Lifestyle

Verschillende stadia van kaalheid en hoe ermee om te gaan

Verschillende stadia van kaalheid en hoe ermee om te gaan
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Sommige mannen hebben tot aan hun dood een aardige bos haar op het hoofd. Anderen beginnen al vroeg kaal te worden. Daar doe je weinig aan, want het zit in de genen. Je hebt ermee te dealen. Weinig mannen zitten erop te wachten dat ze hun hoofdharen kwijtraken en kaal worden, maar als het je overkomt, overkomt het je. Dan moet je een manier vinden om er op een acceptabele manier mee om te gaan, zodat je nog steeds met zelfvertrouwen de deur uit durft of je aan je partner durft te vertonen. In de praktijk is echter te zien dat niet alle mannen even goed weten wat ze het beste kunnen doen met hun haar in hun stadium van kaalheid. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips voor hoe je om zou kunnen gaan met verschillende stadia van kaalheid.

Eerste haarverlies

Het eerste haarverlies merk je vooral op je hoofdkussen en mogelijk ook op andere plekken waar je plukken haar vindt. Dat kan erg verontrustend zijn. Als je je er zorgen over maakt, kun je het zeker met de huisarts bespreken om te checken of er niet iets ernstigs aan de hand is. Vaak is het echter het eerste stadium van een natuurlijk kalingsproces. Die eerste haren die je kwijtraakt zijn vaak nog niet zo waarneembaar in je kapsel, dus in eerste instantie is er weinig reden om iets te veranderen aan je haarstijl. Wel is het tijd om je alvast mentaal te gaan voorbereiden op de voortgang van het proces en hoe je daarmee om zal gaan.

Inhammen

Bij veel mannen uit de eerste zichtbare fase van kaal worden in de vorm van ‘inhammen’: het haar vooraan op je hoofd komt langzamerhand een beetje op een schiereilandje te staan. Het feit dat het waarneembaar is, maakt het echter nog niet direct een probleem om op in te grijpen. Veel mannen houden hun kapsel ongeveer gelijk terwijl er inhammen ontstaan. Dat is geen rare look, omdat heel veel mannen dit hebben. Nu je nog relatief veel haar hebt, is het ook zonde om het er al af te halen. Het staat je waarschijnlijk nog steeds prima, al is het iets minder in kwantiteit dan voorheen.

Verschillende stadia van kaalheid en hoe ermee om te gaan

Dun bezaaid

Niet alle mannen krijgen echter per se inhammen als eerste waarneembare stadium, maar krijgen in plaats daarvan dun waar vrij makkelijk doorheen te kijken is. Een dun bezaaid hoofd, noemen we dat dan maar. Dat is geen reden om je hoofd meteen kaal te scheren, wat ook al heb je relatief weinig haar, je kunt ze wel laten groeien. Gebruik die lengte om je haren bijvoorbeeld zijwaarts te kammen, zodat de ‘gaten’ niet meer zo opvallen. Achterwaarts is juist geen goede optie, omdat ze dan juist wel goed zichtbaar zijn.

Kale kruin

Je kalingsproces neemt serieuze vormen aan als je een kale kruin begint te krijgen. Dit kan de volgende stap zijn na het ontstaan van inhammen, maar een kale kruin kan ook zonder die inhammen ontstaan. Blijft het bij een kaal ‘eiland’, dan kun je nog overwegen om je haren wat langer te laten groeien en naar achteren te kammen. Er bestaan ook wel camouflagemiddelen om de kale plek te verdoezelen, maar of dat een pad is wat je moet willen bewandelen? Een andere optie is om er in deze fase voor de kiezen je haar te millimeteren of helemaal weg te scheren en voor een kaal hoofd te gaan. Dat is zeker de beste keuze als de inhammen de kale plek op de kruin bereikt hebben, want een eilandje met haar voor op je hoofd is geen beste look.

Hoefijzerpatroon

Als ook het haar aan de voorkant geheel verdwenen is, samen met het haar op de kruin, maar niet aan de zijkanten en de achterkant van je hoofd, spreken we van een zogenaamd ‘hoefijzerpatroon’. Dit is toch echt het moment om voor een geheel kaal hoofd te kiezen, want met zo’n hoefijzer zie er vaak ouder (en saaier) uit dan je bent. Natuurlijk is het even slikken, maar wees niet bang voor het hebben van een gladgeschoren hoofd, want dat straalt juist vaak zelfvertrouwen en kracht uit. Dat doet een hoefijzerpatroon bij wat jongere mensen juist níet. Dit schept wel de verplichting om het regelmatig bij te houden. Zorg er ook voor dat je je hoofd goed verzorgt om irritatie en droogheid te voorkomen. Niet alleen omdat je er moet scheren, maar ook omdat de hoofdhuid nu minder beschermd wordt. Bovendien staat het niet mooi om een geïrriteerde huid te hebben bij een kaal hoofd. Geen zin in een kaal hoofd? Wees er op tijd bij om voor een haartransplantatie te gaan!

Eén ding staat voorop: er is geen reden om schaamte te voelen omdat je kaal wordt. Dat overkomt namelijk heel veel mannen. Zo is de natuur, dat is heel gewoon. Overkomt het je op jonge leeftijd? Dat is vervelend, maar ook dan ben je zeker niet de enige. Grijp het aan om jezelf een nieuwe look aan te meten die je hernieuwd zelfvertrouwen kan bieden. Een kaal hoofd kan immers ook stoer zijn en overtuigdheid uitstralen, en er zijn meer dan genoeg vrouwen (en mannen) die dat juist bijzonder aantrekkelijk vinden. Niet getreurd dus, maar maak er het gewoon het beste van, net als met alle andere uitdagingen in het leven.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like