Lifestyle

De wereldberoemde Malt Whisky Trail

De wereldberoemde Malt Whisky Trail
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

In het Noorden van Schotland ligt aan de voet van de Highlands de regio Speyside. Het ligt ruwweg tussen Inverness en de Great Glen in het westen, en Aberdeen aan de oostkust.

Dit gebied is verantwoordelijk is voor tweederde van de single malt productie van heel Schotland. The Highlands zijn dan wel grootste whiskyregio in omvang, Speyside is veruit de meest productieve. Onder de malts die hier gestookt worden bevinden zich enkele ook voor Nederland bekende namen.

Het gebied staat naast zijn uitzonderlijke whisky’s ook bekend om zijn prachtige natuur en heuvelachtige vergezichten. Het lijkt op veel plaatsen alsof de tijd hier stil is blijven staan. Je zult even moeten wennen als je rechtstreeks vanuit ons drukke Holland hier aankomt. Veel van de landelijk gelegen vakantiewoningen die je hier kunt boeken via Holidu hebben die typische rustieke Schotse uitstraling.

Whisky en de Speyside regio

Een whisky die de naam Speyside draagt moet gestookt worden in de buurt van de rivier de Spey. Made in the Strathspey area, dat is hoe de Schotten het zelf noemen. De whisky’s worden in twee verschillende ‘kampen’ ingedeeld.

Aan de ene kant heb je lichte en wat ‘vet’ aandoende variant. Die worden ook wel de ‘lunch-time’ whisky’s genoemd. Glenlivet is hier een bekend voorbeeld van. Aan de andere kant zijn er de rijkere en zoetere, meer sherry-achtige tegenhangers zoals Macallan en Glenrothes.

We zetten de top tien whisky’s uit de Spey regio even voor je op een rijtje:

  1. The Glenlivet
  2. Glenfiddich
  3. Ardmore
  4. Glenrothes
  5. The Balvenie
  6. Aberlour
  7. The Macallan
  8. Speyburn
  9. Glen Moray
  10. Tamdhu

Over ieder van deze topproducten kunnen we tientallen opmerkelijke verhalen en historische anekdotes vertellen. Maar wanneer we dat hier zouden doen, komen we in deze bespreking nooit aan het eigenlijke onderwerp toe: de Malt Whisky Trail. Bovendien kun je tijdens de trail die verhalen uit eerste hand vernemen. Verteld met het typische Schotse accent en door de betrokken stokers zelf.

Whisky en de Speyside regio

De Malt Whisky Trail dag na dag

Je kunt in Schotland talloze whisky routes volgen. Je kunt zelfs helemaal je eigen pad uitstippelen, maar dan kun je wel wat belangrijke bezienswaardigheden en stokerijen missen.

Wanneer je de beroemde Malt Whisky Trail volgt, ga je op bezoek bij niet minder dan zeven actieve stokerijen. Je komt ook langs de enige nog werkende kuiperij van het Verenigd Koninkrijk en bezoekt een stukje Schotse geschiedenis in een historische distilleerderij.

Je kunt alles makkelijk vanuit één uitvalpunt doen. Het totale traject is niet meer dan 74 mijl (118 km) lang. Je kunt een hotelkamer boeken om te overnachten. Maar je kunt ook een leuke vakantiehuis huren. Je kunt dan na deze driedaagse tour even uitblazen en de rest van de omgeving verkennen.

Wat brengt de eerste dag?

Je eerste dag start in het hart van de county, en we beginnen meteen met een bezoek aan een topproduct. De eerste van de zeven distilleerderijen is die van The Glenlivet in Banffshire. Een mooie start. De toegang is gratis en de rondleiding gaat langs de geschiedenis van de single malt en vooral The Glenlivet whisky’s. Op het einde van de tour krijg je nog een glaasje heerlijke 12 of 18 jaar oude The Glenlivet, of Glenlivet Nadurra whisky.

Na deze eerste kennismaking volg je de rivier de Spey naar het noorden. In Knockando kun je de tweede stokerij bezoeken, die van Cardhu. Van hieruit gaat het naar de nabijgelegen Speyside Cooperage, zoals gezegd de enige nog actieve kuiperij van Engeland.

Je leert er hoe de vaten gemaakt worden. Via je een film krijg je nog extra informatie over de kuiperijen. Je ziet de meesterkuipers ter plekke aan het werk, en je kunt naderhand zelf je mini-vaatje in elkaar timmeren.

Op tijd uit de veren voor dag twee

Voor dag twee staan bezoeken aan drie distilleerderijen op het programma. En je start meteen bij een van de bekendste. Glenfiddich is wellicht een van de meest herkenbare namen die we ook in eigen land tussen de whiskyflessen in de plaatselijke bar tegenkomen.

Maar deze gouden drank in niet enkel bij ons goed bekend, het is een van de meest geroemde malts van Schotland. In 1887 liepen de eerste druppels Glenfiddich in de vaten. Probeer er de Pioneer’s Tour te reserveren. Het duurt een halve dag, maar is echt de moeite waard. Je bezoekt daarna nog de stokerij van Glen Grant en tot slot die van Strathisla.

Dag drie: afsluiten met het whiskymuseum

We hebben op de laatste dag drie nog twee distilleerderijen tegoed om te bezoeken. In het pittoreske dorpje Elgin doen we Glen Moray aan. Wanneer je hier voor de Fifth Chapter Tour kiest, wordt je rondgeleid door de huidige manager van dit uiterst charmante whiskybedrijf. Je proeft dus ook meteen deze topper in het exclusieve gezelschap van de maker zelf.

Van hieruit gaat de trip naar de Benromach distilleerderij in het meer westelijk gelegen Forres. Na je bezoek hier is er nog een laatste opmerkelijke stop om de Malt Whisky Tour af te sluiten.

De historische distilleerderij Dallas Dhu, ook in Forres, was in de 19de eeuw een actieve stokerij. Nu is het helemaal ingericht als whiskymuseum, waarin je alles wat met whisky te maken heeft nog eens kunt bekijken.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like