Lifestyle

5 vergeten kledingstukken die (bijna) geen man meer draagt

5 vergeten kledingstukken die (bijna) geen man meer draagt
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Niets is zo veranderlijk als mode. Sterker nog, die veranderlijkheid zit al opgesloten in het woord: het ene moment is kleding in de mode, op het andere moment niet meer. Op die manier zijn er ook in de wereld van herenmode door de jaren heen talloze trends gekomen en gegaan. Sommige kledingstukken waren ooit razend populair maar worden nu nauwelijks nog gedragen. Laten we eens kijken naar enkele van deze vergeten kledingstukken die door bijna geen man meer aangetrokken worden.

Cargo broeken

Wilde jij vroeg ook zo’n broek met van die zakken aan zijkant? Dat noemen we een cargo broek: een broek met een losse pasvorm en meerdere opgestikte zakken aan de zijkanten van de broekspijpen, vaak voorzien van kleppen met knopen of klittenbandsluitingen. Oorspronkelijk zijn cargo broeken ontworpen voor outdooractiviteiten en militair gebruik vanwege hun praktische karakter en de mogelijkheid om veel spullen mee te nemen. In de jaren ’90 werden zo populair onder jongeren vanwege hun relaxte uitstraling. Die tijd ligt inmiddels echter al ver achter ons. Nu worden cargo broeken gezien als lomp, onhandig en lelijk en wil je er echt niet meer mee gezien worden.

Stringvesten

Een stringvest, ook wel bekend als een muscle shirt of cut-off shirt, is een mouwloos shirt voor mannen dat wordt gekenmerkt door zijn laag uitgesneden armsgaten en soms ook zijn lage uitsnijding aan de zijkanten van het lichaam. Het is gemaakt van dunne stof en biedt weinig bedekking. Het stringvest werd populair in de jaren ‘70 en ‘80, vooral onder bodybuilders en atleten, vanwege de bewegingsvrijheid die het bood tijdens het trainen. In de jaren ’90 werden ze gedragen door mannen van alle leeftijden en zag je ze op straat en bij feestjes, vaak gedragen over een t-shirt of tanktop. Hoewel ze destijds als trendy werden beschouwd in het kader van I’m too sexy for my shirt, passen de overdreven uitsparingen en het blootleggen van de rug niet meer bij de hedendaagse stijlvoorkeuren van mannen, waardoor stringvesten steeds minder worden gedragen.

5 vergeten kledingstukken die (bijna) geen man meer draagt

Te strakke broeken

Heb jij ze gedragen, van die nauwsluitende broeken die strak om je benen en billen zitten en weinig aan de verbeelding overlaten? Ze kun verschillende stijlen hebben, zoals skinny jeans of slim-fit broeken, maar vaak zijn ze gemaakt van stretch stof. Deze broeken waren vooral populair in de vroege jaren ’10 van deze eeuw. Veel mannen droegen toen strakke broeken als een modeverklaring, omdat ze werden geassocieerd met een slanke en eigentijdse uitstraling. Ze waren dan ook geliefd onder muzikanten, modellen en influencers. Door de jaren heen is de populariteit van strakke broeken voor mannen echter weer afgenomen. Veel mannen geven nu de voorkeur aan broeken met een lossere pasvorm, zoals straight-fit of relaxed-fit jeans, vanwege het comfort en de veelzijdigheid die ze bieden. Je weet wel, broeken waarbij je bloedsomloop wel vrij spel krijgt.

Overdreven brede stropdassen

Misschien heb je zelf of je vader ze nog in ergens in de kledingkast: overdreven brede stropdassen die op z’n breedst meer dan 9 centimeter of zelfs 12 centimeter zijn. In de jaren ‘70 waren ze een modeverschijnsel en werden ze gezien als een symbool van status en elegantie. Mannen droegen ze zonder schroom bij formele en informele gelegenheden. Vaak waren ze ook nog versierd met gedurfde patronen en felle kleuren. Na verloop van tijd begon men zich echter toch te realiseren dat deze overdreven brede stropdassen er vaak lomp en uiteindelijk ook ouderwets uitzagen. Tegenwoordig geven wij mannen de voorkeur aan stropdassen met een gematigde breedte die beter passen bij hedendaagse zakelijke en sociale gelegenheden.

Trenchcoats met dubbele rij knopen

De trenchcoat met dubbele rij knopen werd populair in de vroege twintigste eeuw en werd geassocieerd met stijlvolle en verfijnde mannen én vrouwen. Het kledingstuk werd in eerste instantie ontworpen als een praktische en functionele jas voor militair gebruik. Zo’n trenchcoat kenmerkt zich door een dubbele rij knopen aan de voorkant, een ceintuur om de taille, grote zakken en een opstaande kraag. Ook is hij gemaakt van waterbestendig materiaal zoals gabardine of katoen, waardoor het ideaal is voor gebruik in nat weer. Hoewel hij nog steeds iets tijdloos heeft, is de trenchcoat met de dubbele rij knopen uit de mode geraakt. Deze wordt als ouderwets beschouwd en er blijft een wat formeel, militair karakter aan kleven. Tegenwoordig geven mannen de voorkeur aan modernere en meer casual jassen.

Al met al laten deze voorbeelden zien hoe mode trends komen en gaan, en hoe de voorkeuren van mannen evolueren met de tijd. Wat ooit populair was, is nu gedateerd en onmodieus. Wil je dus bij de tijd blijven, dan rest je niets anders dan om je garderobe regelmatig bij te werken en afstand te doen van kledingstukken die niet langer passen bij je persoonlijke stijl of de huidige modetrends.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like