Lifestyle

Welke alcoholvrije bieren zijn eigenlijk wél te drinken?

Welke alcoholvrije bieren zijn eigenlijk wél te drinken?
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Veel bierliefhebbers krijgen een koude rilling over de rug bij de notie van alcoholvrij bier. Dat is immers niet hoe bier bedoeld is. Het zegt immers al genoeg dat een veelgebruikte manier om alcoholvrij bier te maken het brouwen mét alcohol om deze vervolgens zo veel mogelijk weer te verwijderen is. Maar als je moet rijden, een tijdje om medische redenen niet mag drinken of het warm is buiten, kan een alcoholvrij biertje tóch goed van pas komen om je nog een beetje het gevoel te geven dat je een biertje drinkt. Hoewel alcoholvrij bier nu al een stuk beter is dan pakweg 20 jaar geleden, zijn ze nog steeds lang niet allemaal even geslaagd. Welke alcoholvrije bieren zijn eigen wél te drinken? We geven een paar tips.

Guinness 0.0

Even serieus: dit is misschien wel de best gelukte alcoholvrije variant ooit als het aan ons ligt. Je moet natuurlijk wel van het origineel houden: een romig, gitzwart bier met vooral de smaak van geroosterd mout. De originele Guinness zit al niet zo dik in de alcohol, dus misschien hadden we ook kunnen voorspellen dat een 0.0 variant ervan een goede kans van slagen had. De alcoholvrije variant is wat dunner van substantie, maar de smaak is bijzonder goed intact gebleven zonder rare nasmaak zoals je vaak hebt bij alcoholvrije bieren. En je koopt deze gewoon in blik bij de Albert Heijn! Pas op met het vervoeren, anders gaat hij snel flink spuiten bij het openen van het blik.

Brand IPA 0.0

Kijk je naar typen speciaalbieren waar veel alcoholvrije varianten van bestaan, dan loopt de IPA voorop. Verschillende craft beer brouwers maken hun eigen (bijna) alcoholvrije IPA. Hoe ironisch dan dat de brouwer die er het best in geslaagd is om een oprecht lekkere alcoholvrije IPA te maken geen craftbeer brouwerij is, maar ons oude vertrouwde Brand. De Brand IPA 0.0 is geen complex speciaalbier, maar is gewoon een heerlijk fris, hoppig bier dat echt veel lekkerder is dan vrijwel alle alcoholvrije pilsvarianten én meer body heeft dan de alcoholvrij IPA’s waar veel craftbeer brouwers mee komen aanzetten voor veel meer geld. Ook de Brand IPA 0,0 koop je gewoon in de supermarkt.

Welke alcoholvrije bieren zijn eigenlijk wél te drinken?

Grolsch Weizen 0.0%

Verschillende Duitse brouwers hebben een alcoholvrije variant van hun weizenbier. In Duitsland hebben ze het weizengenre het beste onder de knie, maar het maken van een alcoholvrije variant ervan niet. Menig Duits alcoholvrij weizenbier heeft zo weinig smaak dat je bijna beter een glas water kunt drinken, want dat is dan in ieder geval een stukje gezonder. Nee, voor een alcoholvrije weizen die wél het geld en het drinken waard is, moet je bij ons eigen Grolsch zijn. De Grolsch Weizen 0,0% is weliswaar geen smaakexplosie, wat bij weizenbier natuurlijk sowieso al niet geval is, maar het is gewoon een degelijk, verfrissend biertje met een aangename smaak geworden. Ook dit biertje vind je gewoon in de supermarkt.

Hertog Jan 0.0

Echt verrast zijn we niet dat het meest geslaagde alcoholvrije pils van Hertog Jan komt, de gewone pils van deze Limburgse brouwer is wat ons betreft ook al het beste pils uit Nederland. Waar veel alcoholvrij pils best te drinken is als je bereid bent af te stappen van het idee dat het ook echt naar pils moet smaken, komt Hertog Jan er toch aardig bij in de buurt. Natuurlijk is het niet helemaal hetzelfde, maar veel beter dan dit wordt alcoholvrij pils simpelweg niet. En ja, ook weer gewoon te verkrijgen in de supermarkt.

Affligem Blond 0.0

Affligem en Leffe maken geliefde blonde, Belgische speciaalbieren die in Nederland populair zijn. Beide hebben ook een alcoholvrije versie van die blonde biertjes op de markt gebracht. Affligem is daarbij wat ons betreft de winnaar om de simpele reden dat ze er beter in geslaagd zijn om die rare nasmaak die veel voorkomt bij alcoholvrij bier te beperken. Je krijgt met de Affligen Blond 0.0 gewoon een prettig, zoetig en kruidig blond biertje dat het zeker niet haalt bij het origineel maar in de tuin in het zonnetje toch wel degelijk een aardig alternatief biedt. Verrassing: ook deze koop je gewoon in de supermarkt.

Smaken verschillen natuurlijk. Wellicht staat jouw favoriete alcoholvrije biertje hier niet tussen of ben je het grondig oneens met een van onze positieve beoordelingen. Maar deze vijf biertjes zijn wat ons betreft op z’n minst het uitproberen waard.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like