Lifestyle Sports

Waarom is het zo belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen?

Waarom-is-het-zo-belangrijk-om-voldoende-eiwitten-binnen-te-krijgen
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

Gezond eten is al sinds jaar en dag een thema dat veel besproken wordt in de Westerse wereld. Waar men er vroeger nog niet zo bewust van was hoe eten je gezondheid kan beïnvloeden, zijn veel mensen daar nu juist zeer bewust van. Bij een goede gezondheid hoort een goed en uitgebalanceerd dieet waarin er voldoende van alle voedingsstoffen geconsumeerd worden. Ook eiwitten zijn daarbij belangrijk. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen?

Het belang van eiwitten voor het lichaam

Dagelijks-voldoende-eiwitten-binnenkrijgen

Ons lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit eiwitten. Toch hebben we aanvullende eiwitten nodig om dit op niveau te houden. Eiwitten maken net als koolhydraten en vetten onderdeel uit van de macronutriënten of voedingsstoffen die ons lichaam kunnen voorzien van energie. Dat is echter niet de enige belangrijke functie van eiwitten. Ze fungeren als noodzakelijke bouwstenen voor spierweefsel, wat ook de reden is dat sporters veel eiwitten nodig hebben. Bij sportieve inspanning ontstaan er kleine scheurtjes in spieren die dankzij eiwitten hersteld kunnen worden en opgebouwd tot meer spiermassa. Maar eiwitten herstellen, beschermen en verbeteren eigenlijk alle soorten weefsel in ons lichaam. Ook zijn eiwitten betrokken bij belangrijke lichamelijke processen als de spijsvertering, de stofwisseling en de werking van onze hersenen en ons zenuwstelsel.

Bronnen van eiwitten

Maar hoe kom je nu aan je eiwitten? De snelste manier om veel eiwitten binnen te krijgen is door een eiwitshake te nemen. Dat kan ook een vegan eiwitshake zijn als je geen dierlijke producten binnen wilt krijgen. Zeker als je flink sport kan zo’n eiwitshake een goede uitkomst zijn. Maar je kunt natuurlijk ook eiwitten halen uit je dagelijkse voeding. Dat kan zowel uit dierlijke producten als uit plantaardig voedsel. In die eerste categorie kun je veel eiwitten halen uit het consumeren van eieren en zuivelproducten als magere kwark, magere yoghurt, melk en karnemelk. Ook uit zalm, tonijn, rundvlees, kalkoenfilet en kipfilet haal je veel eiwitten. Andere eiwitrijke voeding die wel geschikt is voor veganisten is bijvoorbeeld soja (waaronder ook sojamelk), tempeh, seitan en tofu. Maar ook zaden en noten en volkorenproducten zoals brood, rijst, volkorenpasta zijn rijk aan eiwitten.

Dagelijkse hoeveelheid

Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig? Dat hangt af van je leefstijl. Sport je niet, dan kun je rondkomen met 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Met een actieve leefstijl of een leeftijd van boven de 50 heb je ongeveer 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Doe je flink aan krachtsport, dan heb je ongeveer het dubbele aantal eiwitten nodig voor een optimale spiergroei. Met 1,6 tot 1,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht verloopt je spierherstel dan beter.

Als stoere kerel moet je dus zeker ervoor zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Alleen dan kun je net zo gespierd worden als Popeye. Maar ook als je dat niet wilt, zijn eiwitten dus cruciaal voor je lichaam.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like