Lifestyle

De foute kersttrui: waar komt hij vandaan en wat moet je ermee?

De foute kersttrui: waar komt hij vandaan en wat moet je ermee?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Sommige mensen kijken er het hele jaar naar uit om met rondom de feestdagen hun foute kersttrui weer uit de kast kunnen en aan te trekken. Anderen willen er nog niet door mee gevonden worden. Feit is dat de foute kersttrui de afgelopen jaren uitgegroeid is van een gênant modeverschijnsel tot een geliefde traditie tijdens de feestdagen. Eerst was het een nogal onhandige en excentrieke keuze voor de kerstborrel, nu is het een trend die op geen enkele manier meer is weg te denken tijdens het winterseizoen. Maar waar komt die foute kersttrui eigenlijk vandaan? En wat moet jij ermee? We werpen er een blik op.

De oorsprong van de foute kersttrui

De ‘ugly Christmas sweater’ is een fenomeen dat afkomstig is uit de Verenigde Staten en Canada. Het dateert hoofdzakelijk uit de jaren ’80 en ’90, hoewel de exacte oorsprong moeilijk vast te pinnen is. Wat aangenomen wordt, is dat de trend niet zogezegd commercieel opgedrongen is, maar organisch is ontstaan als een ironische reactie op de traditionele, nette kersttruien die mensen doorgaans vaak droegen tijdens de feestdagen. Dat waren vaak ouderwetse en zelfgebreide kersttruien, versierd met opvallende patronen, felle kleuren en afbeeldingen van welbekende kerstsymbolen zoals rendieren, kerstbomen en sneeuwpoppen. Bij wijze van grap werden deze oude truien weer tevoorschijn gehaald, juist omdat ze als onmodieus gezien werden. Ze werden ditmaal gedragen met een knipoog naar de ‘foute’ esthetiek.

De ontwikkeling van een trend

Het begon dus als een informele en ludieke manier om een ​​beetje lichtheid toe te voegen aan de kerstvieringen, die vaak toch een wat formeel karakter hebben. Het groeide al snel uit tot een trend in de Verenigde Staten en Canada, waarbij mensen bewust op zoek gingen naar de meest opvallende en ‘foute’ kersttruien die ze konden vinden. Daar zat natuurlijk markt in voor ondernemers, en zo leidde het dragen ervan het tot het ontstaan ​​van bedrijven die zich specialiseerden in het maken en verkopen van deze kitscherige doch humoristische truien.

De foute kersttrui: waar komt hij vandaan en wat moet je ermee?

Wereldwijde verspreiding van de foute kersttrui

De ruimere beschikbaarheid van foute kersttruien maakte het mogelijk dat het snel een vast onderdeel van de kerstcultuur werd en zich wereldwijd kon verspreiden, zoals trends uit Amerika zich vaak met enige vertraging over de wereld verspreiden. Mensen begonnen foute kersttruien te dragen op feestjes, op het werk, tijdens kerstbijeenkomsten en zelfs als een manier om op te vallen op familiefoto’s. De bewust lelijke kersttruien werden omarmd als een luchtige traditie die bijdraagt ​​aan de feestvreugde. De populariteit van de foute kersttrui heeft er uiteindelijk toe geleid dat ontwerpers steeds konden worden met hun ontwerpen, en vervolgens zijn gaan strijden om de meest extravagante en hilarische truien op de markt te brengen.

Groepsdruk rondom een novelty-kledingstuk

De foute kersttrui is dus in de loop der tijd van een oubollig, lelijk kledingstuk voor de winter een salonfähig kerstaccessoire geworden waar je wel degelijk mee gezien mag én wilt worden. Schaamte hoeft dus geen factor meer te zijn in de keuze om géén foute kersttrui te dragen. Maar het blijft natuurlijk een novelty-kledingstuk, net zoals carnavalskostuums dat zijn. Je betaalt voor een trui die je een paar dagen per jaar kunt dragen en de rest van de tijd ergens achter in de kast blijft liggen. Soms is er echter zelfs heuse groepsdruk om een foute kersttrui te kopen en te dragen, omdat het een soort thema wordt voor borrels of andere kerstbijeenkomsten. Maar het feit dat anderen er het geld voor overhebben en het niet erg vinden om iets lelijks aan te trekken, wil natuurlijk niet zeggen dat jij verplicht bent om dat ook te doen.

Feit is echter dat als je nu nog een afkeurend gezicht trekt bij de foute kersttrui je niet meer iemand bent met goede smaak, maar juist een ongezellig persoon zonder gevoel voor humor. Het is belangrijk om je te realiseren dat zo’n foute trui ook niet serieus bedoeld en zeker niet gedragen wordt als een normaal kledingstuk waarmee men denkt voldoende afgekleed te zijn voor het dagelijkse leven. Draag je een foute kersttrui, dan spot je bewust een beetje met jezelf. Zelfspot is iets goeds. Zet je daarom over die afkeer heen en koop voor niet al te veel geld een foute kersttrui voor jezelf waar jij zelf ook een beetje van moet lachen, al is het maar lachen omdat het zo slecht is. Er is er vast een te vinden waar je om kunt glimlachen. Anders ben je namelijk gewoon een zuurpruim en willen we je er sowieso niet bij hebben met Kerstmis!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like