Geen categorie

5 redenen waarom mannen een baard laten staan

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Moet je als man een baard laten staan of niet? Dat is een van de grote keuzes in het leven waar alleen wij mannen mee te maken krijgen. Voor dat besluit van wel of geen baard zijn een hoop verschillende motivaties te bedenken. We nemen er een aantal door.

Het gewenste imago

Wat straalt een baard uit? Het kan zo zijn dat je op zoek bent naar een bepaald imago waar volgens jou een baard bij hoort. Dat is ten eerste een mannelijk imago, want baarden zijn natuurlijk exclusief voorbehouden aan mannen. Maar een baard kan ook wijsheid, eigenheid en levenservaring uitstralen. Dat geldt vooral voor mannen met lange baarden. Zoek jij het imago van een wijze man die een beetje boven de ‘vaart der volkeren’ staat, dan kan een baard dat prima complementeren. Voeg er nog een pijp aan toe en je bent een wijze man die schijt heeft aan alles en iedereen.

Het is hip

Het feit dat de baard weer helemaal in is, is natuurlijk ook een motivatie voor sommige mannen om een baard te laten staan. Noem het modebewust of na-apen, maar de drang om hip te zijn en erbij te horen is bij veel mensen natuurlijk wel aanwezig. Het gevolg hiervan is wel dat veel mannen op elkaar gaan lijken en er een beetje een ‘dertien in een dozijn-effect’ ontstaat. Maar de baard al modeverschijnsel hoeft niet altijd overgenomen te worden om erbij te horen. Het kan ook zijn dat je al langer graag een baard wilde laten staan, maar vreesde voor het imago. Het feit dat de baard weer geaccepteerd is, is een reden om eindelijk het gevoel te krijgen dat je die lang gewilde baard nu kunt laten staan. Dan is het meer een validatie dan kopieergedrag.

Iets te verbergen

Je kunt natuurlijk ook een baard laten staan omdat je iets te verbergen hebt. Dat bedoelen we dan in de letterlijke zin, tenzij je iemand vermoord hebt en je met behulp van een baard probeert onherkenbaar te zijn. We doelen vooral op oneffenheden in het gezicht. Een baard kan bultjes, littekens, moedervlekken en andere zaken die je misschien niet mooi vindt aan jezelf verbergen. Mits je daar natuurlijk voldoende baardgroei voor hebt. Maar als je een nieuwe liefde vindt terwijl je al om deze reden een baard hebt, is het wel de vraag of je daarna tot in het einde der tijden aan je baard moet vasthouden om je geheim te verbergen en alle oude foto’s moet verstoppen of vernietigen, of dat je eerlijk verteld wat er onder die baard zit.

Vrouwen vinden het aantrekkelijk

De notie dat vrouwen mannen met baarden aantrekkelijk vinden kan ook een motivatie zijn om een baard te laten staan. De vraag is echter natuurlijk wel of die notie correct is. Een baard brengt natuurlijk ook wat minpunten met zich mee. Hij kan prikken, wat het zoenen wat minder aangenaam maakt. En bij bepaald seksuele handelingen komt hij ook niet zo goed van pas. Dat neemt niet weg dat de baard natuurlijk wel een symbool van mannelijkheid is en dat er wel degelijk vrouwen zijn die daar op vallen. Wel is het zo dat dat misschien een select clubje is. Hoewel de enorme populariteit van de baard in deze tijden suggereert dat dat selecte clubje misschien wel groter is dan we een aantal jaren geleden nog dachten.

Al die willen te kaap’ren varen

De laatste motivatie om een baard te laten groeien, is dat al die willen te kaap’ren varen, mannen met baarden moeten zijn. Althans, zo gaat het oude schipperslied in ieder geval. Wat de significantie daarvan in deze tijd is, laten we in het midden. Maar als jij de ambitie hebt om te kaap’ren te varen, dan is een baard daar schijnbaar vereist bij.

Er zijn genoeg redenen te bedenken dus waarom je als man een baard zou willen laten staan, maar in feite komt het natuurlijk op één ding neer: het is jouw lichaam en als jij een baard wilt laten staan, laat jij een baard staan. Ongeacht wat de motivatie daarachter is. Jij moet in de spiegel kijken en gelukkig zijn met hoe je eruit ziet. Als een baard dat ondersteunt, wees er dan trots op en verzorg hem met liefde!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like