Lifestyle

Duurzame alternatieven voor alledaagse gebruiksvoorwerpen

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

We leven in een tijd waarin het bewustzijn van de manier waarop we met zijn allen het milieu belasten steeds groter wordt, en de wil om hier wat aan te doen groeit. Daarom komen er steeds meer stimuleringsmaatregelen vanuit de overheid om ons over te krijgen op duurzame alternatieven voor bijvoorbeeld de benzineauto en de gasgestookte cv-ketel. Maar daar hoeft het natuurlijk niet bij te blijven. Ook in het dagelijkse leven kun je op eigen initiatief een positieve bijdrage leveren. Dat kan bijvoorbeeld door geen vlees meer te kopen en eten, maar het kan ook door duurzame alternatieven voor alledaagse gebruiksvoorwerpen te gaan gebruiken. We geven je een aantal voorbeelden van zulke duurzame producten.

Biologisch afbreekbare afvalzakken

Als het goed is, scheid je netjes je afval en help je daarmee het minder belasten van het milieu al een handje. Jammer is alleen wel dat we ons afval doorgaans in plastic zakken verzamelen, en plastic behoort valt in de meeste gevallen niet onder duurzame materialen. Maar je kunt wel degelijk voor een alternatief voor regulier plastic kiezen. Er bestaan namelijk ook biologisch afbreekbare pedaalemmerzakjes. Hoewel deze nog steeds niet zo heel snel afbreken, bieden ze wel een hele vooruitgang op de gewone plastic zakken.

Wattenstaafjes van bamboe

Bakjes met wattenstaafjes kosten zowat niks, en dat is op zich fijn. Maar deze standaard wattenstaafjes bestaan wel grotendeels uit plastic, en zoals we net al stelde is dit niet biologisch afbreekbaar. Toch moet je ook je oren schoon kunnen houden zonder schuldgevoel ten opzichte van het milieu. Als je bereid bent wat meer uit te geven, kun je ook wattenstaafjes kopen die van bamboe gemaakt zijn. Relatief zijn deze prijzig, maar het gaat om nog steeds maar om een klein bedrag dat je uitgeeft om maandenlang van één verpakking gebruik te kunnen maken. Het is slechts een kleine investering in duurzamer leven. Hetzelfde kun je overigens doen met je tandenborstel, want ook deze zijn in bamboe-uitvoering verkrijgbaar.

Wasbare wattenschijfjes

Een ander bekend badkamerproduct is het wattenschijfje, die waarschijnlijk meer gebruikt wordt door je vriendin of echtgenote dan door jouzelf. Deze verdwijnen na één keer gebruiken meteen in de prullenbak, en leveren daarmee een hoop afval op. Dit kan vermeden worden, want er bestaan daadwerkelijk wasbare wattenschijfjes die je telkens kunt blijven hergebruiken. Je hoeft er dus maar één set van aan te schaffen. Dat scheelt uiteindelijk ook nog eens in de portemonnee!

Herbruikbare rietjes

Drink jij graag met een rietje? Het plastic rietje is een vervuilend product, maar er is een duurzaam alternatief voor rietjes van kunststof. Je kunt gaan voor papieren rietjes, die ook wegwerpbaar zijn maar een stuk duurzamer. Beter nog is een rietje van roestvrij staal, want deze kun je blijven hergebruiken. Bestel je een drankje in een horecagelegenheid waar de rietjes ‘gewoon’ van plastic zijn, zeg dan dat je geen rietje hoeft in het kader van duurzaamheid. Wil je toch graag uit een rietje drinken, neem dan je eigen stalen rietje mee.

Een eigen koffiebeker voor onderweg

Reis jij geregeld met de trein en heb je daar dan graag een kop koffie bij? Een verpakking om mee te nemen is bij de Kiosk of Starbucks doorgaans van papier of plastic gemaakt en wordt komt na één keer gebruiken in het afval terecht zonder dat ze gerecycled kunnen worden. Dit is helemaal niet nodig, want er is een goed alternatief voor plastic bekers en papieren bakers: neem je eigen, afwasbare koffiebeker mee van thuis. De eerder genoemde koffieverstrekkers bieden namelijk korting aan voor mensen die zelf een eigen koffiebeker meenemen.

Je eigen bestek voor onderweg

Nog een tip voor onderweg. Koop jij onderweg regelmatig eten waar je wegwerpbestek bij krijgt? Ook dit levert onnodig afval op, want ook dit bestek belandt na één keer gebruiken in de prullenbak. Neem daarom liever je eigen bestek mee van thuis. Dit kan gewoon bestek uit de besteklade zijn, maar je kunt ook een afwasbare set voor onderweg aanschaffen. Dit is vaak ook beter bestek dan het wegwerpbestek dat je krijgt.

Lunchbox gebruiken

Ben je iemand die zijn lunch thuis maakt en meeneemt naar het werk? Daar is niets mis mee, want dit vergroot alleen maar de kans dat je gezond eet én het scheelt geld. Neem je echter je eten mee in boterhamzakjes, dan zou je eens kunnen overwegen om een fatsoenlijke lunchbox aan te schaffen. Niet alleen is je voedsel daarin beter beschermd, het levert ook geen afval op!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like