Lifestyle

De geschiedenis van sandalen bij mannen

De geschiedenis van sandalen bij mannen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Sandalen bij mannen, veel mensen vinden er wat van. Sommigen gruwelen van de gedachte van een man die sandalen draagt, anderen vinden het juist hip of zweren bij de luchtigheid van sandalen. Hoe dan ook blijft het altijd toch een enigszins gewaagde keuze om als man sandalen aan te trekken, want dat jij het een geschikte keuze vindt, betekent niet per se dat je omgeving het daar ook mee eens is. En eigenlijk is dat vreemd, want mannen dragen ze in feite al heel erg lang. We duiken in de geschiedenis van sandalen bij mannen en bestuderen de huidige stand van zaken rondom het thema.

De oorsprong van sandalen

Eigenlijk kunnen we heel duidelijk zijn over de oorsprong van de sandaal: het is simpelweg de oudste vorm van schoeisel en dateert van vele duizenden jaren geleden. Sandalen werden al gedragen door oude beschavingen zoals de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Deze vroege sandalen waren meestal gemaakt van materialen zoals leer, riet of palmbladeren. Voor warme klimaten was het een praktische schoeiseloptie vanwege de luchtigheid en eenvoud. Hoewel sandalen door de geschiedenis heen door mannen en vrouwen zijn gedragen, varieert het gebruik ervan wel sterk afhankelijk van de cultuur en sociale normen van de tijd. In sommige samenlevingen werden sandalen, net als nu in feite, als uniseks beschouwd. Wel konden de stijlen en decoraties van sandalen verschillen tussen mannen en vrouwen, en ook dat is nu in feite ook zo. Doorgaans zijn en waren het de mannen die meer eenvoudige en functionele ontwerpen droegen. Waar het nu een vorm een schoeisel is die je gewoon als onderdeel van je outfit draagt bij mooi weer, werden in het oude Griekenland en Rome sandalen vaak door mannen gedragen tijdens activiteiten zoals sportevenementen, reizen of oorlogsvoering, terwijl vrouwen ze meer in huiselijke omgevingen droegen.

De geschiedenis van sandalen bij mannen

Negatief imago van sandalen bij mannen

In moderne tijden heeft de sandaal, in het bijzonder bij mannen, een negatief imago verworven. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat sommigen ze als oncomfortabel of onpraktisch beschouwen, vooral voor langere wandelingen of in koudere weersomstandigheden. Maar vooral omdat sandalen geassocieerd worden met een nonchalante of onverzorgde uitstraling, vooral wanneer ze worden gedragen in situaties waar meer formele schoeisel wordt verwacht. Dit kan leiden tot het idee dat mannen die sandalen dragen niet serieus genomen worden of niet de moeite hebben genomen om zich goed te kleden. Vaak kleeft er de denigrerende connotatie van de ‘geitenwollensok’ aan. Dat slaat op mensen die worden geassocieerd met idealisme, milieubewustzijn en een alternatieve levensstijl en zich inzetten voor progressieve en idealistische doelen. Dit zijn allemaal zaken waar de laatste tijd wel weer positiever tegenaan wordt gekeken. Sandalen kunnen echter ook worden geassocieerd met spiritualiteit, en dat is nog steeds niet erg hip.

Terug in de mode

De veranderende tijden hebben echter ook een nieuwe waardering gebracht voor sandalen bij mannen. In de afgelopen jaren is de mode-industrie een groeiende nadruk gaan leggen op comfort en functionaliteit. Dat heeft tevens geleid tot een herwaardering van schoeisel zoals sandalen. Hedendaagse ontwerpers hebben de sandaal opnieuw geïnterpreteerd met een eigentijdse esthetiek, waardoor ze aantrekkelijker zijn geworden voor een bredere groep mannen. Daarnaast heeft – niet onbelangrijk – de opkomst van de streetwear-cultuur bijgedragen aan de acceptatie van meer casual en sportieve kledingstukken, waaronder dus sandalen. Beroemdheden en invloedrijke figuren in de mode- en entertainmentindustrie worden tegenwoordig ook vaak gezien met sandalen, wat net zo goed heeft bijgedragen aan het creëren van een positieve associatie met dit schoeisel onder mannen. Bovendien heeft de eerdergenoemde groeiende interesse in duurzaamheid en milieubewustzijn geleid tot een heropleving van interesse in ambachtelijke en natuurlijke materialen, waarvan sandalen vaak zijn gemaakt. Al met al heeft dit alles geleid tot een hernieuwde waardering voor sandalen als een veelzijdige en toch ook wel enigszins stijlvolle keuze voor mannen in verschillende contexten.

Kortom, de sandaal gaat al heel erg lang mee als een gangbare vorm van schoeisel. Waar vroeger sandalen bij mannen de normaalste zaak van de wereld was, hebben we in onze moderne geschiedenis wel degelijk een periode meegemaakt waarin daar juist een negatieve connotatie aan hing. Die heeft echter recent weer plaatsgemaakt voor een hernieuwde modieusheid van sandalen bij mannen. Dat wil echter niet zeggen dat je ze met aandacht moet aantrekken om er alsnog niet mee voor gek te staan, want dat ligt nog steeds op de loer wanneer je sandalen aantrekt. Het dragen van sokken in sandalen blijft, ondanks de kans op schuurplekken en zweet als je het niet doet, iets om voorzichtig mee om te gaan. Zorg dat ze er daadwerkelijk goed bij passen, net als bij de rest van je outfit. Draag je ze niet, dan is het cruciaal dat je je teennagels netjes geknipt hebt en je voeten er verder ook presentabel uitzien. En onthoud: niet elke gelegenheid is een geschikte gelegenheid voor sandalen!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like