektrische auto’s zo dat de accu op een gegeven moment zijn beste tijd heeft gehad. Aangezien het erg duur is om die te vervangen, kan het kopen van een tweedehands elektrische auto wellicht minder interessant zijn.

Formaat versus kosten

Een grote auto is natuurlijk wel gaaf. Niet alleen kun je er veel mensen en spullen in kwijt. Je dwingt ook nog eens meer ontzag af op de weg, en voor sommige mannen is dat ook een argument om voor een grote auto te kiezen. Maar het formaat van de auto is niet zonder consequenties. Denk bijvoorbeeld aan de wegenbelasting die je erover moet gaan betalen. Hoe zwaarder de auto is, hoe hoger de belasting en het brandstofverbruik. Deze kosten moet je wel willen en kunnen dragen. Vraag jezelf dus zeker af hoe groot je auto eigenlijk moet zijn om aan jouw behoeftes te kunnen voldoen.

Benzine, diesel, gas of elektrisch?

Waarop moet jouw nieuwe auto rijden? Kies je voor een benzineauto, dan krijg je te maken met hoge brandstofkosten, maar relatief weinig wegenbelasting. Kies je voor diesel of gas, dan betaal je aan de pomp niet zo veel, maar betaal je wel weer meer wegenbelasting. Kies je voor een volledig elektrische auto, dan betaal je minder ‘brandstofkosten’ en tot 2025 ook helemaal geen wegenbelasting, maar heb je wel een kleinere actieradius en duurt het ‘tanken’ aanzienlijk langer. Bij een hybride auto betaal je tot 2025 maar de helft van de wegenbelasting. Kijk bij het maken van je keuze dus ook naar hoe je je auto gebruikt en welk type auto daarvoor het meest gunstig is.

Kosten van de verzekering

Een autoverzekering is verplicht wanneer je een auto bezit. Dat wil zeggen: een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid voor wanneer je schade veroorzaakt bij een ander. Maar waar wil jij je nieuwe auto voor verzekeren? Ook tegen diefstal, vandalisme en schade door natuurverschijnselen? Of zelfs all-risk, zodat ook schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto vergoed wordt? Het kan geen kwaad om voordat je de auto koopt uit te zoeken wat deze verzekering je zouden gaan kosten. Ook de auto zelf speelt namelijk een rol in de hoogte van de premie. Dit zijn vaste lasten die je elke maand moet gaan betalen, dus het is wel zo verstandig om te weten waar je aan begint.

Het valt niet mee om de juiste keuze te maken. Bovenstaande overwegingen kunnen wellicht helpen om beter te filteren en uiteindelijk op de meest passende auto voor jouw behoeftes en financiële draagkracht uit te komen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like