Lifestyle

Bistro, brasserie, grand café, trattoria… wat is eigenlijk het verschil?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

De horeca in Nederland, maar ook in het buitenland is divers. Als gevolg daarvan bestaan er allerlei verschillende termen die een soort van subgenres vormen en iets zeggen of wat je er precies kunt verwachten. Toch is het verschil tussen bijvoorbeeld een bistro, een brasserie en een grand café vaak niet voor iedereen evident en is het zelfs ronduit verwarrend. Daarom doen we een poging om het verschil uit te leggen tussen veel verschillende typen horecagelegenheden.

Bistro

Een goed voorbeeld om aan te tonen hoe subtiel de verschillen tussen verschillende typen horeca kunnen zijn, is de bistro. In grote lijnen komt dit overeen met een restaurant, met het verschil dat er in een bistro altijd een bar in de zaak en in restaurant niet per se. Daarnaast hoef je een bistro doorgaans geen ingewikkelde gerechten te verwachten, maar wel zaken als bijvoorbeeld een steak met frites, uiensoep en stoofvlees. De termen ‘eetcafé’ en ‘petit restaurant’ worden vaak gebruikt als alternatief voor ‘bistro’. Het concept van de bistro ontstond in 1815 in Frankrijk, maar de naam komt van het Russische woord voor ‘snel’.

Brasserie

Hoewel brasserie klinkt als een plek waar je vooral geld kunt verbrassen, is het verschil tussen een bistro en een brasserie is niet zo groot. Ook een brasserie is een eetgelegenheid, alleen kun je er de hele dag tot ’s avonds laat terecht voor een hapje en drankje. Vaak hebben brasseries geen menu’s met meerdere gangen, maar bestel je losse gerechten en een drankje. De simpele gerechten van een bistro kun je ook op de kaart van een brasserie terugvinden, maar je kunt er ook wat luxere gerechten aantreffen, zoals bijvoorbeeld biefstuk, oesters, ganzenlever en kreeft. De brasserie is overigens afkomstig van het Franse woord voor brouwerij en stamt af van het Duitse Brauhaus, wat dan weer een brouwerij met een café is waar je ter plekke het gebrouwen bier kunt drinken. 

Grand café

Naar een café kom je om tot laat de drinken en borrelen, maar hoe zit het dan met een grand café? Daar ga je dan juist weer overdag naartoe voor een kopje koffie met gebak. Vaak heeft een grand café ook lectuur die je ter plekke op je gemak kunt doornemen. Overigens kun je ook voor een lekker wijntje prima terecht bij een grand café, net als voor een ontbijtje of een lunch met broodjes, soepen en salades. Met wat geluk kun je er ook nog simpele gerechten zoals een hamburger of saté krijgen.

Trattoria

Of een trattoria echt een horecatype op zich is, kunnen we over discussiëren. Feit is dat het om een Italiaanse eetgelegenheid gaat die vaak een familierestaurant is. Het concept is laagdrempelig met recepten zonder al te veel poespas uit de Italiaanse keuken. In feite is een trattoria voor de Italianen wat een bistro is voor de Fransen. Het kan zeker gebeuren dat je in een trattoria geen gedrukte menukaart krijgt, maar op krijtborden moet kijken naar het menu.

Gastrobar

De gastrobar is de Nederlandse versie van de Britse gastropub. Dit concept ontstond toen Britse pubs ook gerechten begonnen te serveren naast hun biertjes en borreltjes. Het gaat dan vaak om simpele gerechten die je kunt delen met tafelgenoten onder het genot van een biertje.

Proeflokaal

In de essentie is een proeflokaal een horecagelegenheid waar je kunt neerstrijken om de drankjes te proeven die de uitbater zelf maakt. Veel bierbrouwerijen hebben bijvoorbeeld zo’n proeflokaal. De kans bestaat zeker dat je er dingen kunt drinken die exclusief zijn voor het desbetreffende proeflokaal. Toch is niet alles wat zich tegenwoordig proeflokaal noemt een plek waar gebrouwen of gedestilleerd wordt. In dat geval is het vooral een plek waar je een mooie selectie met bijzondere alcoholische dranken kunt drinken. Doorgaans kun je daar borrelhapjes bij bestellen en soms ook eenvoudige maaltijden.

Natuurlijk ken je je eigen favoriete plekjes waar je graag komt in de omgeving waar je leven zich voornamelijk afspeelt. Maar als je ergens bent waar je minder bekend bent en een adresje zoekt, dan kan het goed zijn om te weten wat je precies zoekt. Hopelijk heeft bovenstaande uitleg kunnen helpen om je de goede kant op te sturen, zodat je inderdaad krijgt wat je wilt.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Google+
Deel op LinkedIn
+

You Might Also Like