Baarden

Welke soort baard past bij jouw gezichtsvorm?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Ben je vrij om zelf te kiezen wat voor soort baard of snor je laat staan? Natuurlijk! Betekent dat iedere type baard of snor je ook staat? Natuurlijk niet! Eén van de belangrijkste factoren bij of een baard jou staat, is de vorm van je gezicht. Bepaalde gezichtsvormen lenen zich nu eenmaal beter voor bepaalde baarden of snorren. Daarom bespreken we hier welke soort baard of snor bij verschillende gezichtsvormen passen. Pak het meetlint er maar alvast bij!

Ovaal

Bij een ovaal gezicht is het voorhoofd groter dan de kaaklijn. Daarnaast is de lengte van het gezicht groter dan de breedte van de jukbeenderen. De hoek van de kaak is afgerond. Veel baardstijlen werken bij een ovaal gezicht. Om je gezicht wat langer te laten lijken, kun je bijvoorbeeld een sik laten staan of een korte baard zonder snor. Voor wat meer breedte in je gezicht kun je voor een vollere baard of een Garibaldi-baard (een brede, volle baard met een ronde onderkant, verbonden met een snor) gaan.

Langwerpig

Bij een langwerpig gezicht zijn het voorhoofd, de kaaklijn en de jukbeenderen ongeveer even groot. De lengte van het gezicht is wel groter. De gezichtsvorm is een beetje smaller en langer dan bij een ovale gezichtsvorm. Bij een langwerpig gezicht is het zeer aan te bevelen om vooral aan de zijkanten van het gezicht een vollere baard te laten staan, om zo de illusie te creëren dat het gezicht wat breder is. Een schippersbaard (een wat meer getrimde volle baard), Bandholz-baard (een wat wildere, lange baard met snor), ‘all over’ baard of lange stoppels helpen hierbij.

Rechthoekig

Heb je een rechthoekig gezicht, dan heb je een bredere kin en een sterke kaaklijn, waarbij de lengte van het gezicht wel get het grootste kan zijn, met vergelijkbare jukbeenderen en voorhoofd. Door de hoekige kenmerken van het gezicht met je voorzichtig zijn dat je deze kenmerken niet te veel benadrukt, omdat je gezicht er dan nog langwerpiger uit gaat zien. Daarom is het beter te kiezen voor een baard die ervoor zorgt dat je wat meer breedte in het gezicht krijgt. Dat kan de eerdergenoemde Garibaldi-baard zijn, een sik of een Bandholz-baard of schippersbaard.

Diamantvorm

Heb je een diamantvormig gezicht, dan heb je een spitse kin. De gezichtslengte is het grootst, met daarna het voorhoofd, de jukbeenderen en de kaaklijn, die het kleinst is. Door de ruitvormige gezichtsvorm hebben mannen met een diamantvormig gezicht vaak een kortere haarlijn aan de bovenkant en inhammen. Veel baardvormen passen hierbij, behalve baarden die het gezicht (nog) langer laten lijken. Kies voor een volle baard om de kin minder smal te laten lijken.

Vierkant

Bij mannen met een vierkant hoofd zullen zijn alle afmetingen ongeveer even groot en is de hoek van de kaak is scherp. De vorm is wat minder hoekig dan bij een rechthoekig gezicht. Om je gezicht wat uit te rekken, kun je volle baard laten staan. Om meer nadruk te leggen op de mannelijke, vierkante kaaklijn kun je kiezen voor een sikje of de ducktail baard (relatief korte baard die in een punt loop onder de kin). Een chin strap of stoppelbaard staat ook goed bij een vierkant gezicht.

Driehoekig

Heb je een driehoekige gezichtsvorm, dan is je voorhoofd breed en kort, met wat kleinere jukbeenderen en een kleine kaaklijn. De lengte van het gezicht doet er minder toe.

Met een driehoekig gezicht kun je het beste een stoppelbaard of een chin strap dragen. Maar ook een snor zonder baard of beardstache is een goede optie. Bakkebaarden staan hier ook goed bij.

Rond

Mannen met een rond gezicht hebben een gezichtslengte en een breedte van de jukbeenderen die ongeveer hetzelfde zijn. De gezichtstrekken zijn voornamelijk rond in plaats van wat hardere trekken. In principe geldt hier hetzelfde als bij een vierkant gezicht: je kunt het beste je baard wat korter houden rond de kaak en wangen. Kies bijvoorbeeld voor een sik in combinatie met een stoppelbaard. Een ducktail baard, Van Dyke baard (een vol sikje met een zwevende snor) of Balbo baard (een baard zonder bakkebaarden en een getrimde, zwevende snor) werkt ook.

Heb jij al een baard die afgestemd is op je gezichtsvorm, of ben je hiermee wellicht tot het inzicht gekomen dat je beter een ander soort baard kunt nemen op basis van de vorm van je gezicht? Ook als je minder baardgroei hebt zijn er mogelijkheden voor een andere baard.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like