Lifestyle

Toch op wintersportvakantie? 4 tips voor wanneer je met auto gaat

Toch op wintersportvakantie 4 tips voor wanneer je met auto gaat
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Hoewel de situatie eens in de zoveel weken lijkt te veranderen, is de kans aanwezig dat het mogelijk is om komende winter ‘gewoon’ op wintersportvakantie te gaan. Of het verstandig is, is natuurlijk een andere kwestie, maar dat moet ieder voor zich beslissen. Ben jij een fervente wintersporter en ben je van plan om met de auto te gaan? Dan hebben we een aantal tips om in overweging te nemen voor vertrek.

Investeren in een dakkoffer

Ga jij ieder jaar wel op wintersportvakantie, het liefst zelfs meerdere malen? En huur je dan ter plekke je materialen, zoals ski’s of een snowboard en bijbehorende schoenen? Dan kun je op de langere termijn goedkoper uit zijn door te investeren in een dakkoffer en je eigen wintersportmaterialen die je dan daarin kunt meenemen. Zo’n dakkoffer kan ook van pas komen bij de zomervakantie als je met de auto gaat. Dat geeft de inzittenden wat meer lucht. Of je bent eigenwijs en je neemt gewoon extra veel spullen mee.

Controleer of je winterbanden nodig hebt

In Nederland is het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden niet verplicht. Dat wil niet zeggen dat niet verstandig is om ze wel te gebruiken, natuurlijk. In Duitsland zijn ze wél verplicht, net als in Oostenrijk, Frankrijk en Slowakije (beide enkel bij winterse omstandigheden) en Tsjechië. Tenzij je gaat wintersporten in de Ardennen, lijkt het onvermijdelijk dat je door Duitsland of Frankrijk moet rijden, dus voorkom een boete én ongelukken door je auto te voorzien van winterbanden als je op wintersportvakantie gaat.

Toch op wintersportvakantie tips voor wanneer je met auto gaat

Controleer of je sneeuwkettingen nodig hebt

In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen verboden. Daarom hebben veel Nederlanders ze ook niet. Maar in andere landen kan het gebruiken van sneeuwkettingen onder sommige omstandigheden juist verplicht zijn. Daar is dan een goede reden voor, omdat rijden zonder sneeuwkettingen op een besneeuwde bergweg gevaarlijk kan zijn. Het is dus in je eigen belang om hiervoor te zorgen. Landen waar die verplichting kan gelden als dit aangegeven staat zijn Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Opvallend genoeg zijn sneeuwkettingen in Zwitserland niet verplicht.

Neem voorzorgsmaatregelen voor als je stil komt te staan

Er zijn verschillende redenen denkbaar waardoor je onderweg naar of van je wintersportadres tot stilstand kunt komen. Je kunt autopech krijgen, je kunt een ongeluk krijgen of je kunt vast komen te zitten in een eindeloze file. De weersomstandigheden zijn daarbij vaak winters, wat het extra onaangenaam maakt. Dit is wel iets waar je je goed op moet voorbereiden. Ten eerste moet je warm kunnen blijven. Zorg daarom voor deken voor alle inzittenden. Zorg er ook voor dat er voldoende eten en drinken is voor iedereen om de tijd te kunnen overbruggen. Ook is het verstandig om tenminste één volle jerrycan met benzine bij je te hebben, zodat je de auto kunt blijven verwarmen wanneer je stil komt te staan. Ook moet je niet vergeten ervoor te zorgen dat je mobiele telefoons kunt opladen in de auto, zodat je kunt bellen voor hulp.

Bovenal geldt natuurlijk dat je veilig moet rijden en ter plekke met in achtneming van alle coronamaatregelen vooral moet genieten van je vakantie. En zorg ervoor dat je met de auto terug kunt in plaats van gedwongen met een gipsvlucht!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like