product

7 producten die je in je haar kunt smeren

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Natuurlijk is je baard je trots en wil je deze goed verzorgen zodat hij er netjes en gezond uit blijft zien. Maar ook je kapsel is een belangrijk deel van je uiterlijk. Om je haar zo te krijgen als jij het wilt, komen haarproducten die dat faciliteren uitstekend van pas. Maar wat zijn de verschillen tussen al die producten? We bespreken zeven producten die je in je haar kunt smeren.

Gel

Een beetje conservatief zijn wij mannen toch wel, want ondanks alle andere producten die er op de markt zijn gekomen, blijft gel veruit het meest populaire haarproduct onder mannen. Haargel zoals wij dat kennen en gebruiken is op de markt sinds 1960, toen het Amerikaanse bedrijf Dep met de substantie op de proppen kwam. Gel wordt gemaakt van alcohol, water en filmvormende polymeren. Dit laatste ingrediënt zorgt ervoor dat je haar goed in model blijft, omdat het hard wordt. Gel is ook weer makkelijk uit je haar te wassen. Het voedt de haren niet. In tegendeel zelfs: bij langdurig gebruik kan je hoor uitdrogen door de alcohol. Heb je dun haar, dan is het gebruik van gel niet aan te raden.

Wax

De grootste concurrent van gel is natuurlijk wax. Dit is echter meer een overkoepelende term voor verschillende haarproducten (shapers, glues, putties), hoewel je zou kunnen zeggen dat ze in feite allemaal op hetzelfde neerkomen. Waxen worden meestal gemaakt van water en/of vet. In tegenstelling tot bij gel is het niet de bedoeling dat het product hard wordt in je haar. Wax kan een mat effect of een glanzend effect geven afhankelijk van het product. Wax leent zich prima voor gebruik bij verschillen haartypes.

Klei

Klei in je haar? Geloof het of niet, maar haarklei is flink in populariteit aan het toe noemen. Dit komt omdat steeds meer mannen een warrig (matte), casual kapsel willen. Klei leent zich hier goed voor. Het voelt vaak droog aan, maar ook een beetje als wax. Haarklei bevat ook daadwerkelijk klei. Dat is doorgaans een mix van kaolin en bentoniet klei. Dit zorgt ervoor dat het droog en mat wordt. Klei is geschikt voor gebruik bij zowel dun als dik haar.

Pommade

Pommade bestaat al vrij lang als haarproduct. Tot en met de negentiende eeuw wordt het gemaakt op basis van dierlijke vetten. Daarna is men het gaan maken van petrolatum, bekend van Vaseline. Dat spul ging rijkelijk in de kapsels van bekende muziekhelden uit de jaren ’50, zoals Elvis Presley en Johnny Cash. Anno 2021 heb je de keuze uit pommades op oliebasis of op waterbasis. Die eerste categorie biedt veel hold en werkt goed om je haar mee te stylen. Wel is een pommade op oliebasis moeilijk uit je haren te wassen. Pommades op waterbasis lijken op gel, maar zijn wat dikker en steviger dan gel. Pommade leent zich het best voor gebruikt bij klassieke kapsels zoals pompadours en executive contours.

Crème

Mannen met lang haar opgelet! Haarcrèmes zijn hét product voor lang haar. Lang haar wordt snel pluizig en daardoor lastig om in bedwang te houden. Je kunt er echter geen gel in smeren, want dan blijven je haren stijf naar beneden staan. Gebruik je wax of pommade, dan gaat je haar er erg vet uitzien. Haarcrème is de oplossing. Hiermee kun je je lange haren temmen én een mooie natuurlijke glans geven. Vermijd wel matte crèmes, want die laten je haar er juist ongezond uitzien.

Paste

Paste is een soort gulden middenweg tussen haarklei en haarcrème. Pastes voelen doorgaans luchtig aan. Ze geven best veel hold zonder dat de paste het haar zwaar maakt. Het is een passend haarproduct voor mannen die wat dunner haar hebben. Ook bij lang haar kan het gebruik van een paste overwogen worden. Ga dan wel voor een paste die niet al te droog is om je haar er gezond te laten uitzien.

Pre-styling spray

Je kunt ook nog je haar voorbehandelen voordat je er één van bovenstaande producten in smeert. Voor het gebruik van matte styling producten kun je een pre-styling spray gebruiken voor meer hold. Na het aanbrengen moet je dan je haar droogföhnen, waarna je wax, paste of klei kunt aanbrengen. Je kapsel blijft dan langer in model.

De keuze is reuze dus. Maar hier moet zeker een product tussen zitten dat zich het beste leent voor jouw kapsel en haartype. Probeer eens wat verschillende producten uit of vraag je kapper om advies!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like