Men zegt wel eens: als je boven de 30 bent en je wordt wakker zónder rugpijn, dan ben je dood. Natuurlijk komt ouderdom met gebreken, maar dat wil niet altijd zeggen dat dat de oorzaak van je rugpijn is en je je er dus bij moet neerleggen. Waar kan het aan liggen als je dagelijks last van rugpijn hebt?
Overgewicht
Zonder te willen fatshamen, is het nu eenmaal zo dat overgewicht voor fysieke klachten kan zorgen. Rugpijn is er daar zeker een van. Als je veel vet rondom je buik hebt, wordt je rug daar ook mee belast. Dat kan ervoor zorgen dat je eigenlijk bijna voortdurend rugpijn ervaart. Heb je de combinatie van rugpijn en overgewicht, dan is het zeer aan te raden om te proberen af te vallen. Dit kan het probleem mogelijk oplossen. En natuurlijk is een gezonder gewicht sowieso beter voor je lichaam.
Slecht matras
Heb je iedere ochtend als je opstaat last van rugpijn? Dan kan je matras de boosdoener zijn. Dat kan op twee manieren zijn. Het kan zo zijn dat je een matras gebruikt dat al vele jaren meegaat en daardoor ingezakt en ‘op’ is. De levensduur van een goed matras is tien tot twaalf jaar, en als die jaren verstreken zijn is het simpelweg tijd voor een nieuw matras. De tweede optie is dat je matras nog niet ‘op’ is, maar gewoon niet het juiste type matras voor jouw lichaam is. Afhankelijk van je lichaamsbouw en -gewicht en de manier waarop je slaapt kan een specifiek type matras het meest geschikt zijn voor jou. Tijd voor een tripje naar een matrassenwinkel dus om je te laten adviseren en verschillende matrassen uit te proberen. Waarschuwing: goede matrassen zijn duur. Maar uitgerust wakker worden zonder rugpijn is ook wat waard.
Verkeerde werkhouding
Je werk kan ook een rol spelen in het veroorzaken van rugpijn. Heb je fysiek werk? Let dan goed op hoe je je lichaam belast. Gebruik je beenspieren en buikspieren om je rugspieren te ontlasten. Is het onmogelijk om je rug te ontzien bij je werk? Overweeg dan serieus om iets anders te gaan doen, want als je op jonge leeftijd je rug verpest, zit je daar de rest van je leven mee. Heb je een kantoorbaan? Besteed dan aandacht aan een ergonomische werkhouding. Je hebt een verstelbare bureaustoel nodig moet goede ondersteuning voor de rug, je moet op je bureau kunnen leunen zonder gebogen te zitten en de bovenrand van je beeldscherm moet op ooghoogte staan. Op deze manier kun je lichamelijke klachten door je werkhouding voorkomen.
Hernia of ischias
Het is natuurlijk mogelijk dat er lichamelijk iets verkeerd zit dat de rugpijn veroorzaakt. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je een hernia hebt. Bij een hernia staan de zenuwwortels in je rug onder druk als gevolg van een verzwakte wervelschijf die gescheurd of opgezwollen is. Dit zorgt voor hevige pijn in de onderrug. Het kan ook zo zijn dat een uitpuilende of gescheurde wervelschijf op je heupzenuw drukt. In dat geval spreken we van ischias. Je voelt dan ook pijn die uitstraalt van je bil langs één been naar beneden. Herken je deze zaken of vermoed je dat er zoiets aan de hand kan zijn, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts.
Chronische aandoeningen
Daarnaast zijn er aantal verschillende chronische aandoeningen die kunnen leiden tot lage rugpijn. Eén daarvan is fibromyalgie, dat vermoeidheid en wijdverspreide spierpijn veroorzaakt. Een andere mogelijk is spinale stenose, waarbij er een vernauwing van de ruimte rond het ruggenmerg ontstaan en er druk op de spinale zenuwen komt te staan. Ook kun je chronische rugpijn en stijfheid ervaren als gevolg van een ernstige ontsteking van je wervelkolomgewrichten. In dat geval spreken we van spondylitis. Vaak zijn mensen wel op de hoogte van hun chronische aandoeningen, maar als dat bij jou niet zo is en je toch iets herkent, is het verstandig om ermee naar de huisarts te gaan.
Belangrijk is om je rugpijn niet zomaar te accepteren als een feit in het leven. Probeer zeker de oorzaak te achterhalen, zodat het probleem mogelijk opgelost kan worden. Het is zonde en misschien zelfs onnodig om elke dag rugpijn te moeten ervaren.