Als man is het overhemd een van de meest voorkomende en gebruikte kledingstukken. We dragen ze in zakelijke en formele situaties, maar ook in onze vrije tijd. Maar hoe zit het eigenlijk met de etiquette rondom overhemden? We bespreken een aantal punten rondom die etiquette.
In of uit de broek?
Moet een overhemd altijd ingestopt worden in de broek, of mag je hem ook ‘los’ uit de broek dragen? In een zakelijk of formele situatie is dat laatste eigenlijk ‘not done’. Dat biedt wel een uitdaging, want je moet er wel voor zorgen dat het overhemd goed ingestopt zit en blijft en niet opbolt rond je middel. Deze problemen ontstaan sneller als je een overhemd draagt eigenlijk iets te klein of juist te groot is. In je vrije tijd is er niets mis mee om je overhemd uit de broek te dragen. Het kan er zelfs onnodig formeel uitzien als je hem dan instopt. Het is dus een kwestie van de situatie goed inschatten.
De bovenste knoop
Die bovenste knopen van een overhemd, wat moet je daar nu eigenlijk mee? In een zakelijke situatie is het raadzaam om het overhemd zo ver mogelijk dicht te knopen, hoewel je de bovenste knoop open mag laten als je een stropdas draagt. Draag je dit wel, dan is het eigenlijk de etiquette om ook die bovenste knoop te sluiten. Dit kan echter oncomfortabel zitten, hoewel ook daarbij de juiste maat een rol kan spelen. Gelukkig kun je met de knoop van je stropdas verdoezelen dat je de bovenste knoop je niet dicht hebt zitten. In je vrije is er niets raars aan om je overhemd tot de tweede of zelfs de derde knoop open te laten. In dat laatste geval is het wel raadzaam om er een shirt of hemd onder te dragen, anders wordt het wel erg sexy.
De onderste knoop
Maar wat doe je dan met de onderste knoop van het overhemd? In de meeste gevallen is deze gewoon gesloten. Dus wanneer je het overhemd over de broek draagt, maar ook wanneer je hem instopt. In dat laatste geval kan het niet sluiten van die knoop ervoor zorgen dat ergens in de loop van de dag door het bewegen onverhoopt de ‘flappen’ uit elkaar getrokken worden en je buik of shirt zichtbaar wordt net boven de broek. Een uitzondering op het sluiten van de onderste knoop is wanneer je er een trui overheen draagt en het overhemd er onderuit laat steken. Dan werkt het doorgaans beter om die onderste knoop open te laten.
De boord
Overhemden bestaan met twee boordtypen: kleine, zachte boorden en grotere, stijve boorden. Die laatste is de beste optie wanneer je strak in het pak gaat. Zo’n boord blijft onder een colbert netjes in model en goed op zijn plek zitten. Ook kun je er op een nette manier een stropdas onder kwijt. Voor een meer casual look werkt zo’n stijve boord echter helemaal niet, omdat je er dan toch uitziet als een zakenman. Het kleine zachte boord leent zich daar beter voor. Dit zit ook wat comfortabeler rond je nek en bied je wat meer bewegingsruimte. Voor een gewone dag op kantoor is een zachte boord niet per se ongeschikt, maar dat ligt ook een beetje aan de bedrijfscultuur. Overhemden zonder kraag bestaan overigens ook nog, maar die zijn vooral geschikt om in je vrije tijd te dragen bij warm weer.
Mouwen
Wanneer je een overhemd draagt zonder een jasje eroverheen, kun je de neiging hebben om de mouwen op te rollen. Hoewel je dan letterlijk de handen uit de mouwen steekt, wil dat niet zeggen dat dit passend is voor op het werk. Dit hangt een beetje af van de bedrijfscultuur. Is die wat relaxter, dan kun je je lange mouwen best oprollen. In je vrije tijd staat je uiteraard vrij om je mouwen op te rollen. Het oprollen van de mouwen kun je op twee manieren aanpakken. De meest gebruikte methode is om telkens een stuk stof van de breedte als de manchet om te slaan tot de mouw nog maar tot net onder of boven de elleboog komt. Je kunt echter ook eerst de manchet tot op de bovenarm omslaan en vervolgens het onderste gedeelte van de dubbelgevouwen stof naar boven vouwen, net zo vaak totdat de stof en de manchet bij elkaar komen. Overhemden die van zichzelf korte mouwen hebben, zijn eigenlijk alleen geschikt als je casual gekleed gaat.
Dat is een notendop de etiquette rondom overhemden. Uiteindelijk ga je natuurlijk zelf over hoe je je aankleedt, maar als je aan de sociale normen wilt voldoen, kun je deze regels hanteren.