Als men ben je door biologie én sociale normen gedwongen om fan te zijn van barbecueën en daarbij ook nog eens een grillexpert te zijn. Dat klinkt dramatisch, want veel mensen vinden het gewoon leuk om te barbecueën, en dat is het natuurlijk ook. Jammer dan ook dat het barbecueseizoen ophoudt wanneer het weer kouder wordt en de avonden donkerder. Of toch niet? Je bepaalt zelf wanneer je de barbecue aansteekt, en het geval want dat de winterbarbecue steeds meer ‘in’ begint te raken. We bespreken negen ingrediënten voor een geslaagde winterbarbecue. Dat mag je letterlijk nemen, want we hebben het niet over zaken als sfeer en gezelligheid.
Wintergroenten
Bij een winterbarbecue horen winterse groenten. Sowieso is het altijd een goed idee om seizoensgroenten te gebruiken, maar bij een barbecue in winterse sfeer is het eigen een must om zaken als pompoen, spruitjes, wortels en pastinaak te hebben voor op de barbecue. Marineer ze wel eerst even met kruiden en olijfolie voordat je ze op de grill legt. Dan vormen ze een heerlijk bijgerecht.
Stevig vlees
Menig man (en wellicht ook vrouw) zal vinden dat een barbecue geen barbecue is zonder vlees, en dat geldt dan net zo goed voor een winterbarbecue. Maar wat voor vlees is passend bij zo’n winters grillfestijn? Het is vooral ‘stevig’ vlees dat goed past bij de winterse sfeer. We hebben dat over lamsvlees, varkensvlees en rundvlees, die uitstekende keuzes vormen. Maar je kunt natuurlijk gezien het seizoen ook wild overwegen. In ieder geval is het lekker om het vlees vooraf te marineren met kruiden en specerijen voor extra smaak.
Winterse kruiden en specerijen
We noemden kruiden en specerijen al. Ook hiermee kun je je gerechten voor de winterbarbecue een extra winterse touch geven. Geschikte kruiden en specerijen om dit effect mee te bereiken zijn bijvoorbeeld rozemarijn, tijm, salie, kaneel en nootmuskaat. Dit zijn kruiden en specerijen die warmte en diepte toevoegen aan je gerechten.
Stoofpotgerechten
Winter is natuurlijk ook de tijd van heerlijke stoofpotgerechten. Nu zijn dit niet per se gerechten om op de barbecue te bereiden, maar je kunt ze natuurlijk wel erbij serveren al bijgerecht. Bereid een heerlijke rundvleesstoofpot, goulash of een stoofschotel met seizoensgebonden ingrediënten voor door ze langzaam te laten garen voor een rijke en hartige smaak. Dan wordt het extra genieten bij je winterbarbecue.
Warme bijgerechten
Naast de stoofpotjes, mogen andere bijgerechten niet ontbreken om het diner compleet te maken. Wat te denken van lekkere, vullende dingen zoals aardappelgratin, risotto of gekruide rijst. Zeker op een koude winteravond is dat heerlijk comfort food om je buik mee te vullen.
Hartige sauzen en glazuren
Bij een mooie stukje vlees hoort eigenlijk ook een mooie saus en/of glazuur. En als je die niet bij je vlees wel, dan misschien wel bij je aardappelen. Om in winters thema te blijven kan een cranberry-sinaasappel glazuur heerlijk zijn om je gerecht te verrijken. Of een portsaus om een feestelijk tintje toe te voegen aan je vleesgerechten.
Krachtige, verwarmende dranken
In de winter wil je warm blijven, en dat is zeker ook het geval als je buiten gaat eten tijdens je winterbarbecue. Daarom mag de warme glühwein niet ontbreken, die overigens niet alleen in ‘rode’ maar ook in een ‘witte’ variant bestaat. Warme chocolademelk is lekker voor bij het dessert, net als een kop kruidige thee of koffie met een vleugje likeur.
Gegrilde kazen
Een kaasplankje is een heerlijk dessert bij een winterse barbecue. Probeer winterse kazen te vinden. Friese nagelkaas zou bijvoorbeeld niet misstaan. Maar het is ook een goed idee om camembert of brie in te slaan. Niet per se voor het kaasplankje zelf, maar voor op de barbecue. Zo kun je heerlijke gesmolten kaas krijgen voor op je bord, wat je diner extra luxe maakt!
Chocoladefondue
Liever een zoet dessert, of een zoet dessert náást het eerdergenoemde kaasplankje? Dan is het een leuk idee om af te sluiten met een kleine chocoladefondue of een chocoladefondue. Je kunt dan marshmallows en vers fruit gebruik om in de gesmolten chocolade te dippen.
Natuurlijk kun je ook de gegrilde producten binnen serveren. Dan ga je echt alleen voor de smaak van de barbecue, want bij een echte barbecue ben je natuurlijk buiten. Met een mok lekkere, warme glühwein is dat best vol te houden, en je mag er echt wel een paar terrasverwarmers of een vuurkorf tegenaan gooien om het draaglijker te maken. Eén ding staat voorop: het gaat om het genieten van het lekkere eten en het gezellige samenzijn, welke keuze je ook maakt. Haal dus je barbecue van stal en steek hem deze winter nog aan! Nodig je vrienden of familie uit en waarschuw ze dat ze van tevoren zo min mogelijk moeten eten, want met al dit lekkers staat ze een stevige winterse maaltijd te wachten.