Lifestyle

Wanneer loopt je alcoholgebruik uit de hand?

Wanneer loopt je alcoholgebruik uit de hand?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Veel mannen houden wel van een biertje, een wijntje of iets sterkers. Het helpt ons om te ontspannen, het is vaak gezellig om samen met anderen wat te drinken en het is – niet onbelangrijk – ook nog eens lekker. Velen slagen erin om er verstandig mee om te gaan en alcohol met mate te gebruiken. Dan is er helemaal niets mis met genieten van een alcoholische consumptie. Helaas werkt alcohol echter ook verslavend en is het een effectief middel om je snel fijner te voelen, waardoor het risico op de loer ligt dat je gebruik ervan uit de hand loopt. Wanneer kunnen we spreken van alcoholgebruik dat uit de hand gelopen is?

Je wordt wakker met hoofdpijn

Laten we klein beginnen. De meesten van ons hebben wel ervaren hoe je je de volgende dag kunt voelen nadat je alcohol gedronken hebt. Maar dat brakke gevoel met hoofdpijn heb je niet altijd nadat je alcohol hebt geconsumeerd. Je hebt het als je er te veel van hebt gebruikt. Na twee biertjes of een wijntje krijgen worden de meeste mannen immers niet met hoofdpijn wakker de volgende dag. Word je dus wél moet hoofdpijn wakker, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid meer gedronken dan je had moeten doen.

Je stopt niet terwijl je nog moet rijden

Er zijn in Nederland veel mensen die heel principieel zijn op het gebied van alcohol en autorijden (op het gebied van alcohol en andere vormen van verkeersdeelname wat minder), en dat is ook terecht. Je reactiesnelheid vermindert onder invloed van alcohol, waardoor je ongelukken kunt veroorzaken. Daarom is er een duidelijke grens: als man moet je na twee biertjes of een wijntje gewoon stoppen met drinken als je nog moet rijden. Ga je toch door met drinken en stap je vervolgens alsnog in de auto, dan kunnen we concluderen dat je alcohol belangrijker vindt dan de veiligheid van jou en anderen.

Wanneer loopt je alcoholgebruik uit de hand?

Je hebt het gevoel dat je ervan afhankelijk bent

Heb je het gevoel dat je alcohol nodig hebt om het leven te kunnen doorkomen? Alcohol kan je stress en onzekerheid tijdelijk wegnemen, en als dat zaken zijn waar je last van hebt in het leven, is het verleidelijk om op drank te gaan leunen om jezelf overeind te houden. Het spreekt voor zich dat dit niet de bedoeling is en het niet gezond is. Het is makkelijk gezegd, maar je hebt er veel meer aan om aan het werk te gaan om je onzekerheid en oorzaken van stress aan te pakken. Dan heb je geen alcohol meer nodig om jezelf staande te houden in het leven en ben je waarschijnlijk een heel stuk gelukkiger.

Je verbergt je drinkgedrag

Weten jouw naasten hoeveel jij drinkt, of houd je een deel ervan achter? Bijvoorbeeld door het niet eerlijk te vertellen als ernaar gevraagd wordt. Of door het bewijs van alcoholgebruik zo snel mogelijk te genieten. Misschien heb je drank verstopt in huis waar alleen jij het kunt vinden, zodat je een geheime voorraad kunt hebben. Dit is geen gezond gedrag, maar bij uitstek het gedrag van een alcoholist. Het is ook een teken van het feit dat je weet dat je te veel drinkt en dat je je daarvoor schaamt. Dat is geen manier waarop je zou moeten willen leven.

Je bent lichamelijke problemen aan het ontwikkelen

Het is makkelijk om het een los te koppelen van het ander omdat je nu eenmaal zo fijn kunt voelen door alcohol, maar feit is dat het niet goed is voor je lichaam. Zeker niet als je er te veel van gebruikt. Het is in toenemende mate slecht voor je hersens, maar ook kan ook andere serieuze lichamelijke problemen veroorzaken. Je kunt er leverproblemen door ontwikkelen, een hoge bloeddruk door krijgen of een alvleesklierontsteking van krijgen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Drink jij veel alcohol? Ga dan eens naar de huisarts toe. Ten eerste kun je over je alcoholgebruik praten met een neutraal en kundig persoon, maar hij of zij kan ook onderzoeken of jij lichamelijke problemen aan het ontwikkelen bent door je drankgebruik.

Het leven is niet voor iedereen even makkelijk. Daar kun je doorgaans niets aan, omdat het een gevolg is vanaf hoe zaken gelopen zijn voor je vanaf je jeugd. Sommigen hebben een soepeler leven dan anderen en hebben ook makkelijk praten over een ander als deze zijn toevlucht zoekt in alcohol. Het is een begrijpelijke keuze als je moeite hebt met het leven, maar het is zeker niet de beste keuze. Wees eerlijk tegen jezelf over je alcoholgebruik en doe wat je kunt om het terug te dringen of helemaal te stoppen. Heb je daar hulp bij nodig, schaam je daar dan niet voor en zoek die hulp.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like