Sports

Beginnen met schietsport: wat zijn regels rondom het kopen en gebruiken van een luchtbuks?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Ben jij die gast die op de kermis altijd naar de schietkraam gaat? En heb je ook altijd prijs, of wil je graag werken aan je skills zodat je volgend jaar wél prijs hebt? Dan kom je misschien in de verleiding om aan schietsport te gaan. Schietsport is een uitstekende oefening in coördinatie en precisie en er is niks mis mee om daaraan te willen werken. En ja, zo’n geweer in je hand geeft natuurlijk ook wel een verleidelijk gevoel van power. Maar dit is niet de Verenigde Staten. In Nederland koop je niet zomaar een wapen en mag je er ook geen zomaar even bij je dragen. Hoe zit het dan met luchtbuksen? We bespreken de regels rondom het kopen en gebruiken van een luchtbuks.

Luchtdrukgeweer

Laten we eerst uit te doeken wat een luchtbuks precies inhoudt. Gezien het feit dat een luchtbuks ook wel een lucht(druk)geweer, luchtkarabijn of windbuks genoemd wordt, is het duidelijk dat lucht een belangrijke rol speelt bij de toepassing van zo’n geweer. Een luchtbuks maakt gebruik van luchtdruk om een loden kogeltje waarmee je het geweer laadt door de loop naar buiten te stuwen. De snelheid die dat kogeltje meekrijgt, hangt af van hoe hoog de luchtdruk die geproduceerd wordt is. De kracht de luchtbuks kan produceren, drukken we uit in Joule.

Een luchtbuks aanschaffen

Vanwege de hierboven beschreven techniek, zijn luchtbuksen legaal in Nederland en is ook het aanschaffen van een luchtbuks legaal en mogelijk in Nederland, mits de luchtbuks geen sprekende gelijkenis vertoont met een vuurwapen. Wel moet je 18 jaar of ouder zijn om een luchtbuks te mogen aanschaffen. Daarom word je door de verkoper op een legitimatiebewijs gevraagd. Ook als je online een luchtdrukgeweer wilt aanschaffen. Je wordt dan gevraagd om een scan van je identificatiebewijs te uploaden of op te sturen. In dit geval is het toegestaan om je pasfoto, BSN en documentnummer af te dekken, want men hoeft enkel je naam en leeftijd te verifiëren.

Niet minder krachtig dan in Duitsland

Onder sommige enthousiastelingen heerst de veronderstelling dat men in Duitsland soepelere regels heeft omtrent luchtdrukgeweren die erin zou resulteren dat over de grens een krachtigere luchtbuks kunt aanschaffen dan in Nederland. Het gaat dan dus om het aantal Joule. Dit is een foute veronderstelling. Het tegendeel is namelijk weer. In Duitsland hanteert men een bovengrens voor hoe krachtig een luchtbuks mag zijn. Dat maximum staat op 7.5 Joule. In Nederland is die bovengrens afgeschaft. Ook is in Nederland het kaliber vrij. Het is dus totaal onnodig om je luchtdrukgeweer in Duitsland aan te schaffen.

Waar mag je ermee schieten?

Natuurlijk heb je weinig aan je luchtbuks als je er nergens mee mag schieten. Desondanks mag je hem in Nederland lang niet overal gebruiken. In openbaar toegankelijke ruimtes is dit verboden. Uiteraard kun je wel terecht bij een schietclub waar je toegelaten wordt. Daar mag je ermee op doelen schieten, zoals bijvoorbeeld kaarten in een kogelvanger, specifieke schietdoelen of op blikjes (zoals op de kermis!). Verder mag je ermee schieten in je eigen tuin of op een afgesloten erf van een ander als deze daar toestemming voor geeft.

Het vervoeren van een luchtbuks

Je mag je luchtbuks niet zomaar bij je dragen, maar je moet hem natuurlijk wel kunnen vervoeren. Hoe kom je anders met je eigen luchtbuks op de schietclub, immers. Wel zijn er voorschriften voor het vervoer van luchtdrukgeweren. Je moet je luchtbuks namelijk zo vervoeren dat je hem niet kunt aanwenden voor onmiddellijk gebruik, zo schrijft de wet voor. Het beste is het daarom om je luchtdrukgeweer in een koffer in de achterbak van je auto te vervoeren. Dat doe je uiteraard in ongeladen toestand. Wanneer je met je luchtbuks op pad gaat, moet je je te allen tijde kunnen identificeren. Je moet immers kunnen bewijzen dat je 18 jaar of ouder bent.

Met andere woorden, je kunt in Nederland gewoon schietsport als hobby uitoefenen met een luchtdrukgeweer en je mag ook nog eens je eigen luchtbuks aanschaffen als je 18 jaar of ouder bent. Wil je er dus serieus mee aan de slag, dan staat weinig je in de weg om dat te gaan doen.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like