Lifestyle

Hoe voed je je zoon op tot een fatsoenlijke man?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het gedrag van mannen ten opzichte van vrouwen en zelfs meisjes ligt heden ten dage weer extra onder de loep, nu blijkt dat er bij en rondom The Voice of Holland van allerlei wangedrag van mannen heeft plaatsgevonden. Daarmee zijn natuurlijk niet alle mannen vertegenwoordigd. Maar het is wel weer een indicatie dat er werk aan de winkel is om seksueel (getint) wangedrag in de toekomst te voorkomen. Dat begint bij de opvoeding van jongens. Wat kun jij als vader doen om je zoon op te voeden tot een fatsoenlijke man die op een passende manier met vrouwen en seks omgaat?

Hoe zit het met jouw beeld van genderongelijkheid en stereotypen?

Voordat je jouw zoon juist kunt voorlichten, is het goed om eerst eens goed naar jezelf te kijken. Jij bent nu volwassen, wat betekent dat je in een andere tijd bent opgegroeid. Wat heb jij meegekregen tijdens jouw jeugd en opvoeding en past dat nog bij het huidige tijdsbeeld? Denk je bijvoorbeeld nog in stereotypen en een bepaalde genderongelijkheid? Dan moet je eerst met jezelf aan de slag voordat je je wijsheid kunt doorgeven aan je kind.

Goede voorbeeld geven

Geen enkele les die je je zoon leert blijft plakken als je zelf niet het goede voorbeeld geeft. Dat betekent dat je ook moet nadenken hoe je je uit over seks en vrouwen. Als jij laatdunkend bent over vrouwen, is de kans groot dat jouw zoon dat ook wordt. Als jij dominant en zelfs agressief gedrag vertoont, is dat ook een slecht voorbeeld voor je zoon.

Doorbreek de dubbele moraal

Er bestaat bij velen nog steeds een dubbele moraal over seksualiteit, die neerkomt op de notie dat het voor mannen normaal is om seks te hebben met verschillende vrouwen, maar dat vrouwen een hoer zijn als ze regelmatig seks met verschillende mannen hebben. Dat is natuurlijk raar, want wat is eigenlijk het verschil? Deze dubbele moraal kan ook gedurende de puberteit bij jouw zoon stiekem naar binnen sluipen door wat hij om zich heen hoort. Wees er op tijd bij om je zoon duidelijk te maken dat jongens en meisjes allebei vrij zijn om naar eigen behoefte en inzicht seks te hebben.

Seks is oké, zolang iedereen het leuk heeft

Helaas zijn er mannen die het idee hebben dat seks een recht is, wat leidt tot menig (groeps)verkrachting. Dat terwijl seks natuurlijk helemaal geen recht is, maar autonomie over je eigen lichaam wel. Dát is wat je je zoon moet leren. Niet alleen om voor zichzelf op te komen (bij voorkeur al vanaf een jonge leeftijd), maar dat dat ook voor anderen geldt. Seks is prima, maar alleen als iedereen die eraan deelneemt dat ook wil en het naar zijn of haar zin heeft.

Jong geleerd is oud gedaan

We stipten al even aan dat het verstandig is dat je kind al vanaf jonge leeftijd leert opkomen voor zichzelf en zijn lichamelijke autonomie. Ook lessen over gelijkheid van genders kunnen al vroeg aangeleerd worden om te voorkomen dat er in de vorming toch een verkeerd beeld ontstaat dat uiteindelijk leidt tot ongewenst gedrag. Specifiek over seks praten is natuurlijk niet iets wat je al heel vroeg met een kind wilt doen, maar wacht er niet te lang mee. Zorg dat je kind de belangrijkste lessen van jou leert en niet elders de verkeerde ideeën oppikt.

Leer je zoon anderen aan te spreken

Ja, het is waar, niemand houdt van een goody two shoes die het plezier van anderen vergalt. Plezier mag echter niet ten koste van andermans gevoel van veiligheid en autonomie gaan. Als je kind merkt dat er over zijn of andermans grenzen gegaan wordt, is het belangrijk dat hij zich uitspreekt. Zeker ook als een ander daar zelf niet toe in staat lijkt en duidelijk hulp nodig heeft. Toekijken of wegkijken maakt je niet tot een fatsoenlijk mens.

Het blijft lastig om volledige controle te hebben over wat je kind meekrijgt. Als ouder ben je immers niet de enige factor van invloed. Wel kun je alert zijn op het gedrag wat je zoon vertoont en daarop bijsturen. Zo weet je zeker dat jij je best gedaan hebt om je zoon de juiste dingen te leren.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like