We leven in een sterk geglobaliseerde wereld, Engels is de taal die overal ter wereld verstaan wordt, dus muzikale producten uit Engelstalige landen kunnen gemakkelijk de hele wereld veroveren. Toch? Dat betekent echter niet dat ook in die landen muzikanten en bands succes kunnen hebben zonder buiten de eigen grenzen bekendheid te scoren. Zodoende is er bijvoorbeeld ook een hoop Australische muziek die je alleen vindt als je ernaar zoekt. We zetten acht fijne Australische liedjes op een rij die hier geen deuk in een pakje boter hebben weten te slaan.
Paul Kelly – How To Make Gravy
Kerstmis in Australië werkt anders dan wij hier gewend zijn. Het is er dan zomer, dus het kerstdiner kan zomaar van de barbecue komen. De jus is een belangrijke, traditionele smaakmaker bij het Australische kerstdiner. De Australische zanger en songwriter Paul Kelly, een god onder de Australische artiesten, schreef een a-typisch kerstlied over een man die zijn kerst in de cel moet doorbrengen en met weemoed denkt aan zijn familie die zonder hem kerst viert. Iedere Australiër kent en houdt van dit prachtige nummer, maar buiten Australië kennen maar weinig mensen het.
Hunters and Collectors – Back on the Breadline
Hunters and Collectors was een band van stoere Australische mannen met stevige muziek met stevige boodschappen, omlijnd met een blazerssectie. ‘Back On The Breadline’ valt een beetje buiten die stijl, en ligt wellicht daarom wat makkelijker in het gehoor. Het nummer vertelt over iemand die ooit trots en welvarend was, maar nu in de rij staat voor een uitkering. Een fijn rocknummer.
The Swingers – Counting The Beat
Sommige nummers kunnen in tweeënhalve minuut als een worm je oren binnendringen en daar blijven hangen. ‘Counting The Beat’ heeft een aanstekelijk ‘la-ta-di-da’ gedeelte dat je kunt blijven neuriën. Technisch gezien is zanger/gitarist en auteur van het nummer Phil Judd een Nieuw-Zeelander, maar de rest van de band is Australisch en de band maakte deel uit van de scene van de lokale muziek in Australië, waar dit nummer een gigantische hit werd.
Icehouse – Great Southern Land
De band Icehouse, die in feite vooral om zanger Iva Davies draaide, wordt nog wel eens gedraaid op de Nederlandse radio met ‘Crazy’ en vooral het erg typische jaren ’80-nummer ‘Hey, Little Girl’. Het nummer ‘Great Southern Land’ is een ode aan Australië en staat bol van de sfeer, maar is misschien zo ‘inside’ dat het daarom vooral door Australiërs gewaardeerd wordt. Wel werd het nummer gebruikt in de film Young Einstein.
Tina Arena – Heaven Help My Heart
Tina Arena is op zich een redelijk bekende Australische zangeres. Haar nummer ‘Sorrento Moon (I Remember) had nog wel succes in Europa, en ze nam ook platen op in het Frans. Uit dezelfde periode als het eerder genoemde nummer komt de power ballad ‘Heaven Help My Heart’, dat erom vraagt om hard meegezongen te worden. Wel schuurt het nummer een klein beetje tegen country aan, wat mogelijk niet iedereen zal bevallen.
Mondo Rock – Summer of ‘81
Hoewel dit nummer nu een beetje belegen klinkt door de gedateerde productie die een nummer uit begin jaren ’80 laat klinken alsof het uit de tweede helft van de jaren ’70 komt, is ‘Summer of ‘81’ een heerlijk stukje popmuziek. Misschien nog wel meer dan de hierboven genoemde liedjes en bands is Mondo Rock erg gebonden gebleven aan de Australische markt, waar het van deze zelfde plaat maar liefst vier singles tot hits wist te verheffen.
Kids In The Kitchen – Revolution Love
Hoewel de vorige zich hier ook misschien voor kwalificeert, moet er natuurlijk minstens één nummer op een lijstje als dit zijn dat echt een beetje fout is. Kids In The Kitchen was echt een beetje een foute ‘leuke jongensband’ in de jaren ’80, en eerlijk gezegd is het meeste wat ze gemaakt hebben niet zo memorabel. Opmerkelijk is ‘Revolution Love’ de laatste single voordat de band uit elkaar ging en ook meteen de beste. Gewoon een lekker popliedje waarin wel een vreselijke drumcomputer wordt gebruikt.
The Angels – Am I Ever Gonna See Your Face Again?
The Angels was een Australische rockband die ook in Amerika wat voet aan de grond heeft gekregen. In Australië de band echter veel meer een instituut dan elders. Dit lekkere rocknummer was een vaste meezinger voor het publiek, waarbij die altijd de tekst van het refrein (‘Am I ever gonnan see your face again?’) aanvulden met de kreet ‘no way, get f*cked, f*ck off!’.