Lifestyle

Je kind gamet veel en heeft alleen online vriendjes, is dat een probleem?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Misschien houd je zelf van gamen of heb je het in het verleden veel gedaan. Als je je kind daar ook in ziet opgaan, heeft hij dat misschien ‘gewoon’ van papa. Maar als je kind eigenlijk bijna alle vrije tijd besteedt aan gamen en eigenlijk alleen online vriendjes maakt, moet je je afvragen of dat een probleem is. We bespreken het onderwerp in dit artikel.

Cruciale ervaring

Het klassieke spelen met leeftijdsgenootjes kan zeker niet geheel vervangen worden door online contacten. Het is wel degelijk van belang dat je kind ook fysieke ontmoetingen heeft. Dit is namelijk de sleutel naar veel ervaringen die cruciaal zijn in zijn of haar vorming en die eigenlijk onmisbaar in de ontwikkeling van een mens. Door te spelen met andere kinderen leert je kind hoe vriendschappen te sluiten, maar ook wat ruzie is en hoe je dat kan oplossen. Bij online contacten is het veel makkelijker om je te verschuilen en je niet kwetsbaar op te stellen. Dat is geen goede leerschool. Waak er om deze reden voor dat je kind niet alleen via de computer of iPad in contact komt met anderen, maar ook in het echte leven.

Lichamelijk ontwikkeling

Een belangrijk voordeel van spelen op de klassieke manier, is dat het bevorderlijk is voor de fysieke ontwikkeling van een kind. Bij gamen komt weinig beweging kijken, maar bij een potje voetbal of verstoppertje spelen wel. Dat is niet alleen van belang om gezond te blijven, het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van het lichaam. Kinderen groeien immers continu. Dat gaat gepaard met nieuwe situaties waar de hersenen zich op moeten aanpassen. Bijvoorbeeld dat je armen of benen langer worden en je opeens sneller kunt lopen. Beweging voedt deze ontwikkeling van de hersenen én het ontwikkelen van het lichaamsbesef.

Positieve punten van gamen

Doet gamen dan niets goeds voor de ontwikkeling van een kind? Natuurlijk wel. Gamen bevordert de hand-oogcoördinatie van je kind omdat hij of zo snel moet leren reageren. Zo wordt ook de fijne motoriek geoefend. In veel online games moet je als speler daarnaast navigeren in omgevingen of dingen bouwen. Hiermee kan een kind het ruimtelijk inzicht trainen. Ook moet je kind een beroep doen op het probleemoplossend vermogen, het geheugen, de creativiteit en het strategisch denken. Daarnaast moet hij of zij moet leren geduldig te zijn en vooruit te kijken. Als kers op de taart zijn veel games ook nog eens (deels) Engelstalig, dus leert je kind er veel Engelse woorden door.

Gedeelde interesse

Natuurlijk is het ontmoeten van anderen via online games niet alleen maar slecht. Het kan voor sommige kinderen moeilijk zijn om anderen te vinden met wie ze specifieke interesses delen. Wanneer je allemaal dezelfde game speelt, is dat alvast een element wat je bindt. Dat geeft een veilig gevoel, een gevoel van ‘onder ons’ zijn. Als je merkt dat dit een waardevol onderdeel is van het gamen voor je kind, moet je dat vooral niet willen verbieden. Maar de balans vinden met contact met de ‘echte’ wereld is wel van belang. De wereld is immers een stuk groter dan alleen mensen die hetzelfde leuk vinden als jij, en dat kun je maar beter op tijd leren en mee leren omgaan als kind.

Eenzaamheid

Wel is het verstandig om je af te vragen waar die devotie aan het online gamen vandaan komt bij je kind. Voor veel kinderen én volwassenen is online gamen een remedie tegen eenzaamheid. In de game ontmoet je immers gelijkgestemden waarmee je op een oppervlakkige manier tóch contact hebt. Het treurige is echter dat dit oppervlakkige contact vaak ter vervanging van volwaardig contact met andere mensen is. Observeer daarom de situatie van je kind goed. Voelt je kind zich inderdaad eenzaam? Dan is het zaak om daarmee aan het werk te gaan om ervoor te zorgen dat je kind niet volledig geïsoleerd raakt of blijft.

Je wilt het beste voor je kind. Dat is natuurlijk een gelukkig leven met veel vriendjes. Maar het loont niet om je kind te verbieden om te gamen. Zeker als dit iets waar hij of zij geluk uit haalt. Het hoeft alleen niet de hele tijd. Probeer een gezonde balans te vinden voor je kind.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like