Lifestyle

Welke type deodorant moet je kiezen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Ben jij op zoek naar een nieuwe deodorant, omdat je huidige deo zijn werk niet (meer) goed doet? Dan ben je wellicht overweldigd door de breedte van het aanbod. Om je een handje te helpen bij het filteren van dat aanbod, geven we wat tips voor welk type deodorant je moet kiezen.

Anti-transpirant

Bij het horen van de termen antiperspirant en anti-transpirant denk je wellicht dat het synoniemen van elkaar zijn, maar niets is minder waar. Het zijn twee verschillende types deodorant, en het is goed om te weten wat het verschil. Een anti-transparant heeft als hoofddoel om zweetgeur te verhullen en de strijd aan te gaan met de bacteriën die zich verzamelen onder je oksels en die geur veroorzaken. Anti-transpirant deodorant bevat alcohol om de bacteriën te doden en parfum om de zweetgeur te maskeren. Er bestaat ook anti-transpirant deodorant zonder alcohol, maar die doet dus niets tegen de bacteriën die de vieze geurtjes veroorzaken.  Een anti-transpirant doet, hoewel de term het wel doet vermoeden, niets om zweten te voorkomen.

Antiperspirant

Een antiperspirant doet juist wel iets tegen het zweten zelf. Deze blokkeert (tijdelijk, uiteraard) de uiteinden van je zweetklieren, waardoor je poriën dus als het ware afgesloten worden en het zweten stopt. Om dit te bewerkstelligen, zitten er metaalzouten in antiperspirant deodorant. Antiperspirant heeft meestal een vaste vorm, zoals een stick of crème. Je moet het op een droge huid opbrengen, tweemaal daags aanbrengen en het werk pas na een paar dagen, omdat het even duurt voordat de zweetklieren volledig verstopt zijn. Daarna kun je het minder vaak gaan aanbrengen. Heb je last van overmatig zweten, dan is antiperspirant de beste keuze voor jou.

Gevoelige huid

Heb je last van een gevoelige huid? Dan kunnen er bij veel soorten deodorant irritaties ontstaan, en weinig irritaties kunnen zo storend zijn als irritaties onder de oksels. Ze kunnen voor pijn bij het bewegen zorgen, maar ook voor een nare jeuk waar je maar niet vanaf komt en waar je liever niet in het openbaar aan krabt. Overigens maak je het met dat krabben alleen maar erger, omdat je de huid daar verder door beschadigt. Zoek je een deodorant waarbij de kans zo klein mogelijk is dat je last van irritaties is, dan is het verstandig om voor een deodorant zonder alcohol en zonder parfum te kiezen. Beide kunnen de huid immers irriteren. Je komt dan eigenlijk vanzelf al uit bij een niet-geparfumeerde antiperspirant crème als je tóch nare geurtjes wilt kunnen voorkomen. Let bij het kiezen van de juiste deodorant ook op de eventuele aanwezigheid van agressieve chemicaliën en parabenen, in het geval dat je daar allergisch voor bent.

Okselpads

Zo lang je zweet onder je oksels, loop je het risico op kringen op je kleding. Ook dat is natuurlijk sociaal onwenselijk, net als nare zweetgeurtjes. Wil je geen antiperspirant gebruiken, bijvoorbeeld omdat je er last van irritaties door krijgt, dan is een anti-transpirant helaas geen alternatief om kringen te voorkomen. Wat je wél zou kunnen doen, is okselpads in je kleding doen om het zweet op te vangen.

Oksels scheren

We laten in het midden of het scheren van oksels mannen wel of niet past, want dat is een persoonlijke keuze. Feit is dat het scheren van je oksels wel degelijk een positief effect heeft op kringen en nare geurtjes. Haren transporteren zweetvocht, maar houden het ook vast. Zo krijgen bacteriën meer ruimte om toe te slaan en een nare geur te veroorzaken.

Milieuvriendelijke keuze

Vind je het ook belangrijk om een milieuvriendelijke optie te kiezen? Vermijd dan deosprays. Hoewel deze praktisch zijn in gebruik, bevatten ze ook drijfgassen. Die zijn belastend voor het milieu. Wat dat betreft zijn crèmes en rollers milieuvriendelijker. Maar je kunt ook verder kijken naar deodoranten die speciaal bedacht zijn om milieuvriendelijk te zijn. Een voorbeeld hiervan is de zalfdeodorant van Lekker, die in een kartonnen verpakking zit. Kies bij een gevoelige huid voor de versie zonder baking soda.

Kies je voor een antiperspirant, omdat je relatief veel zweet en dat de kop in wil drukken? Wees dan bereid te investeren in een prijzige antiperspirant deodorant, want hoe goedkoper het product, des te minder metaalzouten erin zitten en hoe minder het goed het product dus werkt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like