Met de opkomst van de baard bij de moderne man, kwam ook weer een vergeten vak terug: de barbier. Wie ging er twintig jaar geleden immers naar de barbier in plaats van de kapper? Dat de baard aansloeg als modetrend, maakte in sommige mannen de passie los om weer een ambacht te maken van het bijhouden van die baarden en het creëren van mannelijke kapsels. Maar als de baard een modetrend is, is de barbier dat dan ook? Met andere woorden: is barbier worden (en zijn) een hype die ook weer gaat verdwijnen?
Hoe word je überhaupt barbier?
Om barbier te kunnen worden, heb je de skills nodig. De meesten bezitten die niet van nature. Dus is daarvoor een opleiding en praktische ervaring nodig. De barbiers die inmiddels al wat langer in het vak zitten, hebben waarschijnlijk een kappersopleiding gevolgd waarbij ze hun vaardigheden voor het bijhouden van baarden geleerd hebben. Door de stijgende populariteit van het vak van barbier, zijn daar echter ook specifiekere opleidingen voor ontstaan, zoals bij de Barber School in Delft en Amsterdam. Die opleiding kun je volgen als een BOL-opleiding waarbij je leert en stageloopt, of als een BBL-opleiding waarbij je leert en meteen ook aan het werk gaat in een salon. De basisopleiding tot barbier duurt twee jaar, maar het is dus al mogelijk om eerder al aan het werk te gaan als je lukt om daar een plek voor te vinden.
Geld verdienen als barbier
Barbier zijn heeft meer met passie dan met geld verdienen te maken. Omdat het in feit een verlengstuk van het kappersvak is, zijn de salarissen voor barbiers niet bijzonder hoog. Treed je dus ergens in dienst als barbier, dan kun je daarvan rondkomen als je het fulltime doet maar veel meer ook niet. Tenzij de prijzen die voor de diensten gevraagd worden erg hoog liggen en men ook daadwerkelijk bereid is om die tarieven te betalen. De beste kans om méér te verdienen als barbier, is door je eigen salon te openen. Maar daar zitten natuurlijk flinke ondernemersrisico’s aan (zoals een overheid die de kapperszaken tijdelijk sluit) en je bent natuurlijk niet de enige op de markt. Wat niet wil zeggen dat er op bepaalde plekken in het land zeker nog wel ruimte is voor een nieuwe barbierszaak. Maar barbier moet je vooral worden omdat je het leuk vindt om te doen en er goed in bent.
Ander beeld van kapper
De opkomst van barbiers heeft wel het traditionele beeld van de kapper doorbroken. Veel mensen denken bij een kapper vooral aan vrouwen of homoseksuele mannen die gezellig willen kletsen over de buurt, de familie en andere klanten. Dat, of een heteroseksuele man met een migratieachtergrond vanuit een islamitisch land. De nieuwe generatie barbiers betreft hoofdzakelijk witte heteroseksuele mannen die best gezellig zijn, maar vooral een passie voor baarden en mannelijke kapsels hebben die ze in de praktijk brengen als soort kunstvorm. In die zin zou het ook jammer zijn als het inderdaad een hype blijkt te zijn en de barbiers over een tijdje weer uitsterven, want dan komt dat clichébeeld van kappers weer net zo hard terug.
Vraag en aanbod
Of de barbier een hype gaat blijken te zijn, heeft natuurlijk primair met de vraag naar diens diensten te maken. De opkomst van de barbier was het gevolg van de opkomst van de baard als modieus statement voor de moderne man. Het nadeel van mode is dat trends komen en gaan. Kijk naar de kapsels in eerder decennia en je beseft dat het niet onlogisch is om te denken dat ook de baard over een tijdje niet meer hip zal zijn. Als mannen dan en masse hun baard gaan afscheren en niet meer laten groeien, dan is de barbier ten dele uitgespeeld. Wel is het natuurlijk mogelijk dat diezelfde mannen nog steeds naar een barbier willen blijven gaan voor hun kapsel. Maar dan wordt de barbier eigenlijk gewoon weer een kapper, en misschien is voor veel barbiers dan de lol er dan weer af.
De achterliggende gedachte: houd dus collectief vast aan die baarden om ervoor te zorgen dat barbier blijft staan. Doorbreek de grilligheid van modetrends door niet over te gaan op een nieuwe hype, maar blijf vertrouwen houden in de baard en zorg ervoor dat het een kunstwerk blijft aan de kin van trotse mannen!