Lifestyle

Weetjes over je gehoor!

Weetjes over je gehoor!
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Het gehoor is een belangrijk zintuig voor de mens. In het verkeer bijvoorbeeld is het gehoor een belangrijk onderdeel, denk maar eens aan het horen van de sirenes van een ambulance, brandweerauto of politieauto. Het op tijd kunnen anticiperen in het verkeer op deze hulpdiensten kan van levensbelang zijn, hoe eerder je de sirenes hoort des te eerder kun je ervoor zorgen dat zij je op een veilige wijze kunnen passeren en hun weg kunnen vervolgen naar waar zij nodig zijn. Maar er zijn vast een aantal weetjes over je gehoor die je nog niet wist maar wel belangrijk kunnen zijn.

Gehoorschade wordt niet alleen veroorzaakt door ouderdom

Gehoorschade wordt sinds een aantal jaren steeds meer veroorzaakt door het op een niet juiste manier van beschermen van het gehoor. Waar eerder ouderdom de meest voorkomende reden was van gehoorschade wordt het de laatste jaren steeds vaker veroorzaakt door slechte gehoorbescherming. Bij diverse beroepsgroepen wordt het gehoor op de proef gesteld door de machines en apparaten waarmee gewerkt wordt. Deze machines en apparaten maken veel geluid waardoor werknemers hun gehoor dienen te beschermen. Dit kan gedaan worden door het gebruik van otoplastieken of oorkappen.
Veel jongeren zetten de muziek via de oordopjes van hun telefoon te luid. Dit kan gehoorschade veroorzaken zoals oorsuizen, gehoorschade of zelfs gehoorverlies. Heb je het idee dat jouw kind last heeft van gehoorschade? Ga dan eens langs bij de audicien voor een gehoortest, op tijd signaleren van de schade kan erger voorkomen. Mocht het toch nodig zijn dat je kind een hoortoestel nodig heeft dan kan de audicien je daarbij goed helpen. Ook voor jongere mensen zijn er tegenwoordig mooie hoortoestellen en voor hen wordt de prijs van een hoortoestel vaak ook vergoed door de zorgverzekeraar.

Gehoorschade wordt niet alleen veroorzaakt door ouderdom

De andere zintuigen worden sterker door het gehoor

Het gehoor is een belangrijk zintuig op zichzelf maar wist je dat je gehoor de andere zintuigen sterker maken? Denk bijvoorbeeld eens na over wanneer u aan het eten bent. Het proeven van eten wordt intenser door het geluid wat je hoort tijdens het eten, de structuur van het voedsel geeft een geluid af waardoor je meer of juist minder van het eten geniet. Het kraken van het stuk toast wanneer je een hap neemt, het slurpen van de soep. Het gehoor maakt de smaakbeleving compleet. 

Geen enkel oor is gelijk

Alle oren zijn uniek, geen enkel oor is gelijk. Zelfs je eigen oren zijn qua vorm verschillend van elkaar. Oren zijn net als vingerafdrukken. Hierdoor zijn mensen ook te identificeren aan hun oren wanneer deze belangrijke kenmerken bevatten. Dit kunnen kenmerken zijn als elfenoren, met het bekende puntje erop, grote oorlellen maar ook de schelp van het oor is nooit gelijk. Dit omdat de schelp van het oor grotendeels uit kraakbeen bestaat en door het kraakbeen een unieke vorm krijgt.

Oorsmeer is niet vies

Ondanks de slechte naam die oorsmeer heeft, is oorsmeer niet vies. Oorsmeer heeft zelfs een belangrijke functie bij de eigen reiniging en hygiëne van uw oor. Het is dan ook zeker niet aan te raden om dagelijks uw oren schoon te maken met een wattenstaafje wat juist veel mensen wel doen. Met het wattenstaafje druk je het oorsmeer verder naar achteren het oor in waardoor het zich ophoopt in de gehoorgang. Hierdoor gaat je oor verstopt zitten en wordt het gehoor slechter. Bij niet op tijd het laten uitspuiten van je oor heb je een grote kans op oorinfecties, met zelfs kans op blijvende gehoorschade. Wacht daarom niet te lang met het bezoek aan de huisarts.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like